Punkalaitumen uusi yhteiskoulu ja lukio piti alun perin ottaa käyttöön viime syksynä. Kuva: Lari Kiviranta.

PUNKALAITUMEN uutta yhteiskoulua ja lukiota ei välttämättä saada käyttöön tämän lukuvuoden ja kevään aikana, vaikka koulu valmistuisikin kevään kuluessa.
Kunnanjohtaja Tuija Ojalan mukaan urakan vastaanotto järjestetään näillä näkymin maaliskuussa. Sen jälkeen on vuorossa koulun kalustaminen, jonka hän arvioi kestävän huhtikuun lopulle. Muuttorumbaa vanhasta koulusta uuteen ei välttämättä lähdetä toteuttamaan enää tuolloin lukukauden päätöskiireiden ollessa vilkkaimmillaan.
Ojala kertoo, että syynä koulun valmistumisen ja käyttöönoton viivästykselle ovat tilaajan eli kunnan ja urakoitsijan väliset erimielisyydet koulutilojen ilmanvaihdon riittävyydestä. Koulun urakoitsijana on Lehto Tilat Oy.
– Ilmanvaihto ei ole sitä, mitä on tilattu, hän summaa ja sanoo, että ilmanvaihtokoneita pitäisi vaihtaa tehokkaampiin.

Uusi koulu on tarkoitettu yläkoululaisille ja lukiolaisille. Rakentaminen alkoi kaksi vuotta sitten keväällä. Koulun oli tarkoitus valmistua viime kesänä ja se piti ottaa käyttöön syksyllä.
Viime syksynä koulu sai valtakunnallistakin mediahuomiota työmaalla rakentamisaikana havaittujen monien puutteiden takia. Viime vuoden lopulla arvioitiin, että koulu saatetaan ottaa käyttöön aikaisintaan tämän vuoden tammikuussa. Jo tuolloin olivat tiedossa rakennuksen ilmanvaihtoon liittyvät näkemyserot.
Koulun käyttöönotto on myöhästynyt vuoden verran alkuperäisestä aikataulusta, jos uuteen kouluun muutetaan vasta ensi syksynä. Ojala pitää tätä valitettavana niin oppilaiden, henkilökunnan kuin talouden kannalta. Hän on erityisen harmissaan keväällä koulunsa päättävien oppilaiden puolesta, koska he eivät näillä näkymin ehdi muuttamaan lainkaan uuteen kouluun.
– Olen hyvin pettynyt. Toisaalta porukka on ollut tosi rauhallista.

Ojala sanoo kunnalle koituneen kustannuksia esimerkiksi siitä, että vanhassa koulussa on jouduttu tekemään pientä remonttia ilmanvaihdon osalta. Lisäksi kunta on palkannut lakimiehen valvomaan kunnan etua uuden koulun urakan vastaanotossa ja taloudellisessa loppuselvityksessä.
Kunta on toteuttanut koulun KVR-urakkana, ja koulun arvonlisäverottomiksi kustannuksiksi on arvioitu 5,6 miljoonaa euroa, kun mukaan lasketaan myös rakennuksen suunnittelu.
– Emme ole vielä saaneet avaimia käteen. Tavallaan on hyvä, ettemme ole vastaanottaneet koulua, sillä virheiden korjaaminen on jälkeenpäin vaikeampaa, Ojala toteaa.

Kunnalla on ollut samaan aikaan käynnissä toinen merkittävä investointi, kun Punkalaitumelle on rakennettu uusi päiväkoti. Päiväkoti otettiin vastikään käyttöön helmikuun alussa.
– Tässä urakassa meni ihan kaikki suunnitelmien mukaisesti, Ojala sanoo tyytyväisenä.
Päiväkodin urakoi Rakennusliike Lapti Oy.