Oili Suonpää pistää kauhan viimein naulaan

0
Irja Vartia, Taina Suonpää, Oili Suonpää ja Ulla Seppä työn touhussa Ritvan ja Oilin Herkkukeittiössä.

LOIMAA – Osuuskauppa Oripään Vilvaisten sivumyymälässä aikoinaan aloitin. Heti kohta kun olin rippikoulun käynyt, Oili Suonpää muistelee työuransa alkua vuonna 1969. Päätepiste on aika laittaa 51 vuotta myöhemmin Ritvan ja Oilin Herkkukeittiössä, jossa Oili on vielä eläkkeelle jäätyään käynyt perjantaisin auttelemassa. Nyt hän laittaa kauhan lopullisesti naulaan, sopivasti ystävänpäivänä.
Silloin Ritvan ja Oilin Herkkukeittiössä Hossinkadulla kahvitellaan Oilin läksiäisten kunniaksi. Kahvipannu on kuumana aamukymmenestä alkaen, ja silloin lukuisat tuttavat voivat poiketa tervehtimään. Tuttavia on kertynyt ajan saatossa iso joukko, sillä kaupan alan työ on huolehtinut näkyvyydestä. Oilin mukaan juuri ihmisten kanssa oleminen – kohtaamiset – ovat olleet työn parasta antia.
– Äidin tuntevat kaikki, Oilin tytär ja nykyinen yrittäjä Taina Suonpää tulee mukaan keskusteluun. Hän otti Ritvan ja Oilin Herkun vetovastuun äitinsä jalanjäljissä neljä ja puoli vuotta sitten oltuaan sitä ennen työntekijänä. Tiskin takaa löytyy nykyään asiakaspalvelusta Ulla Seppä ja keittiön puolelta Tainan lisäksi Irja Vartia.
Oili Suonpäällä on mitä muistella. Tultuaan Vilvaisista ”kaupunkiin” hän oli ensin Turuntiellä Supermarketissa ja Loimarissa, sitten Hossinkadulla Super Sparissa ja Euromarketissa, jossa Herkkukeittiö aiemmin sijaitsi. Nykyisiin tiloihinsa yritys muutti kahdeksan vuotta sitten. Ja siinä pysytään, tutulla konseptilla ja toiminimellä, vaikka sukupolvi on vaihtunut.
Hyvä kotiruoka paras määritelmä sille, mistä on kyse. Aina maanantaina makaronilaatikkoa, keskiviikkona kaalilaatikkoa ja perjantaina pitsaa. Ja kyllä, saatavilla on edelleen myös legendaarista Sakun silliä.
Lounasajan annoksia kootaan asiakkaan tekemistä valinnoista joko mukaan tai paikalla syötäväksi. Suosituin annos taitaa olla muusi ja lihapullat aina vain. Valmista ruokaa myydään kilohinnalla myös mukaan. Keittiön tuotteita menee lisäksi Prismaan ja Jaskan Puotiin. Lisäksi palvellaan tilauspohjalta muun muassa urheiluseuroja, jotka tilaavat ruokaa tapahtumiinsa.
– Aina kannattaa kysyä, oli tarve mikä hyvänsä, Taina Suonpää sanoo. Hänen mukaansa kiireisiin perheisiinkin ostetaan aiempaa enemmän valmista ruokaa helpottamaan arjen aikatauluja.
Oili Suonpään pitkän uran salaisuus on se, että hän on aina viihtynyt työssään. Läpi on eletty vähän monet muutokset niistä ajoista kun kaupassa vielä punnittiin asiakkaan haluamat jauhot säkkitavarasta ja summat laskettiin käsin paperille. Työ on pitänyt vireessä.
– Kai minun on vaan silti aika lopetella, kun 70 jo täytän. Onneksi olen saanut pysyä terveenä. Eikä aika varmasti tule pitkäksi, kun jatkuvasti jonnekin pyydetään, Oili Suonpää hymyilee.