Pääkirjoitus: Katse kotiinpäin

0

12.3.2020 muistetaan tulevina vuosina. Koronavirusepidemia oli virallisesti nimetty pandemiaksi, ja hallitus otti käyttöön järeitä toimia sen suitsimiseksi Suomessa.

Samalla kun kaikki olemme huolissamme läheisistämme, ihmishengistä ja sairastumisista, epidemialla on arkisempikin puoli.

Epidemia vaikuttaa jo nyt yrityksiin monella tavalla. Jos ja kun taloudelliset seuraamukset leviävät yhtä jalkaa viruksen kanssa, yrityksiä voi kaatua ja monet työpaikat voivat vaarantua.

Jos tuotteita ei saada tehtyä tai kauppa ei käy, yritykset voivat joutua sopeuttamaan toimintaansa. Ja kun yksi yritys sopeuttaa, usein myös naapuri joutuu tekemään saman, sillä yritykset ovat myös toistensa asiakkaita.

Jos ei ole töitä, ei kuluteta. Jos on vähemmän yrityksiä ja vähemmän työpaikkoja, kertyy vähemmän myös veroja, joilla pyöritetään julkisia palveluita.

Ihmisten terveys ja läheisemme ennen kaikkea, mutta nyt jos koskaan voimme omilla toimillamme, esimerkiksi juuri paikallisia palveluita käyttämällä auttaa mahdollisuuksien mukaan. Paikallisesti käytetty euro voi vielä pelastaa paikallisia työpaikkoja ja palveluita. Niin yksityisiä kuin julkisiakin. KU