Pääkirjoitus: Ei saa jäädä sohvalle makaamaan

0

Kiitos Loimaan kaupungin liikuntapalveluille. He ideoivat ikäihmisten toimintakyvyn ylläpitämiseksi jumpan, jonka ensimmäinen osa julkaistaan tänään (s. 12, koko jumppa myös Loimaan Lehden nettisivuilla). Kuvissa on mallina Tarja Mäki ja kuvat on ottanut Tarja-Riitta Koivisto.

Yli 70-vuotiaat ovat olleet kotieristyksessä nyt jo usean viikon ajan, ja monilla elämänpiiri on varmasti kaventunut normaalista. Moni on joutunut jäämään ehkä jopa pieneen asuntoon, kun ulos ei saisi mennä ja ystävien kanssa ei saisi tavata.

Nyt julkaistavaan jumppaan on liikuntapalveluissa mietitty tarpeelliset liikkeet, joilla voi pitää kuntoa ja liikkuvuutta yllä.

Iäkkäillä liikkumattomuus ja kotiin jääminen näkyvät nimenomaan arjen toimintakyvyssä, kun askel saattaa lyhetä ja vauhtikin hidastua. Lihasvoiman harjoittaminen on yhteydessä tasapainoon ja saattaa ehkäistä siten myös kaatumisia, joissa pienestäkin kolhusta saattaa seurata isoja ongelmia.

Iästä riippumatta on hyvä välillä herätä muistamaan, että mitä vähemmän lihaksia käytetään, sitä nopeammin ne heikkenevät. Lihasvoima vaikuttaa kuitenkin kaikilla arkeen ja jaksamiseen. Sitä voi testata esimerkiksi tuolista nousulla: pääsemmekö ylös ilman käsiä?

Sohvalta ylös pääseminen on vaikeaa aina, mutta poikkeusolojen painaessa tavallistakin vaikeampaa. Yritetään silti. KU