Jos kyläkoulu suljetaan, osa virttaalaisista äideistä hakee lapsilleen paikkaa Oripään koulusta

0
Marjo Puputti, Henna Anttila ja Mira Heikkilä ovat taistelleet jo pitkään lastensa Kiira Suiston, Silva Anttilan ja Asla Välimäen koulun puolesta. Samassa rintamassa on ollut suora rivi muitakin virttaalaisia äitejä.

LOIMAA/VIRTTAA Vrttaalaiset äidit Henna Anttila, Mira Heikkilä ja Marjo Puputti myöntävät, että Virttaan koulun lakkauttamisaie on mietityttänyt heitä pitkään ja paljon, valvottanutkin. Jokaisella naisista on lapsi lakkautusuhan varjostamassa kyläkoulussa. Kaikki kolme myös toivovat, että tapahtuisi vielä jokin ihme, joka pelastaisi Virttaan koulun.

Naiset ovat päättäneet, että jos oma kyläkoulu lähtee, he todennäköisesti hakevat lapsilleen paikkaa Oripään koulusta. Toinen vaihtoehto, Alastaron Kirkonkylän koulu, ei tunnu yhtä luonnikkaalta, vaikka se oman kotikunnan puolella sijaitseekin.

– Poikani on sanonut, että Oripään koulu olisi kivempi vaihtoehto. Paljon riippuu kuitenkin siitä, mitä pojan kaverit ja heidän vanhempansa päättävät. Jos Oripään kouluun lähtee Virttaalta kavereitakin, haen pojalle paikkaa sinne, Heikkilä linjaa ja kaksi muuta myöntää ajattelevansa suunnilleen samoin.

– Olisi tietenkin hienoa, jos kaikki Virttaan koulun nykyiset oppilaat päätyisivät samaan koulun, jos oma koulu lakkautetaan, mutta niin hyvin ei taida käydä, Anttila mietiskelee ääneen.

Hän nostaa esiin myös toisen kouluvalintaan oleellisesti vaikuttavan seikan.

– Koulumatkaan kuluva aika on tosi tärkeä kriteeri. Me asumme Myllykylässä Oripään rajalla. Meille Oripään kouluun siirtyminen tarkoittaisi todennäköisesti jopa nykyisten koulumatka-aikojen lyhenemistä, Anttila toteaa.

– Ja tärkeä on koulukustannusten hintakin. Ennen lopullista päätöstä pitää tietää, kuka maksaa mitäkin ja kuinka paljon, Puputti sanoo.

Virttaalaisäidit mieltävät Oripään koulun enemmän perinteiseksi kyläkouluksi kuin Alastaron Kirkonkylän koulun. Taistelu oman kyläkoulun puolesta on avannut heidän silmänsä myös sille tosiasialle, että heidän äänensä kuuluu paremmin naapurikunnan päättäjille kuin kotikaupungin keskustaan saakka.

– Kun katselee maailmaa Virttaalta, se näyttää ihan erilaiselta kuin Loimaan keskustasta katsottuna, Heikkilä aloittaa ja jatkaa:

– Loimaan päättäjät puhuvat paljon Ysitiestä, mutta meidän väylämme on kantatie 41. Oripää on lähellä saman tien varrella. Eikä Loimaan keskusta ole virttaalaisille mikään itsestään selvä kulkusuunta muutenkaan. Huittisiin tai Säkylään ei ole täältä yhtään sen pidempi matka kuin Loimaan kaupunkiin.

Sen, että ääni ei harjumaisemista kauppatorille saakka kanna, virttaalaiset äidit ovat todellakin testanneet.

– Olemme kaivaneet faktat esiin, samoin tutkimukset, jotka puoltavat pieniä kouluja oppimisympäristönä. Lehtimäen Susanna on tehnyt valtavasti töitä, laskenut ja ottanut selvää. Olemme kutsuneet paikalliset päättäjät kuulemaan näkemyksiämme, ja olemme kirjoittaneet Loimaan Lehteen lukuisia mielipidekirjoituksia, joissa osoitamme, että Virttaan koulun sulkemisella saavutettavat säästöt ovat hyvin, hyvin pienet, kolmikko kertaa.

