Hulevesilaskut ovat saaneet maljat läikkymään yli Virttaalla

1
Hulevesilaskut ovat nousseet Virttaanraitin kuumimmaksi puheenaiheeksi. Virttaalaiset kokevat hulevesilaskut perusteettomiksi, ja tämä haluttiin tuoda myös rohkeasti julki.

LOIMAA/VIRTTAA Virttaalaisen kahvila-ravintolan pöydän ääressä istuu vihaisia miehiä, joiden naurussa on epäuskoisen huvittunut sävy. Tomi Kyläheikkilä, Ilkka Kylä-Heikkilä, Jukka Punkka, Juhani Kiviranta ja Risto Huhtanen ovat keränneet sen verran lämpöä, että heidät on syytä päästää ääneen.

Suurimman, 540 euron hulevesilaskun on saanut Tomi Kyläheikkilä, joten lienee reiluinta antaa hänen aloittaa:

– Maatilamme tontilla on 34-neliöinen maatilamajoitusmökki, jota vuokraamme noin kolme viikkoa vuodessa. Ilmeisesti tästä mökistä johtuen on katsottu, että tontillamme sijaitsee liike- tai palvelurakennus, ja ensimmäinen lasku oli sitten sen mukainen. Soitin laskusta ja keskustelimme asiasta, minkä jälkeen minun käskettiin repiä lasku ja odottaa uutta.

Ilkka Kylä-Heikkilän tarina on samantapainen mutta lasku sentään vain 162 euroa.

– Miksi meitä yrittäjiä aina rangaistaan? Alastaro mainosti itseään aikanaan yrittäjälle hyvänä kuntana, mutta Loimaa ei sitä ole, mies ärähtää ja kertoo, että kun hän oli soittanut ja valittanut laskusta, häntä oli kehotettu hakemaan rakennusten käyttötarkoituksen muutosta uudella rakennusluvalla, jonka hinta olisi miehen omien laskujen mukaan noin 500 euroa.

Kiviranta ja Huhtanen puolestaan saivat Loimaan kaupungilta omakotitalon 27 euron hulevesilaskun, eikä asemakaava-alueen ulkopuolella asuva Punkka saanut sitäkään, mutta heitäkin harmittaa. Kyse on periaatteesta.

– Virttaahan on tunnetusti pohjavesialuetta, josta viedään puhdasta vettä Turkuun ja ties minne. Maaperä on hiekkaa. Kaikki taivaalta tuleva vesi menee siitä läpi niin että hulahtaa. Tässä kylässä ei taida olla edes kovin montaa salaojaa, niin kuivaa täällä on. Virttaalta ei varmasti desilitraa enempää hulevesiä irtoa Loimaan järjestelmiä rasittamaan. Näissä vesiasioissa tämän kylän ihmisten pitäisi olla saamapuolella, ei maksajina, Huhtanen päästelee.

Virttaalaiset pitävät hulevesilaskua huijauksena.

– Me emme saa sille rahalle mitään vastinetta. Ei kai tyhjästä voida laskuttaa vain siksi, että muitakin laskutetaan, miehet ihmettelevät.

– Meidän mielestämme hulevesilasku on ennemminkin lisävero. Se kerätään muka hulevesijärjestelmiä varten, mutta ei täällä kylällä sellaisia ole, Punkka summaa ja Huhtanen jatkaa:

– Tämä vastikkeeton lasku koettelee aika tavalla ihmisen oikeustajua. Pitävätkö Loimaan päättäjät meitä kyläläisiä jotenkin tyhminä? Ajattelevatko he, että kun meille lähetetään mikä tahansa lasku, me maksamme sen täyttä ymmärrystä vailla? Mistäköhän meitä seuraavaksi laskutetaan?

– Jos kaupunki tarvitsee rahaa, olisi reilumpaa myöntää se kuin keksiä uusia laskuja olemattomista palveluista, Päivi Haavisto-Huhtanenkin puuttuu keskusteluun.

– Me maksamme kyllä ihan mielellämme, jos tiedämme, että rahat menevät vaikka lasten palveluiden tuottamiseen, Ilkka Kylä-Heikkilä korostaa.

