Ensi syksynä alkava lukuvuosi jää viimeiseksi Alastaron yläasteella, jos valtuusto päättää kaupunginhallituksen esittämällä tavalla. Kuva: LL arkisto / Lari Kiviranta.

LOIMAAN kaupunginhallitus esittää Alastaron yläasteen sekä Virttaan ja Kojonkulman kyläkoulujen lakkauttamista elokuusta 2021 alkaen.

Hallituksen esitys syntyi äänestyksen jälkeen, sillä jäsen Timo Tamminen (sd.) esitti, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi. Tammisen esitys hävisi kuitenkin äänestyksessä lukemin 9–2. Hänen ehdotustaan kannatti Esko Lundgren (vas.).

Hallituksen varajäsen Timo Lahtinen (ps./sit.) puolestaan uusi aiemmin sivistysvaliokunnassa tekemänsä ehdotuksen, jonka mukaan Kojonkulman koulu olisi muutettu kaksiopettajaiseksi ja ryhmis lopetettu. Lahtinen olisi lakkauttanut Virttaan koulun jo ensi syksynä.

Lahtisen esitys ei saanut kannatusta, joten siitä ei äänestetty.

HALLITUKSESSA Tammisen esitys noudatteli hänen puoluekollegansa Hanna-Mari Piirosen (sd.) aiemmin sivistysvaliokunnassa tekemää ehdotusta (LL 29.2.).

Kolmen koulun lakkauttamisella kaupunki tavoittelee yhteensä vajaan puolen miljoonan euron kustannusvähennystä. Tammisen mielestä kyseiset koulut ollaan lakkauttamassa likipitäen olemattomilla kustannussäästöillä siihen nähden, mitä haittavaikutuksia koulujen lakkautuksilla on etenkin syrjäisemmillä seuduilla asuville lapsille.

– Jos ratkaisulla olisi saavutettu esimerkiksi kahden miljoonan säästöt, niin olisin ymmärtänyt. Nyt säästöt sulavat olemattomiin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Teija Ek-Marjamäki (kesk.) perustelee koulujen lakkautuksia oppilasmäärän vähenemisellä ja taloudella. Hän sanoo hallituksen toteuttaneen kaupunginvaltuuston aiempaa päätöstä. Valtuusto hyväksyi viime joulukuussa kouluverkkoselvityksen.

– Nämä ovat ikäviä päätöksiä, eikä niitä tee mielellään.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi Kojonkulmalla Ahjo jää yhä kyläläisten käyttöön, vaikka koulu ja varhaiskasvatus päättyisivät.

– Lisäksi koulukuljetukset pohditaan ja lasketaan tarkkaan.

TAMMINEN pitää koulujen lakkautusta hätiköintinä, millä hän viittaa etenkin Hirvikosken päiväkotiratkaisuun liittyvään epävarmuuteen.

Hirvikosken varhaiskasvatus toimii tällä hetkellä kolmessa toimipisteessä, ja kaupungin suunnitelmissa on keskittää varhaiskasvatus yhteen paikkaan.

Tammisen mielestä kaupunki olisi välttynyt joko uudisinvestoinnilta tai uusien tilojen liisaukselta tai vuokraukselta, jos Hirvikosken alueen päivähoito keskitettäisiin nykyiselle Hirvikosken yhtenäiskoululle. Alueen yläkoululaiset puolestaan olisi siirretty joko Puistokadun kouluun tai Alastaron yläasteelle.

– Näin olisi saatu kaupungin omat tilat tehokkaaseen käyttöön.

Teija Ek-Marjamäki toteaa, että Hirvikosken päiväkotiratkaisu on toistaiseksi avoinna ja selvitettäviä vaihtoehtoja on monia. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi uuden päiväkodin liisaaminen ja vuokraus.

LOPULLISEN päätöksen koulujen lakkauttamisesta tekee 23. maaliskuuta kokoontuva kaupunginvaltuusto. Ek-Marjamäki kertoo, että kyseinen kokous järjestetään Myllykylässä Novidan auditoriossa, jonne on mahdollista tulla myös lehteriyleisöä.