Pääkirjoitus: Virusta pahempi paniikki

0
KUVA LL Arkisto

Koronavirus, sen leviäminen ja tartunnat eri puolilla maailmaa ovat olleet uutisissa koko alkuvuoden. Epidemia näkyy jo Loimaan seudun yrityksissä, ja viruksen leviämiseen on varauduttu monella tavalla (s. 5).

Viikonloppuna ensimmäinen Covid-19-tapaus todennettiin Tyksissä ja maanantaina Forssassa.

Tartuntoja ilmenee varmasti lisää Suomessakin, koska moni meistä liikkuu ja tapaa päivittäin ihmisiä – eri puolilta maata, jopa eri puolilta maailmaa.

Edelleen on oleellista, että tartunnat tunnistetaan nopeasti, jotta jatkotartuntojen määrä voitaisiin rajoittaa mahdollisimman pieneksi. Epäilyjen herätessä kannattaa soittaa terveyskeskukseen tai sairaalan päivystykseen – ja huom. soittaa, eikä mennä paikalle.

Huoli omasta ja läheisten terveydestä on aitoa, mutta edelleenkään ei ole syytä panikoida – kaikkea kiinalaista, italialaista, iranilaista tai edes turkulaista ja forssalaista ei vastedeskään tarvitse välttää.

Emme soisi Suomessa näkyvän toisintoja maailmalta uutisoiduista tapauksista, joissa kerrotaan aasialaisen näköisten ihmisten joutuneen väkijoukkojen ahdistelemiksi tai ihmisten saaneen uhkaavia raivokohtauksia esimerkiksi junassa, kun ovat epäilleet jonkun yskineen päin ( BBC ).

Pahimmillaan käy niin, että paniikki aiheuttaa enemmän vahinkoa kuin virus. KU