Tänään on viikon lämpimin päivä ja Loimaalla mittari voi nousta jopa 17 asteeseen – Myös kevätkylvöt käynnistyvät laajasti tällä viikolla

0
Vuosi sitten koivut olivat tähän aikaan yhden senttimetrin hiidenkorvilla Varsinais-Suomessa Luontoliiton Kevätseurannan mukaan. Tälle vuodelle hiidenkorvia ei ole vielä raportoitu, mutta lähipäivien lämmin sää saattaa muuttaa tilanteen. Arkistokuva Eija Bamberg.

Lämpömittarin lukema voi tänään nousta jopa 17 asteeseen Loimaan seudulla.

– En pidä mahdottomana, että lämpötila nousisi jopa 17 asteeseen, jos sattuu tyyni ja aurinkoinen hetki, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Sini Tenhunen.

Yleisesti Ilmatieteen laitos ennustaa tälle päivälle 16 asteen lämpötiloja.

Tiistai on viikon lämpimin päivä, mutta kevätsää hellii myös seuraavina päivinä.

– Huomenna luvassa on 14 astetta ja torstaina 12–13 astetta. Sää on aurinkoista ja tuuletonta. Perjantaina sää lähtee viilenemään, lämpötila laskee noin 10 asteeseen. Viikonloppuna on alle 10 astetta lämpöä, sanoo Tenhunen.

Lounainen Suomi saa suurimman lämpöannoksen tästä korkeapaineesta ja korkeimmat lämpötilat mitataan todennäköisesti tänään juuri tällä kulmalla.

– Länsi-Euroopasta nousee lämmintä ilmaa meille ja korkeapaine on lännessä, kertoo Tenhunen.

Päivystävä meteorologi muistuttaa, että sanonta ”kevät keikkuen tulevi” pitää paikkaansa ja kevätsäässä isot vaihtelut ovat normaalia.

– Tämän päivän lämpötila on ihan normaalia kevätsäätä.

Vappuun on vielä yli viikko aikaa, mutta Forecan 15 päivän sääennuste yltää jo sinne. Vielä epävarma ennuste lupaa loimaalaisille vappunviettäjillenoin 10 asteen lämpöä ja jonkin verran sadetta. Yöpakkaset jatkuvat vappunakin.

Valkovuokko kukkii jo laajasti Varsinais-Suomessa. Luontoliiton kevätseurannan ensimmäiset havainnot valkovuokon kukista ovat maaliskuun lopusta Turussa. Huhtikuun alussa valkovuokkoja havaittiin jo Kaarinassa, Somerolla ja Laitilassa. Kuva Mikael Rydenfelt.

Lämmin kevätsää sysää myös peltotyöt liikkeelle tällä viikolla. Eri puolilla Varsinais-Suomea arvioidaan, että kylvöt aloitetaan laajemmin viikon puolivälissä tai loppupuolella.

– Tiedän, että ainakin Mietoisissa on jo kylvetty sokerijuurikasta, mutta ilmeisesti vasta yhdellä tilalla, kertoo MTK-Varsinais-Suomen aluepäällikkö Aino Launto-Tiuttu.

– Yleensä peltotyöt käynnistyvät nimen omaan sokerijuurikkaalla, sillä se hyötyy pitkästä kasvuajasta. Usein ensimmäisenä kylvetään Perniössä ja aikaisessa ollaan usein myös Vakka-Suomessa, jatkaa Launto-Tiuttu.

MTK-Perniön puheenjohtaja Janne Salminen kertoo, että sokerijuurikasta ei ole vielä seudulla kylvetty, mutta peltolohkoja on jo tasattu kylvöä varten.

– Tällä viikolla varmasti aloitellaan, arvioi Salminen.

Hänen mukaansa kylvöajankohta on melko normaali, ainakin jos sitä vertaa viimeisen kymmenen vuoden tilanteeseen.

Salminen on mukana yhteisomistuksessa olevassa kylvökoneessa ja tänä vuonna hänen oma vuoronsa on porukan viimeisenä.

– Saan sokerijuurikkaan kylvökoneen joskus viikon päästä.

Myös Laitilasta Juho Aula arvioi, että kylvötöihin päästään laajemmin tällä viikolla.

MTK-Laitilan puheenjohtaja vastasi kevätaamuna puhelimeen pellolta, metsän reunasta.

– Pellon pinta tuntuu olevan hieman kohmeessa pakkasyön jälkeen.

Myös ensi yönä lämpötila painuu todennäköisesti pakkasen puolelle.

 

Muuttolinnut

Viimeisimpiä muuttolintuhavaintoja Varsinais-Suomesta

  • Käenpiika, 1 kpl, 21.4. Turku Harittu.
  • Tundrahanhi, yli tuhat lintua 20.4. Salo Aneriojärvi.
  • Pikkulokki, 2 lintua, 20.4. Uusikaupunki Pietolanlahti
  • Lähde: Birdlife, Tiira-lintupalvelu.