Terttu Uusitalo edustaa seuratasolla Loimaan Jankkoa. Kuva: Tiina Laine.

Ampumahiihto
Juhana Unkuri
Loimaalainen Terttu Uusitalo kilpaili juniorina ratajuoksussa ja hiihdossa. Parikymppisenä hän vaihtoi ampumahiihtoon, ja harrasti sitä muutaman vuoden kansallisella tasolla.
– Vuonna 1994 urheilu-urani loppui totaalisesti. Laitoin sukset naulaan ja myin aseen pois. Halusin tuossa vaiheessa satsata töihin ja perhe-elämään.
Uusitalo palasi ampumahiihdon pariin noin 25 vuotta myöhemmin. Uusitalon teini-ikäiset lapset, tyttö ja poika, innostuivat ampumahiihdosta ja saivat myös äidin kiinnostumaan lajista uudelleen.
– Kuvio oli siinäkin mielessä hauska, että ampumahiihdon pariin ajautuessaan lapseni eivät tienneet minun harrastaneen tuota lajia nuorempana.
Uusitalo opetti lapsilleen pienoiskiväärillä ampumista. Tyttärensä kanssa hän myös lenkkeili ja teki muita ampumahiihdon lajiharjoitteita.
– Parissa vuodessa kuntoni nousi aika hyvin. Olin muutenkin touhunnut liikunnan parissa läpi vuosien.

Uusitalo päätti palata ampumahiihtokisoihin, tällä kertaa varttuneempien urheilijoiden masters-sarjoissa.
Ensin hän osallistui SM-kisoihin ja muihin kansallisiin kisoihin 45-vuotiaiden sarjassa. Kilpailutuntuma löytyi nopeasti.
Muutama vuosi myöhemmin Uusitalo alkoi osallistua Kontiolahdella vuosittain pidettäviin Biathlon Masters International Championships -kisoihin, jotka vastaavat lajin masters-sarjan MM-kisoja. Viime vuonna mukana oli 212 ampumahiihtäjää 14 maasta.
– SM-kisoissa olin mitaleilla heti, samoin sittemmin Kontiolahden kisoissa. Menestys yllätti, joskin osallistujamäärät ovat tietysti pienempiä kuin yleisissä sarjoissa. Näin on varsinkin kotimaan kisoissa.

Tämän vuoden tammikuussa Uusitalo matkasi Itävallan Seefeldiin, jossa järjestettiin Winter World Masters Gamesit. Viiden vuoden välein pidettävät kisat vastaavat masters-urheilijoiden olympialaisia. Seefeldissä kilpailtiin 12 lajissa, joihin osallistui yhteensä lähes 3 500 urheilijaa eri puolilta maailmaa.
Seefeldin kisat olivat Uusitalolle suuri menestys. Hän voitti 50–54-vuotiaiden sarjassa kaikki kolme lajia eli normaalimatkan, pikamatkan ja viestin.
– Tuollainen menestys oli kyllä yllätys, tavoitteena oli yksi henkilökohtainen mitali. Viime kesänä kroppa oli aika rikki, eikä etelässä ole päässyt tänä talvena hiihtämään. Ennen Seefeldiä olin Saariselällä yhden viikon hiihtelemässä.
– Ammuin Seefeldissä järkyttävän määrän sakkoja. Mutta yllättäen porukka jäi suksella, kolminkertainen kultamitalisti kiteyttää.

Uusitalon harjoittelun perusrunko on samanlainen kuin nuorempana: sauvarinnettä, voimaharjoittelua, ampumista, rullasuksiharjoittelua ja hiihtolenkkejä lumilla.
– Määrät ovat tietysti laskeneet selvästi. Olen kuitenkin pyrkinyt tekemään kuusi treeniä viikossa ja pitämään yhden lepopäivän.
Kisasuorituksiin ikä tuo luontaisen lisänsä.
– Touhu on nykyään paljon hitaampaa. Olemmekin nauraneet kisakavereitten kanssa, että ampumapaikalla aikaa pitäisi ottaa kalenterin kanssa.
Uusitalon lapset eivät ole enää jatkaneet ampumahiihdon parissa, mutta liikunta on ollut edelleen yhteinen harrastus.
– Poikani harrastaa nykyään maastopyöräilyä. Teemme joskus lenkkejä yhdessä ja käymme maastopyöräilytapahtumissa. Tyttäreni kanssa tapaan käydä kahvakuulatreeneissä.

Seuratasolla Loimaan Jankkoa edustava Uusitalo kertoo löytävänsä kisoissa samanlaisen fiiliksen kuin nuorempana.
– Kai minulla jonkinlaista kilpailuviettiä on. Ei sitä oikein muulla voi selittää, kun tämän ikäisenä haluan painaa tuolla menemään numerolappu rinnassa. Ei arjessa kisoja ehdi kuitenkaan ennakkoon paljon murehtia tai ajatella. Keskittyminen alkaa, kun lähtee autolla kohti kisoja, kertoo Uusitalo, joka on toiminut pitkään koulunkäynninohjaajana Kojonkulman koulussa.
Tällä hetkellä hän toimii Puistokadun koulussa pääasiassa poikien liikunnanopettajana. Viransijaisuus päättyy toukokuun lopussa.
Uusitalon mukaan nykyään hänen urheilemisessaan korostuu sosiaalinen puoli.
– Urheilu on nykyään leppoisampaa kuin nuorempana. Kisareissuilla näkee kavereita ja samalla pääsemme höntsäilemään keskenämme.
Seuraavan kerran Uusitalo hakee kansainvälistä menestystä Kontiolahden masters -kisoista, jotka pidetään 25.–29. maaliskuuta.
– Jatkoa ajatellen tavoitteeni on se, että pysyisin terveenä ja voisin vielä muutaman vuoden harrastaa tätä ihanaa lajia.