”Uskon, että pikkukuntien vetovoima kasvaa”

0
Ypäjän kunnanjohtaja Tatu Ujula luonnehtii olevansa pienen pitäjän poika. Hän on jo muuttanut Ypäjälle. Ujulan mielestä asuinpaikan valintakin viestii kuntalaisille, että hän on todella sitoutunut työhönsä.

YPÄJÄ Kun Tatu Ujula huomasi, että Ypäjä hakee kunnanjohtajaa, hänelle tuli mieleen idyllinen ja mukavien ihmisten maalaispitäjä, jossa on paljon hevosia.

– En ollut ennen kunnanjohtajahaun haastatteluja edes käynyt täällä, mutta muutamassa päivässä mielikuvani on osoittautunut oikeaksi. Yhteisöllisyys tuntuu olevan täällä vahvaa, ja koronakriisin aikana se on varmasti vahvistunut entisestään, Ujula sanoo.

Kunnanjohtajan työhuoneen ikkunasta näkyy viihtyisä pientaloalue, peltoa ja metsää sekä verkkaisesti virtailevan Loimijoen ylittävä Kurjenkaaren silta. Hevosia ei huhtikuisena päivänä näy, mutta muuten ne kirmaavat Ujulan ajatuksissa.

– Hevoset ovat ilman muuta Ypäjän merkittävin vahvuus. Hevosopisto on sekä koulutuksen että harrastuksen kannalta erittäin merkittävä paikka suomalaisen hevososaamisen keskuksena.

Ujulan mielestä Ypäjällä on hyvät lähipalvelut.

– Täällä pääsee nopeasti lääkäriin, ja kunnallista hammashoitoakin on saatavilla. Kaupallisia peruspalveluitakin löytyy aika paljon, ja lisää niitä on lyhyen matkan päässä Loimaalla ja Forssassa.

Laitilalaislähtöinen Ujula, 26, uskoo, että väestökehityksen trendi muuttuu tulevaisuudessa ja Ypäjänkin asukaslukukäyrän suunta kääntyy ylöspäin.

– Pienistä maalaiskunnista ja -kaupungeista tulee jälleen houkuttelevia asuinpaikkoja. Ehkä koronakriisistäkin on meille hyötyä, kun ihmiset ovat jo nyt oppineet paljon etätyön mahdollisuuksista. Markkinointi on toki isossa roolissa, kun ihmisten mielikuviin halutaan vaikuttaa.

Ujula toteaa, että isojen kaupunkien asumiskustannukset alkavat olla tavallisille ihmisille jo aivan liian korkeita. Hän asui opiskeluaikanaan Tampereella ja kaipasi melun ja kiireen keskellä pienen paikkakunnan väljyyttä ja rauhaa.

– Esimerkiksi täältä Ypäjältä saa omalla tontilla olevan ison talon samaan hintaan kuin vaikkapa Helsingistä kymmenen neliön kämpän, jossa ei välttämättä ole edes sitä ranskalaista parveketta. Täällä on tilaa hengittää sekä nauttia rauhasta ja väljyyden vuoksi viruksillakin vähemmän mahdollisuuksia hypätä ihmisestä toiseen.

Kunnanjohtajan työ on Ujulan unelmien täyttymys.

– Olen aina ollut kiinnostunut hyvin monista asioista ja luin mielelläni kaikkia aineita jo peruskoulussa. Mikä sinusta tulee isona -kysymys nousi esiin lukiossa. Kunnanjohtaja tuli mieleen, sillä halusin sellaiseen ammattiin, jossa voisin vaikuttaa monipuolisesti ja saisin olla tekemisissä sekä ihmisten että talouslukujen kanssa.

Luvut maittoivat lukion jälkeenkin, sillä Ujula suoritti kaksi korkeakoulututkintoa 5,5 vuodessa.

Uusi kunnanjohtaja haluaa olla helposti lähestyttävä ja pyysi lähes ensitöikseen kunnan johtoryhmän koolle.

– Olen jo nyt huomannut, että kunnassa on paljon osaamista, tietoa, näkemyksiä ja kehittämisideoita. Suosin osallistavaa johtamistapaa ja avointa vuorovaikutusta jo päätöksiä valmistellessa. Mielestäni asiat etenevät niin paremmin.

Kuka?

TATU UJULA

Koulutukseltaan diplomi-insinööri ja yhteiskuntatieteiden maisteri.

Kotoisin Laitilasta.

Siirtyi Ypäjän kunnanjohtajaksi Kustavin sosiaalijohtajan virasta. Työskennellyt myös sosiaalityöntekijänä Raumalla ja Eurassa sekä avustajana vanhustyössä.

Asuu Ypäjällä rivitaloasunnossa.

Harrastaa muun muassa kirjoittamista ja on työskennellyt Turun Sanomien nuorten osaston toimittajana. Kirjoittaa kolumneja Laitilan Sanomiin.