Paikallisia linja-autovuoroja liikennöidään kuin olisi jo kesä

0
Pienet bussit ovat korvanneet isot monessa tehtävässä, kun varsinkin kuljetettavia on vähän. Pieni bussi haukkaa vain puolet siitä polttoainemäärästä kuin iso.

LOIMAA Linja-autovuoroja on vähennetty Loimaalla huomattavasti koronaviruksen vuoksi. Vuorisen Liikenteen toimitusjohtaja Jukka Vuorinen kertoo, että suuri osa loimaalaisyhtiön autoista seisoo tällä hetkellä hallissa.

Koulupäivien kulkuun liittyviä vuoroja kaupungin sisällä ei toistaiseksi liikennöidä, koska lähes kaikki oppilaat ovat etäopetuksessa. Poikkeustilanne jatkuu vähintään pääsiäisen yli, todennäköisesti kauemminkin.

– Kun toistakin suurta asiakasryhmäämme, eli yli 70-vuotiaita, on kehotettu pysymään kotosalla, ja suuri osa työikäisistä ihmisistä tekee etätöitä, matkustajia on vähän, Vuorinen toteaa.

Linja-auto kulkee edelleen muun muassa kaupungin keskustan, Hirvikosken ja Alastaron väliä. Ypäjälle ja takaisin pääsee Loimaan–Forssan busseilla. Sen sijaan Metsämaalle ja Ypäjänkylään liikennöinti loppuu keskiviikkona.

Paikalliset linja-autoaikataulut näyttävätkin nyt siltä, kuin olisi jo kesä.

– Kannattaa varmistaa etukäteen Matkahuollon nettisivuilta tai esimerkiksi meidän kotisivuiltamme, mitkä vuorot oikeasti ajetaan, Vuorinen neuvoo.

Vielä reittiliikennettäkin voimakkaammin koronavirus on iskenyt tilausajoihin.

– Kaikki tilausajomme on peruttu toukokuun loppuun asti, ja perumisia on tullut jo kesäkuun puolellekin, Jukka Vuorinen kertoo.

Junat sen sijaan jyskyttävät totutusti.

– Yksittäisillä asemilla pysähtymistä ei ole rajattu koronavirustilanteen vuoksi, ja myös Loimaalla pysähtyy edelleen junia. Tilanteesta johtuen olemme joutuneet perumaan jonkin verran vuoroja. Ajantasainen tieto muutoksista löytyy aina verkkosivuiltamme, Julia Stolp VR:n viestinnästä tiedottaa.

Myös Matkahuollon paketit kulkevat lähes entiseen malliin, vaikka linja-autoliikennettä onkin tavanomaista vähemmän.

– Pakettien määrä on pysynyt ihan normaalina. Ovet pidämme auki, jos ei toisin määrätä, Loimaan Matkahuoltopalveluita pyörittävä Timo Suonpää toteaa.

LINJA-AUTOSSA ON YHÄ TUNNELMAA

JOUKKOLIIKENNE Kun linja-autonkuljettaja Tapio Mathlin lähti tämän viikon maanantaina aamulla ajamaan tuttua vuoroa Loimaalta Turkuun, bussissa istui kaksi henkilöä. Kyröstä ja Aurasta autoon kapusi vielä muutama matkustaja.

– Kaikkiaan kyydissä oli kuusi ihmistä. Tavallisesti sillä vuorolla on vähintään 30 matkustajaa, enimmäkseen opiskelijoita ja työmatkalaisia, Mathlin sanoo.

Kuljettajan kertoma esimerkki osoittaa, miten radikaalisti linja-automatkustajien määrä on vähentynyt koronaviruksen vuoksi. Suositukset liikkumisen rajoittamisesta ovat tehonneet, ja ihmiset välttelevät ryhmäytymistä.

Varovaisia ovat linja-autonkuljettajatkin. Vuorisen Liikenteen sivuilla toivotaan, että matkat maksettaisiin epidemian aikana kortilla. Käteisen kanssa pelaaminen ei ole nyt mielekästä.

– Kun joku maksaa käteisellä, käytän käsidesiä aina heti maksutapahtuman jälkeen, Mathlin kertoo.

Myös linjurin käsinojat ja muut kosketeltavat pinnat desinfioidaan toistaiseksi vähintään pari kertaa päivässä.

Kysymykseen, onko linja-autossa yhä tunnelmaa, Mathlin vastaa myöntävästi.

– Ainakin jos tykkää sellaisesta vähän rauhallisemmasta menosta.

AIKATAULUMUUTOSTEN RYTMI ON RAJU

JOUKKOLIIKENNE Matkahuollon nettisivuille aikatauluja päivittävillä ihmisillä on nyt kiire.

– Liikennöitsijät muuttavat vuoro- ja aikataulutietojaan hyvin nopeasti. Nyt on todella poikkeuksellinen tilanne, kun liikennöintiyritykset ovat tehneet jopa vuorokauden varoitusajalla muutoksia, Matkahuollon matkustaja- ja liikennöitsijäpalveluiden johtaja Leila Lehtinen sanoo.

Tavanomaisissa olosuhteissa aikataulumuutokset ilmoitetaan Matkahuoltoon kaksi kuukautta ennen aikataulumuutosta.

– Toistaiseksi olemme pystyneet tekemään muutokset vuorokauden kuluessa siitä, kun liikennöitsijä on ilmoittanut muutoksen meille. Matkahuollon nettisivuilla on siis ajantasainen tieto 1,5 vuorokauden sisällä liikennöitsijän ilmoittamasta muutoksesta, Lehtinen lupaa.