Uusi kunnanjohtaja luottaa itsenäisyyteen, toimeliaisuuteen ja yhteistyöhön

0
Kunnanjohtaja Timo Tolppasen mukiin on painettu tietenkin ori. Kyseessä on maranellolaisen autopajan melko tunnettu versio oripääläisestä aiheesta.

ORIPÄÄ Kun Timo Tolppanen asteli loppiaisen jälkeen uuteen työpaikkaansa Oripään kunnanvirastoon, ensimmäinen viesti, jonka tuore kunnanjohtaja kuntalaisilta sai, oli hyvin selkeä: Oripää on sitten itsenäinen kunta nyt ja jatkossa.

Tolppaselle tämä viesti kelpasi. Hän uskoo, että pieni kunta voi pärjätä siinä missä isokin.

– Kunnan kannalta kaikkein tärkein asia ovat työpaikat. Jos niitä löytyy, kunnalla on hyvät mahdollisuudet onnistua. Väkimäärä ei ole tärkein asia, toimeliaisuus on. Ihmiset tulevat sinne, missä tapahtuu, Tolppanen aloittaa.

– Oripäässä tämä puoli on kunnossa. Täällä on paljon yrityksiä väestömäärään nähden, ja yrityskenttä on monipuolinen. Löytyy kananmunatuotantoa, isoa puutarhaa ja vaikka mitä. Ja on täällä toki tilaa uusille yrityksillekin.

Ehkä kaikkein tärkein asia uuden kunnanjohtajan mielestä kuitenkin on, että kuntalaiset ovat silminnähden ylpeitä oripääläisyydestään ja kotikuntansa itsenäisyydestä.

– Tämä asenne tarttui minuunkin nopeasti. Kun turkulaiset ystäväni pyysivät minulta leukaillen rantatonttia Oripäästä, kysyin välittömästi, että kummalta puolelta Aurajokea laitetaan, mies kertoo nauraen.

Tolppanen korostaa, että hän ei mielellään sano ei. Sen sijaan hän sanoo mielellään, että selvitetään ja katsotaan, mitä voidaan tehdä. Tällä asenteella hän haluaa tehdä yhteistyötä myös naapurikuntien kanssa.

– Kun on uusi kasvo neuvottelupöydän ääressä, ei edes tiedä kaikista historian rasitteista, ja voi ikään kuin aloittaa puhtaalta pöydältä. Yleensä se sopii hyvin kaikille, ja näin voi syntyä ihan uusia ja toimivia keskusteluyhteyksiä.

Tolppanen kaipaakin mahdollisimman monenlaista kuntarajat ylittävää ja seutukunnallista yhteistyötä.

– Ja hyvin se on alkanutkin. Labra-toiminta palaa terveysasemallemme 26. helmikuuta, Tolppanen iloitsee ja kertoo lääkäriäkin haetun yhteistyössä Loimaan kanssa. Haastattelun teon jälkeen varmistui, että lääkäri saadaan terveysasemalle huhtikuussa.

Tolppanen korostaa, että yhteistyökuvioita ollaan hahmoteltu muidenkin kuin virkamiesten ja poliitikkojen kesken. Esimerkiksi virttaalaiset ovat olleet kiinnostuneita terveysasema- ja kouluyhteistyöstä.

– Mitään virallista yhteydenottoa kouluyhteistyöstä ei ole tullut, mutta epävirallisista tiedusteluista olen kuullut. Selvitetään tämäkin asia, jos niin halutaan.

Uuden kunnanjohtajan ominta alaa ovat sosiaali- ja terveyspalvelut. Sillä sektorilla Tolppanen on luonut uraa sekä yksityisellä että julkisella puolella.

Hän uskoo, että parhaat sote-ratkaisut löydetään etenemällä pienin askelin ja kokeilemalla. Vastaukset ovat jo olemassa. Yksityinen ja julkinen palvelu pitää vain saada pelaamaan paremmin yhteen perusterveydenhuollon puolella.

– Erikoissairaanhoitohan toimii jo, vaikka kallista se toki on.

– Sote-uudistuksen yhteydessä puhutaan leveämmistä hartioista, mutta mitä hyötyä niistä on, jos leveämpien hartioiden sisällä riidellään koko ajan kaikesta mahdollisesta, eikä toimintaa saada sen vuoksi kehitettyä.

Tolppanen suhtautuu varauksella myös 0,7:n hoitajamitoitukseen ja siihen, että hallitus näyttää nyt korvaavan valtionosuuksia erilaisiin sote-toimintoihin suunnatuilla rahoituksilla, joista ei kuulemma saisi puhua tiettyyn tarkoitukseen korvamerkittynä rahana.

– Sote-alaa ja kuntataloutta tuntevat ihmiset tietävät, että hallituksen viimeaikaisten toimien vaarana on kotihoidon näivettymien. Siihenhän se todennäköisesti johtaa, jos laitoshoitoon suunnataan sellaisiakin resursseja, joita sinne ei välttämättä tarvittaisi.

KUKA?

TIMO TOLPPANEN

On syntynyt Heinolassa vuonna 1968.

Asuu Maskussa. Perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi täysi-ikäistä tytärtä.

On koulutukseltaan terveystieteiden maisteri.

Aloitti Oripään kunnanjohtajana tammikuussa.

On työskennellyt aiemmin muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluyritys Esperi Caren liiketoimintajohtajana, perusturvakuntayhtymä Akselin (Masku, Mynämäki, Nousiainen) kuntayhtymäjohtajana, Euran kunnan terveysjohtajana sekä Vampulan kunnan vanhustyönjohtajana ja kunnanjohtajan sijaisena.

Harrasti nuorena jääkiekkoa. Nykyään rakkain laji on golf. Ihastui poikasena Päijänteen rannoilla moottoripyöriin ja on ollut jo vuosia vannoutunut Harley-Davidson-mies. Kuuntelee mielellään ja paljon musiikkia; parhaiten kolahtaa blues-pohjainen ja siitä raskaammaksi jalostettu rock, kuten AC/DC ja Mötley Crüe.

Harrastaa myös politiikkaa. Toimii Maskun Kokoomus ry:n hallituksen puheenjohtajana.