Yksinäinen susi käveli omakotitalon pihaan keskellä päivää

0

LOIMAA Metsämaan ja Korven suunnalla on tehty viimeisen kuukauden aikana useita susihavaintoja.
Yksi havainnon tehneistä on Korvella, Ysitien tuntumassa Rantalankulmantien varressa asuva Elina Hurmerinta, jonka omakotitalon pihalla susi käväisi.
– Olin keittiössä tekemässä ruokaa, kun vilkaisin ulos ja näin suden.
Susi kulki talon viereistä tietä pitkin pikkuisen talon ohi, kunnes palasi takaisinpäin ja tuli talon pihaan. Hurmerinta oli sisällä talossa yhden lapsen ja koiran kanssa. Perheen muut lapset olivat sillä hetkellä vähän matkan päässä isovanhempien luona. Isä oli autotallissa.
Susi lähti pihasta vasta sitten, kun Hurmerinta oli raottanut talon ovea. Mahdollisesti myös sisältä kantautunut koiran haukunta vaikutti asiaan.
Hurmerinta oli kohdannut mahdollisesti samaisen suden aiemmin juoksulenkillään joulukuun alussa. Hän huomasi suden vasta kohdalla, jolloin susi oli syrjemmällä pellon reunassa 50–100 metrin päässä.
– Suden pää ainoastaan kääntyi, eikä se liikkunut mihinkään. Jatkoin matkaani enkä jäänyt katselemaan taaksepäin.

SUDEN pihavierailusta Hurmerinta ilmoitti petoyhdyshenkilö Ari Savolaiselle ja vähän jälkeenpäin myös hätäkeskukseen.
Savolainen on nähnyt sudesta otetut kuvat ja videot. Hän kiittää Hurmerintaa siitä, että he ilmoittivat tapauksesta hätäkeskukseen.
Yleensä riittää, kun susihavainnoista ilmoitetaan paikalliselle petoyhdyshenkilölle, joka todentaa havainnon ja merkitsee sen tassurekisteriin eli suurpetohavaintojärjestelmään. Poikkeustapauksista ilmoitetaan hätäkeskukseen.
Savolaisen mielestä tapauksesta oli perusteltua ilmoittaa hätäkeskukseen, sillä susi oli tullut lähelle asutusta. Hän pitää tärkeänä, että viranomaiset saavat tietoa näistä tapauksista, koska viranomaisten asia on selvittää ja päättää mahdollisista jatkotoimenpiteistä.
Savolainen kertoo, että Metsämaalta ja aivan keskustasta on saatu viimeisen kuukauden ajan susihavaintoja, noin 2–3 havaintoa viikossa. Hän arvelee Metsämaan ja Korven havainnoissa olevan kyse samasta sudesta.

HURMERINNAN perheessä on neljä peruskouluikäistä lasta, joista kolme nuorinta käy alakoulua.
Elina Hurmerinta kertoo, ettei heidän ole tarvinnut pyytää kaupungilta niin sanottuja petoeläinkuljetuksia, sillä lapset haetaan jo nyt kouluun kotipihasta saakka.
Hurmerinnan perheessä tapausta on käyty yhdessä läpi, ja äidin mukaan lapset ovat ottaneet tapauksen yllättävän rauhallisesti. Vanhemmat ovat yrittäneet ohjeistaa, jos lapset kohtaavat suden ulkona.
Elina Hurmerinta on suhtautunut susiin tähän saakka neutraalisti, mutta viimeiset kaksi kokemusta ovat pikkuisen muuttaneet hänen asennoitumistaan.
– Kyllähän se aika hurjalta tuntuu, että susi tulee pihalle saakka eikä pelkää ihmistä.
Juoksulenkeille hän lähtee enää pelkästään valoisaan aikaan eikä ota koiraa mukaan lenkeille.

SAVOLAINEN kertoo, että susihavaintoja tulee Loimaan alueelta suurin piirtein päivittäin, ja havainnot käsittävät käytännössä koko Loimaan alueen. Hänen mielestään susikanta on paisunut.
– Me ollaan kusessa susien kanssa, hän toteaa turhautuneena.
Uusilta alueilta havaintoja tulee aina jonkin aikaa enemmän, kun taas vanhemmilla susireviireillä ihmiset alkavat turtua eikä havainnoista välttämättä enää jakseta ilmoittaa.

Katso lyhyt video suden pihavierailusta alla olevasta linkistä.

https://youtu.be/qlEL73Ip4zk

Lue lisää 28.1.2019 lehdestä