Sähkömaksut nousevat huhtikuussa

0
Sähkönsiirron ilmajohtotekniikkaa on poistettu Loimaan seudulta jo vuosia. Sallilan pienjänniteverkosta yli 60 prosenttia ja keskijänniteverkosta lähes kolmannes on toteutettu tänä päivänä maakapelein.

LOIMAAN SEUTU Sallila Sähkönsiirto Oy korottaa sähkön verkkopalvelumaksuja huhtikuun alusta alkaen. Korotus on keskimäärin 6,5 prosenttia.

– Korotus kohdistuu perus-, siirto- ja tehomaksuihin. Sen suuruus vaihtelee tuotteittain, verkkojohtaja Hannu Halminen Sallila Sähkönsiirto Oy:stä kertoo.

Suurimmillaan korotus on kahdeksan prosentin luokkaa.

Euroissa laskettuna yksityisasiakkaan sähkölasku nousee tavallisimmin muutaman kympin vuodessa. Suoraa sähkölämmitystä käyttävässä omakotitalossa korotus tarkoittaa todennäköisesti noin 50 euron lisähintaa vuodessa, muissa asumis- ja lämmitysmuodoissa vaikutukset ovat vähäisemmät.

Loistehon siirtomaksut puolestaan laskevat huhtikuun alussa jopa puolella. Tästä hyötyy varsinkin paikallinen teollisuus.

Edellisen kerran Sallilan Sähkönsiirto korotti verkkopalvelumaksuja kolme vuotta sitten.

– Hinnankorotuksen taustalla ovat yleinen kustannustason nousu ja Sallila Sähkönsiirto Oy:n tekemät laajat investoinnit laadukkaan ja säävarman verkon rakentamiseksi, Hannu Halminen toteaa.

Säävarman verkon rakentamisvaatimukset perustuvat sähkömarkkinalakiin. Lain tavoitteena on lyhentää ja vähentää myrskyjen aiheuttamia sähkökatkoja.

Myös Sallilan liittymis- ja palvelumaksut nousevat huhtikuun alusta alkaen. Edellisen kerran sähköyhtiö tarkisti näitä hintoja vuonna 2011.

Uusista hinnoista ilmoitetaan suoraan asiakkaille helmikuun aikana.

Halminen korostaa, että Sallilan hinnat hipovat korotusten jälkeenkin vasta valtakunnallista keskitasoa. Yhtiö ei laskuta asiakkaitaan lähelläkään lain sallimaa ylärajaa. Edellisellä neljän vuoden tarkastelujaksolla ylärajan käyttö olisi merkinnyt yhteensä noin kahdeksaa miljoonaa euroa ankarampaa laskutusta.

– Me haluamme kuitenkin olla paikallinen sähköyhtiö, joka huomioi seudun edun: alueen ihmiset ja sen, että yrityksillä on mahdollisuus toimia täällä kilpailukykyisesti, Halminen korostaa.

Myös ilmojen haltiatar on suosinut alkaneena vuonna talojen lämmityslaskujen maksajia.

Sallilan Sähkönsiirto Oy:n verkoissa siirrettiin tammikuussa 12 prosenttia vähemmän sähköä kuin vuoden 2019 tammikuussa.

Esimerkiksi suoralla sähkölämmityksellä eli useimmiten sähköpattereilla lämmitettävässä omakotitalossa tammikuun sähkölasku saattoi olla jopa sata euroa pienempi kuin vuosi sitten.