Pääkirjoitus: Pitää vaan ryhtyä

0
Koululaisten kestävyyskuntoa ja voimaa testataan Move-mittauksissa. Miten nuoret muuten voivat? KUVA: 2020 LL Arkisto
Loimaalaisten nuorten tulokset eivät yltäneet valtakunnalliselle keskitasolle 8.-luokkalaisten kestävyyskuntoa ja ylä- ja keskivartalon toimintaa mittaavissa testeissä (LL18.2.).
Testit tehdään kouluissa vuosittain lähes 100 000 suomalaiselle nuorelle. Kasiluokkalaisten lisäksi testataan 5.-luokkalaisia ja mukana on myös esimerkiksi liikkuvuutta mittaavia osioita. Istuva elämäntapa näkyy, pojilla enemmän kuin tytöillä.
Täkäläisten nuorten tuloksia kommentoineet opettajat pitävät tärkeänä, että erot nuorien välillä eivät olisi isoja – että jokainen liikkuisi, mieluummin tietenkin vähän enemmän kuin vähemmän.
Samat testit voisi tehdä jokainen. Miten esimerkiksi aikuiset pärjäisivät juoksussa, keskivartalon voimaa mittaavassa ylävartalon kohotuksessa ja etunojapunnerruksissa?
Ollaan Moven kaltaisista mittauksista mitä mieltä tahansa, niin yhden hienon asian niistä voi nähdä: viidesluokkalaisina vuonna 2016 testattujen nuorten fyysistä toimintakykyä on onnistuttu parantamaan, sillä nykyiset kahdeksasluokkalaiset nostivat kahdeksasluokkalaisten tasoa.
Pitää vaan ryhtyä – tekemään edes vähän. KU
P.S. Nuoret voivat seudulla paremmin kuin ennen (s. 7), mutta viesti on selvä – he toivovat päättäjiä kuulolle nuoria koskevissa asioissa. Se kertoisi, että nuorten asioilla on merkitystä.