Harjureitti täyttyy reippailijoista

0
Ilona Mamia, Marjo Mamia, Markus Rannanmäki ja Jasu-koira sekä takana oleva mummu Kirsti Nikkilä treffasivat luonnossa.

LIIKUNTA Koronatilanne on aktivoinut ihmisiä ulkoilemaan, mikä näkyy Harjureitillä: Kantolaavun paikoitusalue on viikonloppuisin täyttynyt välillä äärimmilleen.

Virttaalaiselle Kari Merikannolle Harjureitti on tuttu lähiliikuntapaikka. Myös hän on huomannut, että ”Pikku-Lapin”ulkoilureitistönkäyttö on noussut.

– Ei parkkipaikalla normaalisti ole autoja tästä määrästä kuin kolmannes. Nyt kun on luvattu lämmintä, voi ennustaa, että vilkkaus jatkuu niin kauan kuin kevät ja koronakin kestävät.

Merikanto aloittaa lenkin yleensäErä-Veikkojenmajalta, mutta lauantaina hän suuntasi Kantolaavulle, jossa maasto on mäkisempää. Perjantaina hän kävi näköalalaavulla paistamassa makkaraa. Paikalla oli muitakin evästäjiä, mutta turvavälit pysyivät asiallisina.

– Ei ulkona pelota, kun täällä on niin paljon tilaa. Ainoa riski pöpöille liikkua on se hetki, kun tervehditään, Merikanto sanoi.

Mielikuvitus on saanut tilaa, kun kokoontumisia on rajoitettu, mutta läheisiä tekisi mieli nähdä. Korona-aikana sukutapaamisia onkin alettu pitää esimerkiksi metsissä ja ulkoilualueilla.

Näin myös turkulainen Mikko Sillander pohti paikkaa, jonne saisi kokoon porukkaa Nokialta, Pirkkalasta, Tampereelta ja Turusta. Kartan mukaan sellainen löytyi Harjureitiltä, ja paikalle saatiinkin sukua aina 3-kuisestaTildastaisovanhempiin. Ensin Kantolaavulla kahviteltiin ja herkuteltiin, sitten lähdettiin luontoon.

– Haussa oli paikka, minne pääsee autolla lähelle, ja jossa myös lastenvaunuilla ja huonojalkaisten on helppo kulkea,Sillanderkertoi.

Poppoo piti perheittäin huolta turvaetäisyyksistä ja kiitteli, että Harjureitillä sen noudattaminen oli vaivatonta. Myös opasteet saivat kehuja.

– Tampereella on suljettu joitain ulkoilupaikkojakin, Heikki Punkka kertoi.

Kaikki olivat yhtä mieltä siitä, että koronan aikana ulkoilun merkitys on korostunut roimasti.

– Ehdottomasti. Aiemmin liikuin kunnon takia, mutta nyt mielenterveyden vuoksi sekä siksi, että voi nähdä kavereita, MikkoSillanderkertoi.

Hänen arjessaan poikkeusaika on näkynyt myös niin, että hän on alkanut vetää etäpartiota Vaasassa Turusta käsin.

– Ruokailukin on aika laadukasta, kun viikon ruokalistan miettii etukäteen. Eikä ruokaa mene hukkaan, kun kaikki ateriat syö kotona.

Myös säkyläläiset Marjo Mamia , Ilona Mamia, 14, ja Markus Rannanmäki sekä urjalalainen Kirsti Nikkilä tapasivat toisensaHarjureitistöllä. Kantolaavun ruuhkasta he suuntasivatErä-Veikkojenmajan läheisyyteen, jossa oli rauhallisempaa.

– Nyt on keksitty erilaisia näkemisen muotoja, Marjo Mamia kertoi ulkoilutreffeistään.

Somerolaiset Merja Skytte ja tyttärensä EmmaSkytte, 5, olivat Harjureitillä ensimmäistä kertaa.

– Ulkoilla sentään vielä saa, eikä Emmalle tarvitse kuin sanoa, niin hän on heti valmiina. Etsimme laavua, meillä on mukana klapit, tulentekovälineet ja eväät.

Ampumaradalla kivääriä treenaillut loimaalainen Tuomas Uusitalo kertoi, että myös kaikki ampumisharrastukseen liittyvä on tauolla. Harjoitella saa, kunhan välttää lähikontakteja. Hän uskoi, että ulkoilualueilla on edelleen turvallista liikkua ja kulkea.

– Maalaisjärki riittää.

ULKOILUETIKETTI: MUISTA NÄMÄ

Suomen Latu on julkaissut vastuullisen ulkoilijan etiketin, jonka tavoitteena on taata ulkoilun turvallisuus. Etiketissä muistutetaan, ettei kipeänä ole asiaa lenkkipoluille, ja ulkonakin on niistettävä nenäliinaan, joka on syytä laittaa omaan roskapussiin.

Ulkoilua on hyvä harrastaa vain yksin tai oman perheen kanssa, ja suosituimmat kohteet kannattaa jättääpandemianjälkeiseen aikaan.

Hansikkaat ovat suositeltavat, jos ulkona joutuu koskemaan telineisiin, ovenkahvoihin tai muihin pintoihin.

Tervehdittäessä ja ohitettaessa on muistettava vähintään kahden metrin turvaväli.