PUUTARHAT ovat pulassa tilanteessa, jossa ulkomaalaista kausityövoima ei ole saatavissa aikaisempien vuosien tapaan. Tästä syystä avautuu yli 10 000 työpaikkaa suomalaisille erilaisiin puutarha-alan töihin.
– Alkukaudesta tehdään paljon valmistelevia töitä ja kevään edetessä päästään istutustehtäviin, kasvustojen hoito- ja sadonkorjuutöihin. sanoo Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

Avomaaviljelyn kuten perunan, juureksien, kaalien, sipulin, herneen ja punajuuren tuotantoalat ovat kriittimpiä, koska näitä kasviksia syödään koko tuleva vuosi. Myös marjan ja hedelmäntuotantoa pidetään tärkeänä ravintoaineiden kannalta. Riskinä on, että viljelyaloja pienennetään ja saatavuus heikkenee tulevana käyttökautena.
Suurin ongelma on, että työvoiman tarjonta ja kysyntä eivät kohtaa. Tiloilla on pikainen tarve työvoimalle ja toisaalta on työntekijöitä, jotka tarvitsevat kipeästi töitä.
– Työpaikkoja on tarjolla www.mol.fi, www.töitäsuomesta.fi ja www.maatilalle.fi -sivustojen kautta. Siellä työt on kuvattu ja niitä on helppoa hakea, kannustaa ProAgria Keskusten Liiton toimitusjohtaja Harri Mäkivuokko.

Puutarha-alalla työt vaihtelevat kohteittain, mutta niihin perehtyminen on suhteellisen helppoa. Useimmilla työpaikoilla työt myös vaihtuvat kasvukauden aikana, mikä tuo työhön vaihtelevuutta.
Osa työnantajista tarjoaayhteiskuljetuksia tai majoitusta maaseutumaisessa ympäristössä. Puutarha-alan työt sopivat hyvin nuorille, maahanmuuttajille ja lomautetuille pätkätyöläisille. Myös yrittäjät voivat siirtyä töihin puutarhoille, koska he voivat laskuttaa työtään suoraan puutarhoja.
Työvoimaa on myös vapautunut paljon kaupallisilta aloilta sekä hotelli- ja ravintoista. Lisäpanoksen tuovat työluvan omaavat, jotka saavat nyt siirtyä puutarha-alan tehtäviin. Osalla puutarhoista tarvitaan työvoimaa myös myyntitehtäviin.