– Mutta mikään fakta tai laskelma ei ole auttanut. Fiilis on se, että Loimaa oli päättänyt sulkea kyläkoulut jo silloin, kun kouluverkkoselvitystä alettiin tehdä, Henna Anttila harmittelee.

– Sivukylien lapset ovat kaupungille kuluerä, eivät lapsia. Kuljetusten takia pitkiksi venyvät koulupäivät eivät näytä päättäjiä haittaavan, Marjo Puputti toteaa.

– Ehkä täällä kaupungin laidalla on helpompi samaistua Oripäähän kuin Loimaan kaupunkiin. Ehkä Virttaa todellakin on vähän niin kuin se kuuluisa, pieni gallialainen kylä, vähän niin kuin itsenäinen Oripääkin, Mira Heikkilä naurahtaa.

Niin tai näin, virttaalaisäidit ovat päättäneet, että jos oma kyläkoulu lähtee, he aikovat suorittaa kyselyn siitä, kuinka moni virttaalaisista vanhemmista haluaisi lapsensa mieluummin Oripään kouluun. Tämä tieto on oleellinen lasten kaverisuhteiden sekä koulukuljetusten kustannusten ja niiden maksajien selvittämiseksi.

ORIPÄÄ OTTAISI VIRTTAAN ALAKOULULAISET MIELELLÄÄN OPINAHJOONSA

ORIPÄÄN kunnan kanta Virttaan alakoululaisten siirtymiseen Oripään kouluun on myönteinen, jopa rohkaiseva. Sivistysvaliokunta merkitsi virttaalaisten kyselyt ja kiinnostuksen tiedoksi sekä keskusteli asiasta keskiviikkoisessa kokouksessaan.

– Haluamme viestittää, että meillä on mahdollisuus ja tarjoamme sitä virttaalaisille oppilaille ja Loimaalle. Olemme valmiit keskustelemaan asiasta ja suunnittelemaan yhteistyössä hyviä lähipalveluja alakoululaisille. Ei tehdä tästä asiasta liian vaikeaa, vaan kuunnellaan kuntalaisia. Tämä ei ole keneltäkään pois vaan mahdollisuus, Oripään kunnanjohtaja Timo Tolppanen linjaa.

Virttaalaisten kiinnostus Oripään koulua kohtaan juontaa juurensa Loimaan kaupungin aikeisiin lakkauttaa Virttaan koulu keväällä 2021 päättyvän lukuvuoden jälkeen. Asia käsitellään näillä näkymin kaupunginvaltuustossa 27. huhtikuuta. Virttaalaiset ovat vastustaneet voimakkaasti koulunsa lakkauttamista.

– Pallo on nyt oikeastaan Virttaan alakoululaisten vanhemmilla, Oripään sivistysjohtaja ja rehtori Mika Virtanen sanoo.

Mikäli Virttaan koulu lakkautetaan, ja jotkut kyläläiset haluavat lapsensa Oripään kouluun, heidän pitää lähettää koulupaikkaa koskeva hakemus Oripään sivistystoimeen.

– Jos hakemuksia tulee, ne käsitellään sivistyslautakunnassa. Samalla selvitetään koulukuljetuksiin liittyvät asiat. Yksi mahdollisuus on, että kunnat jakavat kuljetuskustannukset puoliksi, Virtanen kertoo.

– Kun lautakunta on myönteisen päätöksen tehnyt ja kuljetuskustannuksiin liittyvät asiat ratkaistu, kyseessä on oikeastaan enää ilmoitusasia.

Taloudellisesti ajateltuna Loimaa maksaisi yhden alakoululaisen opetuksesta Oripäälle noin 6 900 euron vuotuisen kotikuntakorvauksen.

Oripään koulussa on tällä hetkellä noin sata oppilasta, kun vielä viisi vuotta sitten oppilasmäärä oli osapuilleen 140. Luokkakoot vaihtelevat kymmenestä oppilaasta 26:een.

– Virttaan koulun oppilasmäärä on tällä hetkellä sellainen, että käytännössä jopa kaikki sen oppilaat mahtuisivat Oripään koulun nykyisiin opetusryhmiin. Henkilökuntaa ei tarvitsisi palkata lisää, Virtanen laskeskelee.