Loimaa
Katriina Reijonen
Musiikki on universaali asia, joka puhuttelee meitä yksilöinä ja yhteisöinä, vaikka emme muutoin puhuisi samaa kieltä. Musiikki liikuttaa, laittaa tanssimaan, palauttaa muistoja mieleen ja yhdistää ihmisiä.
Musiikin voimasta on monia esimerkkejä. Paikalliset muusikot kokevat yksityiskeikoille suunnatessaan tärkeäksi sen, että tietävät, mitä keikalla toivotaan kuultavan.
– Kun soittaa tilaajalle tärkeän biisin, huomaa, että nyt loksahti.
Joskus vitsillä heitämmekin, että ”näitkö, kuinka moni itki”, ”mä näin ainakin viisi”, Teemu Järvinen kertoo.
Jaylon Temes -duon Juho Ojala ja Teemu Tuominen pyydettiin erään kerran yksityiskeikalle, jonka tarkoituksena oli yllättää vaikeassa elämäntilanteessa ollut ystävä. Yllätys oli onnistunut. Keikkapaikka täyttyi musiikin myötä tunteista, joista onni oli päällimmäinen, mutta liikutukseltakaan ei vältytty.
Show jätti osallistujiin pyyhkimättömän muistijäljen, mutta synnytti myös uutta.
– Minulle tuli sellainen olo, että voi vitsi, olisi niin hienoa järjestää tällainen Loimaa Love -tyylinen tapahtuma, Juhon puoliso Heidi Ojala kertoo.
YLE on esittänyt Venla-palkittua, suomalaisen Eyeworks Finlandin formaattiin perustuvaa SuomiLOVE-ohjelmaa kuuden tuotantokauden verran.
Elävän musiikin yhdistys Loivari ry otti kopin ideasta. Ja kuten usein käy, ajatus lähti pyörimään lumipallon lailla keräten mukaan koko joukon aiheesta kiinnostuneita ihmisiä jo suunnitteluvaiheessa. Yhdistyksen sihteeri Hannele Wilén arveli, että Loimaan Lehti voisi lähteä mukaan tempaukseen. Soitto päätoimittajalle ei ollut turha.
– En kuunnellut edes loppuun, sanoin vain heti joo, Loimaan Lehden päätoimittaja Kati Uusitalo naurahtaa.
Loivari ry on tuottanut aiemmin muun muassa Johnny Cash – miehet mustissa ja Hittikavalkadi-konsertit. Paikalliset tuotannot ovat iskeneet yleisöön, ja yhdistys tuntuukin löytäneen niiden myötä uuden, sekä tekijöitä että yleisöä kiinnostavan toimintamallin.
Tällä kertaa arvostetun, viihdyttävän ja paikallisen musiikkiosaamisen lisäksi yleisön uteliaisuutta kutkutellaan tarinoilla tosielämästä.
– Tositarinat ovat parhaita, Hannele Wilén toteaa.
Tositarina koskettaa. Sydämeen käyvä muisto voi olla iloinen tai surullinen, tai kumpaakin. Kun yläkoululaiset tuskailivat aineen kirjoittamisen vaikeuden kanssa, äidinkielen opettaja Wilénin ohje
kuului: kirjoita jotakin, mikä on totta.
Loimaa Love -työryhmä julistaakin tarinankeruuprojektin alkaneeksi. Loivarista ja Loimaan Lehdestä muodostuva tiimi toivoo saavansa seuraavan kuukauden aikana roppakaupalla tositarinoita, jotka ponnistavat Loimaan seudulta, ja joihin musiikki liittyy tavalla tai toisella. Ei siis pelkästään biisitoiveita, vaan kokonaisia tarinoita. Pilkut ja pisteet eivät ole niin justiinsa, kunhan tarinan sisältö on ymmärrettävissä.
– Yllättäkää meidät, Uusitalo lähettää terveisiä.
Seudun asukkaiden osallistumisinto on yllättänyt päätoimittaja Uudentalon aiemmin niin usein, että hän uskaltaa povata Loimaa Lovellekin suurta yllätyskerrointa. Vaikka työryhmällä olisi tässä kohdassa projektia jokin ennakkoajatus tarinoiden sisällöstä, kappaleista tai materiaalin määrästä, lopputulos voi olla monin verroin huikeampi.
Loimaalaiset rakkaustarinat luovat pohjan konsertille, johon kannattaa varautua nenäliinoin. Konserttipaikkaa ei ole vielä päätetty, mutta ajankohdaksi on päätetty lokakuu, sillä syksyn pimeys sopinee parhaiten tunnelmointiin.
Osa tarinoista saatetaan kuulla kirjoittajien itse kertomana, osa juontajien suusta. Jotkin tarinat voidaan vaikka äänittää tai videoida etukäteen ja esittää illan aikana tallenteina.
Vain mielikuvitus on rajana sille, millaiseksi konsertti-ilta muodostuu.
Tai -illat. Työryhmä nimittäin pitää todennäköisenä tarinatulvaa, joka houkuttaa tuplaamaan määrän. Jos konsertteja on kaksi, niiden aikana tullaan kuulemaan ehkä samoja, ehkä eri kappaleita.
Illan orkesteri ja solistit määräytyvät tarpeen perusteella.
– Sinfoniaorkesteria ei luvata, mutta voidaan yrittää, Merikerttu Mutala ja Juho Rantanen virnistävät.
Vielä pieni varoitus: Loimaa Love voi aiheuttaa yllättäviä rakkaudentunteita. Yksi rakastumisen kohde, eikä mikään huono sellainen, olisi kaupunki itsessään.
Loimaa Loven puuhamiehet ja -naiset kehottavat lähtemään konserttiviikonloppuna runsain joukoin liikkeelle ja kutsumaan mukaan nekin, jotka ovat täältä jo pois muuttaneet. Konsertissa voi olla jaossa näkymättömiä vaaleanpunaisia silmälaseja, joiden läpi entinen kotiseutu kuvastuu lemmenkaupunkina.

Näin osallistut:

* Mikä kappale on tehnyt sinuun lähtemättömän vaikutuksen? Millaisen tarinan haluaisit jakaa omasta elämästäsi, ja mikä kappale tarinaan sopisi? Ketä haluaisit kiittää, kenelle lähettää terveisiä musiikin muodossa? Kirjoita vapaamuotoinen teksti Loimaa Love -teemalla 13. maaliskuuta mennessä.

* Muista muiden tunteet! Jos tarinasi koskettaa myös muita ihmisiä, varmistathan, että heille sopii tarinan jakaminen julkisesti. Yllätä läheisesi vain, jos olet aivan varma, että yllätys ei aiheuta harmia yllätyksen kohteelle tai hänen lähipiirilleen.

* Toimita tarinasi yhteystietojen (nimi, osoite, puhelinnumero,

sähköposti) kera Loimaan Lehden toimitukseen (Käsityöläiskatu 10, 32200

LOIMAA) tai sähköpostitse info.loimaanlehti@gmail.com.

* Jollet halua, että nimesi tuodaan julki tarinan yhteydessä, tuo asia ilmi tekstissäsi. Muista kuitenkin liittää omat yhteystietosi tekstin mukaan, nimettömiä tarinoita ei huomioida.

* Loimaan Lehti ja Loivari ry pidättävät oikeuden hyödyntää tai olla hyödyntämättä tarinaa Loimaa Love -konsertissa. Jos tarinasi otetaan konserttiohjelmistoon, sinuun olla etukäteen yhteydessä.

 

Lue lisää 13.2.2020 lehdestä