Loimaalaiset lainasivat kuin viimeistä päivää

0
Terttu Järvenpää sai viimein aikaan hankkia kirjastokortin, jota oli jo pidempään aikonut. Hän tuli kirjastoon Pirkko Hämäläisen kanssa. Molemmat lainasivat itselleen luettavaa vastaisen varalle. Kirjastonhoitaja Jenni Mäkelä palveli. Hän oli ruuhkailtana töissä tilanteessa, joka jonoineen tuli täytenä yllätyksenä.

LOIMAA Kun tieto kirjastojen sulkemisesta tuli, loimaalaiset kiirehtivät vinguttamaan kirjastokorttejaan.

– Ryntäys alkoi heti maanantaina iltapäivällä, kun hallituksen tiedonanto oli päättynyt, kirjastonhoitaja Jenni Mäkelä kertoi ruuhkaillan tunnelmista Loimaan pääkirjastossa. Hän oli tuolloin yksin töissä.

– Tilanne tuli yllätyksenä, ja jonoa kertyi. Kävijöillä oli paljon kysymyksiä, mutta en osannut niihin silloin vielä vastata.

Mellilän kirjastossa kiireet alkoivat samoihin aikoihin.

– Liikkeellä oli aikuisia, lapsia, perheitä. Ihmiset olivat ihan iloisella mielellä mutta kyselivät tosi paljon aukioloajoista ja eräpäivistä. Hämmennystä oli selkeästi ilmassa. Ja käsidesiä kului reippaasti; lähes jokainen asiakaskäynti alkoi ja päättyi käsidesin käytöllä, kirjastovirkailija Maija Paloposki kuvaili.

Loimaalaiset hakivat kirjastoista hallituksen tiedonannon jälkeen varsinkin kirjoja ja lastenelokuvia.

Loimaan kirjastotoimenjohtaja Riitta Norr korosti syntyneen ruuhkan poikkeuksellisuutta:

– Vastaavaa ryntäystä en ole kokenut tällä alalla koskaan ennen. Ainakin tilanne osoittaa, että kirjasto ja lukeminen ovat tärkeitä asioita ihmisille.

Vilkas asiointi jatkui pääkirjastossa tiistaina.

Asioimassa poikenneet Johanna ja Oskari Karpolehto haalivat itselleen kassillisen luettavaa. Aikuisille valittiin treenikirjoja ja lapsille satuja.

– Vanhemmat lapset olivat innoissaan, kun he kuulivat, että koulut menevät kiinni. Meille aikuisille tilanne ei ole yhtä yksiselitteinen. Minulla työt jatkuvat, mutta kun vapaa-aika muuttuu, ehkä sitä voisi pyrkiä näiden kirjojen opastuksella nyt siihen rantakuntoon, Johanna Karpolehto pohdiskeli.

Terttu Järvenpää puolestaan kertoi vihdoin hankkineensa kirjastokortin, kun tuli poikkeustilanne.

– Jotain hyvääkin siis, kun sain nyt aikaiseksi. Puolen tusinaa kirjaa lainasin, Järvenpää hymyili.

Jenni Mäkelän mukaan kirjaston kiinni pistämisen edellä liikkeellä olikin paljon uusia kasvoja.

– Verkkokirjastotunnuksia hankittiin myös ja kirjastokortteja tein monta, joten saimme tämän tilanteen myötä uusia lainaajia, kirjastonhoitaja sanoi.

Kirjastot suljettiin tiistaina normaalin aukioloajan jälkeen. Näillä näkymin ne avataan aikaisintaan pääsiäisen jälkeen tiistaina 14. huhtikuuta.

– Vaikka kirjastot ovat kiinni, työntekijät ovat silti töissä. Meihin saa yhteyden arkisin päiväsaikaan puhelimitse ja sähköpostilla, Riitta Norr muistuttaa.

Kirjastotoimenjohtaja korostaa, että Loimaan kirjastojen asiakkaiden ei tarvitse olla huolissaan eräpäivistä. Myöhästymismaksuja ei peritä sulkuajalta, lukeepa eräpäiväkuitissa mitä tahansa. Tehdyt varaukset eivät myöskään katoa, vaan varausjonot pysähtyvät. Kun kirjastot taas avautuvat, varatun ja lainattavissa olevan materiaalin voi noutaa kymmenen vuorokauden kuluessa.

– Päivitämme kirjastojen tilannetta tarpeen mukaan kaupungin nettisivuille, Norr vinkkaa.