Nuoret taiteilijat huomio!

0
Loimaan Taideseuran Heini Kulmanen uskoo lasten ja nuorten innostuvan jakokaappitaidehaasteesta. Hanna Rautavuori, Kati Uusitalo ja Matti Hällfors kannustavat rohkeisiin kokeiluihin ja värien käyttöön.

Katriina Reijonen

Miltä oma, yhteinen ympäristömme näyttää? Entäpä miltä haluaisimme sen näyttävän? Sallila-yhtiöt, Loimaan Taideseura ja Loimaan Lehti kutsuvat lapset ja nuoret kertomaan, millaisesta tulevaisuuden ympäristöstä Loimaan seudulla haaveillaan.

Keino, jolla tulevaisuuden toivekuvia ilmennetään, on taide. Eikä mikä tahansa taide, vaan ympäristötaide, tarkemmin sanottuna jakokaappien tuunaus tarrakuoseilla.

Jakokaappeja on maalattu monilla paikkakunnilla yhdessä asukkaiden kanssa. Tässä haasteessa työtä ei maalata kuitenkaan suoraan jakokaappiin.

– Tässä ollaan kuitenkin sähkön kanssa tekemisissä. Siksi päällyskomponentteihin ei maalata suoraan, vaan niihin liimataan tarrat, kehityspäällikkö Matti Hällfors Sallila Sähkösiirto Oy:stä kertoo.

Sallila-yhtiöiden intressi on tehdä jakokaapeista osa yhteistä, viihtyisää ympäristöä. Harmaat ja vihreät jakokaapit uppoavat nyt ympäristöön, mutta koristeltuina kaapit voisivat olla ihan ilo silmällekin. Jakokaapit ovat välttyneet melko hyvin ilkivallalta, ja saman toivoisi jatkuvan sittenkin, kun taideteokset asennetaan kaappeihin.

– Hyvin vähän näissä on töhryjä. Jossain on, mutta hyvin vähän.

Taideseura, Sallila ja Loimaan Lehti kutsuvat haastetta testikierrokseksi. Tällä kertaa koristeltavaksi valitaan vain muutamia kaappeja, sillä järjestäjät haluavat nähdä, miten hyvin tarrat kaapeissa kestävät ja onko projektissa jotakin muuta, mikä kannattaisi toteuttaa jatkossa toisin.

Työt suunnitellaan maksimissaan A3-kokoiselle arkille, jota tarvittaessa skaalataan niin, että teos asettuu hyvin kiinnitettävään pintaan. Teosta voi tyylitellä leikkaamalla paperin tiettyyn muotoon tai käyttämällä erilaisia tekniikoita. Taideseura suosittelee värikynien sijasta maaleja.

– Ei kannata tehdä mitään pikkupiiperrystä tehdä, vaan selkeitä linjoja. Paperin voi viedä kauemmas ja katsoa, miltä työ näyttää kauempaa katsottuna, Hanna Rautavuori ja Heini Kulmanen vinkkaavat.

He toivovat tempauksesta buustia nuorten taideharrastukseen. Taideseura suunnitteleekin yhteistä maalauspäivää pääkallonpaikalleen, Kuukan talolle. Tarkkaa ajankohtaa päivälle ei ole vielä lyöty lukkoon.

Haasteen toivotaan niin ikään herättävän keskustelua siitä, miten jokainen voi pienillä teoilla lisätä yhteistä asuinviihtyisyyttä. Järjestäjät uskovat, että ihmiset katsovat elinympäristöään eri tavalla, kun arjen keskelle tuodaan taidetta.

– Toivottavasti tämä aiheuttaisi positiivisen ketjureaktion. Alikulkuja voisi ainakin piristää, niissä riittäisi pinta-alaa, Loimaan Lehden päätoimittaja Kati Uusitalo miettii.

Seudun ihmiset ovat yllättäneet päätoimittaja Uusitalon niin monesti, ettei hän usko jakokaappitaidehaasteen jäävän huomiotta.

– Puutarhakävelyt, jouluvalokävelyt, pururatalenkit, Kaunis Loimaa -kuvat. Tämän seudun ihmiset lähtevät varmasti tekemään ja yllättävät meidät kaikki, Uusitalo vakuuttaa.

Osallistuvat työt on toimitettava pääsiäiseen mennessä LL:n toimitukseen. Tarrat asennetaan keväällä ilmojen kuivuttua.

OHJE

Näin osallistut:

Suunnittele jakokaappiin sopiva kuosi, joka sopii Oma, yhteinen ympäristömme -teemaan. Taidehaaste on suunnattu alle 20-vuotiaille seudun lapsille ja nuorille.

Kuosi suunnitellaan enintään A3-kokoiselle paperiarkille. Paperiarkin voi leikata tietyn malliseksi.

Ota huomioon, että teosta katsotaan paitsi läheltä, myös kaukaa. Suosi suuria linjoja ja jätä yksityiskohdat vähemmälle.

Toimita valmis työsi Loimaan Lehden toimitukseen (Käsityöläiskatu 10, 32200 Loimaa) tai lähetä kuva työstäsi sähköpostitse 9. huhtikuuta mennessä. Sähköpostitse toimitettava aineisto lähetetään osoitteeseen info.loimaanlehti@gmail.com.

Liitä työn mukaan nimesi, puhelinnumerosi ja osoitteesi. Säilytä alkuperäinen työ!

Voit myös ehdottaa jakokaappia, johon toivoisit taidetarran asennettavan. Jakokaappitaidetta asennetaan Sallilan jakeluverkon alueelle (Ypäjä, Punkalaidun, Loimaan kaupungin alue pois lukien Mellilä).