– Mutta nyt alkaa kyllä tuntua siltä, että Loimaa lopettaa Virttaalta kaikki palvelut, ja meidän pitäisi vielä maksaa siitä hiukan lisää.

Niin tai näin, Virttaan miehet ovat päättäneet ottaa selvää, voiko tyhjästä palvelusta tosiaan laskuttaa. Lisäksi he kehottavat muitakin loimaalaisia tarkistamaan laskunsa ja jättämään muistutuksia, jos tarve vaatii.

– Näissä ensimmäisissä hulevesilaskuissa saattaa olla aika paljon virheitä, miehet perustelevat.

Kaupunkilaisten ei myöskään kannata ihmetellä, jos kaupungintalon lähettyville alkaa ilmestyä täysiä vesiämpäreitä. Yksi herroista on nimittäin suunnitellut keräävänsä hulevetensä talteen ja toimittavansa ne palveluiden ääreen aina kaupungin keskustassa pistäytyessään.

– Olisi ollut reilua, jos hulevesimaksua suunniteltaessa olisi huomioitu maaperän läpäisevyyskerroin. Laki olisi tarjonnut siihen mahdollisuuden. Miksi sitä ei käytetty, Juhani Kiviranta ihmettelee.

– Ehkä tärkeintä oli tosiaan vain kerätä rahaa, miehet hymähtävät.

Fakta

HULEVESIMAKSU LOIMAALLA

Hulevedeksi kutsutaan rakennetuilta alueilta pois johdettavaa sade- ja sulamisvettä sekä perustusten kuivatusvettä. Näitä vesiä tulee erityisesti kaduilta, teiltä ja rakennusten katoilta pintavaluntana.

Kunta vastaa hulevesien hallinnan järjestämisestä asemakaava-alueella, ja se voi periä vuotuisen maksun hulevesijärjestelmän vaikutusalueella sijaitsevan kiinteistön omistajalta tai haltijalta.

Hulevesien vaikutusalueeseen kuuluvat kiinteistöt, jotka johtavat hulevetensä tai osan niistä kunnan hulevesijärjestelmään. Samoin kiinteistöt, joilta voi johtua hulevesiä kunnan hulevesijärjestelmään, sekä kiinteistöt, joita kunnan yleisten alueiden huleveden hallinta palvelee.

Loimaan kaupunginvaltuusto päätti hulevesimaksun käyttöönotosta joulukuussa 2018.

Ensimmäiset hulevesilaskut ovat saapuneet kiinteistöjen omistajille ja haltijoille viime viikkoina.

Omakotitalon ja vapaa-ajanasunnon hulevesimaksu on 27 euroa vuodessa.

Pari-, rivi- ja kerrostalojen vuotuinen hulevesimaksu vaihtelee 41–270 euron välillä tontin pinta-alasta riippuen.

Liike-, toimisto-, teollisuus-, varasto- ja palvelurakennusten vuotuinen hulevesimaksu vaihtelee 81–540 euron välillä tontin pinta-alasta riippuen.

Kiinteistön omistaja voi anoa kaupungilta hulevesimaksun puolittamista. Omakotitalon ja vapaa-ajanasunnon hulevesimaksuun vähennystä ei myönnetä. Virheellisestä laskusta taas tulee tehdä nopeasti kirjallinen muistutus kaupungin kirjaamoon.

Hulevesimaksu koskee Loimaalla vajaata 2 500 omakotitaloa ja vapaa-ajanasuntoa, vajaata 300 pari-, rivi- tai kerrostaloa sekä yli 500 liike-, toimisto-, teollisuus-, varasto- ja palvelurakennusta.

Hulevesimaksuilla kerätään noin 190 000 euroa vuodessa.

1 KOMMENTTI

  1. Hulevesimaksut ovatkin pelkää rahastusta asukkailta. Niille ei ole mitään pohjaa varsinkin, kun asukaat ovat itse järjestäneet veden kulkureitit valmiiksi. Siksi nuo maksut tulisi tulla vain nille, joille kaupunki tai kunta tekee uuden vesisysteemin, kun vanhaa ei ole lainkaan.

Kommenttien lisääminen on estetty.