Drive in -laboratorio ottaa koronanäytteitä

0

Loimaa/Tyks Loimaan sairaala

Tyks Loimaan sairaalan parkkipaikalla on tällä viikolla saattanut nähdä täysiin suojavarusteisiin pukeutunutta henkilökuntaa – Covid19 -näytteenottoa tehdään Loimaallakin nyt niinsanottulla drive in -mallilla, jossa laboratoriosta tullaan ottamaan näyte parkkipaikalle.

Testiin ei kuitenkaan ajeta kuin mille tahansa parkkipaikalle – näytteenottoruutuun saa ajaa vain lääkärin lähetteellä ja ajan varaamalla.

– Aikaa ei voi varata TyksLabin normaalista ajanvarauksesta, vaan varausnumeron saa lähetteen antajalta, Tykslabin Loimaan sairaalan laboratoriossa työskentelevä apulaisosastonhoitaja Tuija Larm sanoo.

Parkkipaikalla ei ole vielä ollut ruuhkaa, mutta uusi näytteenottotapa on osa sairaalan varautumista mahdollisesti lisääntyvään testaustarpeeseen. Monenlaisia vaihtoehtoja testaamisen toteuttamiseksi mietittiin myös Loimaalla, mutta muuallakin käytössä oleva drive in havaittiin hyväksi tavaksi.

– Se on nopea ja säästää myös henkilöresursseja, Tykslabin Loimaan sairaalan laboratoriossa työskentelevä hallinnollinen osastonhoitaja Irja Hieta toteaa.

Jos näytteitä otettaisiin sairaalan sisällä laboratoriossa, tilat pitäisi siivota jokaisen asiakkaan jälkeen, jotta mahdollinen tartunta ei leviäisi.

Myös suojavarusteet pitäisi vaihtaa kokonaan uusiin joka kerta.

– Kun näytteenotto tehdään ulkona, testattavien ei myöskään tarvitse istua odottamassa aikaansa sisällä muiden asiakkaiden seassa.

Näytteitä otetaan sairaalan parkkipaikalla Pikatien puoleisessa päädyssä. Näytteitä otetaan työpareina, joka odottaa ajan varanneita asiakkaita sairaalan pohjakerroksessa tarvikekärryineen lähellä varsinaista näytteenottopaikkaa.

Työparilla on työnjako: toinen valmistelee ja toinen ottaa näytteitä, mutta molemmat ovat suojavarusteissa.

Covid19 -testi otetaan nenänielu-näytteenä ohuella taipuvavartisella vanutikulla.

– Pelkkä sierain ei riitä, vaan mennään vähän syvemmälle, Tuija Larm kuvaa.

Kun näytteenottaja on käynyt autolla ottamassa näytteen, hän palaa sisätilaan kärrylle. Koska hänen käsissään on mahdollisesti virusta, työparista toinen avaa hänelle oven.

Sen jälkeen näyte pudotetaan kaarimaljaan ja valmistelija puhdistaa näyteputken ulkopuolelta ja pakkaa näytteen kuljetettavaksi. Sillä aikaa näytteenottaja ehtii jo vaihtaa tarpeelliset suojavarusteensa.

Sairaalan uumenissa kulkee käytävä, jota pitkin päästään laboratorioon kätevästi.

– Näytteenottoa nopeuttaa myös se, että koska aika on varattu etukäteen, näytteisiin voidaan tehdä asiakkaan tiedot sisältävät tarrat valmiiksi.