Elintarvikekassi korvaa viikon koululounaat

0
Puhtaus- ja ravitsemuspäällikkö Mia Metsäranta sai ensimmäiseksi työtehtäväkseen uudessa virassa suunnitella Hevospitäjän yhtenäiskoulun ruoanjaon.

YPÄJÄN kunta jakoi koululaisille ensimmäiset ruokakassit torstaina. Kassi piti sisällään viikon tykötarpeet. Seuraava jako järjestetään ensi viikolla.

Ruokakassit on tarkoitettu koululounaan korvikkeeksi etäopiskelijoille. Puhtaus- ja ravitsemuspäällikkö Mia Metsäranta pyrki valitsemaan kassiin sellaista sisältöä, jota koululaiset pystyvät mahdollisimman omatoimisesti hyödyntämään.

– Paketilla vehnäjauhoa olisi saanut painoa ja näyttävyyttä mutta ei arvoa, kaksi viikkoa virassa ollut Metsäranta totesi. Etäopiskelijoiden ruokailun suunnittelu oli ensimmäinen työtehtävä, jonka tuore päällikkö sai.

Metsäranta oli kiitollinen vanhempainyhdistykselle, joka ilmaisi halunsa auttaa käytännön toteutuksessa.

Jako tapahtui Hevospitäjän yhtenäiskoulun Kartanon yksikön pihalla. Aikaa oli varattu neljä tuntia.

Perttulan koulun vanhempainyhdistyksen Jonna Hakamäki ja Metsäranta ihmettelivät, miten ripotellen oppilaat ja huoltajat paikan päällä piipahtivat, vaikka pusseja oli varattu 110:lle. Jaksotus oli erinomainen asia turvavälien kannalta.

Kouluruoan korvaussuunnitelmat muuttuivat matkan varrella. Ensiksi koululta oli tarkoitus jakaa lämpimiä aterioita.

– Lämpimät annokset olisi pitänyt pakata valmiiksi. Kartanon koulun keittiössä on vain rajallisesti tilaa, eikä meillä ole konetta, jolla olisimme pystyneet annokset pakkaamaan, Metsäranta perustelee elintarvikejakoon päätymistä.

Aihe jakoi kohderyhmän mielipiteitä. Anna-Liisa Kouva-Paloposk i olisi toivonut valmiita aterioita ison perheen ruoanlaittoa helpottamaan.

– Kotona on neljä lasta, joten valmiit ateriat olisivat auttaneet enemmän. Olen koittanut tehdä mahdollisimman helppoja ruokia, jotta koulunkäyntiin panostamiseen jäisi enemmän aikaa, Kouva-Paloposki kertoo.

Kartanon koulun oppilas Anselmi Karisukki sen sijaan oli tyytyväinen saamiinsa elintarvikkeisiin. Hän on alkanut ikävöidä kouluruokailua.

– Näyttää tämä paremmalta kuin näkkäri, mitä olen nyt vain syönyt, Karisukki virnisti ruokakassiin kurkistaessaan. Kuljettajaksi lupautunut isovanhempi ehätti korjaamaan, että ei ruoka niin yksipuolista ole ollut.

Seuraavalle viikolle kasseja on varattu lähes 240 oppilaalle. Sisältö vaihtuu, jotta ruokaan ei kyllästytä.

– Vallitseva tilanne on se, että kaikkea, mitä on tilattu, ei välttämättä saa, mutta ensi viikoksi on tilattu ainakin lihapullia, nakkeja, jukurttia, kananmunia ja kurkkua, Metsäranta kertoo.

– On hyvä, että jako on viikoittain. Jos koululta tulisi kahden viikon kassit perheelle, jossa on 2–4 lasta, jääkaapista loppuisi tila kesken, Jonna Hakamäki miettii.