Härkäpapua sarvista ja muita kasvisruokakokeiluja

0

Härkäpapu, sinilupiini, herne, kvinoa, speltti ja öljyhamppu.
Heräsikö ruokahalu? Jos ei, niin suunnantarkistus on mahdollinen. Kaikkia edellä lueteltuja ruokakasveja viljellään Varsinais-Suomessa. Tieto, että voi suosia kotimaista kasviperäistä lähiproteiinia ruoanlaitossa herkullisella tavalla saattaa hyvinkin lisätä ruokahalua.

Kasvisruokareseptejä kymmenittäin suunnitellut ravintolakokki Päivi Lehtonen on oikea ihminen edistämään kasvisruoka-asiaa. Hän kertoi Loimaalla luennoidessaan lähipiirinsä härkäpapuskeptikosta.
Lehtonen otti epäluuloisuuden haasteena. Hän kokkasi, maistatti, hylkäsi, kokkasi lisää ja maistatti uudelleen kunnes kärsivällisyys palkittiin.
Entisellä skeptikolla on tätä nykyä lautasellaan papua ja paljon muutakin. Pään käänsi viimeistään tumma suklaakakku, jonka reseptissä on 400 grammaa keitettyä härkäpapua. Kahvipöydän herkku ja kotimaiset kasviproteiinit samassa paketissa siis.

Kasviproteiineihin liittyy käsityksiä, jotka estävät niiden käyttöä. Pelätään, että ei osata maustaa, että ruoan suutuntuma ei ole hyvä tai että lihaa ei voi korvata mikään. Tätä käsitystä pyrkivät osaltaan muuttamaan myös suurtalouskeittiöissä työskentelevät, joiden työssä kasvisruokien valmistaminen lisääntyy.

Kotimaisen kasviproteiinin suosiminen suurtalouskeittiöissä vaatii Lehtosen mukaan lisää tieto-taitoa. Ruokahuollon ammattilaisilla sitä on, mutta lisäksi tarvitaan hyviä ruokaohjeita.
Lehtonen kokatti kasvisproteiineja sisältäviä reseptejä salaateista jälkiruokiin Novidan keittiössä, jossa oli koolla Pöytyän ja Kosken suurtalouskeittiöiden ammattilaisia sekä joitakin tuottajia. Nelituntisen iltapäivän aikana ehdittiin paljon ja innostusta riitti.
Into aihetta kohtaan oli aistittavissa jo luennolla, ja keittiössä se puhkesi todelliseksi toimeliaisuudeksi. Iltapäivän aikana valmistettiin ruokaa kaikista jutun alussa luetelluista kasviproteiineista. Niitä on kuluttajienkin ulottuvilla jauhoista rouheisiin, puolivalmisteisiin ja valmiisiin tuotteisiin asti runsain määrin.
Päivi Ilola ja Miia Mäkirinta työskentelevät vanhustenhuollon ruokapalveluissa Pöytyällä. Heidän työarjessaan kasvisreseptejä ei juuri käytetä, sillä ikäihmisten ruokasuosikit ovat jotain muuta.

– Mutta muuten aihe kiinnostaa tosi paljon ja kotona kokeilenkin usein kasvisruokareseptejä, Mäkirinta sanoi sekoitellessaan lupiini-juustosämpylätaikinaa.
Viereisissä pöydissä oli tekeillä muun muassa välimerellistä salaattia keitetyistä spelttihelmistä, mausteista härkäpapukastiketta, lämmintä juures-härkäpapusalaattia, kvinoavanukasta, retrosalaattia makaronista ja härkäpavuista sekä hamppupestoa.
Niin, ja luvassa oli myös sitä tummaa suklaakakkua.

Härkäpapu on monen reseptin keskiössä. Se on hinnaltaan edullista, sitä viljellään paljon, sitä löytyy monessa muodossa ja käyttötarkoituksia piisaa.
– Härkäpavun hieman pistävän maun saa helposti pehmennettyä kermaisuudella ja oikealla maustamisella, Lehtonen vakuutti.
Ohjelman lopuksi syötiin. Maisteltiin ja arvioitiin.
Tilaisuuden järjestivät Kuluttaja ruokatalouden keskiössä -hanke ja Vastuullista proteiinia pöytään -hanke.