YTK-kassa ruuhkautuu pahoin ilman päivärahamaksun poikkeustoimia

0
YTK-kassa ennakoi viime kevään kaltaisen lomautuspiikin uhkaavan myös tänä vuonna.

LOMAUTUKSET Yleinen työttömyyskassa YTK, Loimaan kassa, varoittaa lausunnossaan sosiaali- ja terveysministeriölle, että Ytk ei pysty nykylainsäädännön puitteissa suoriutumaan jättimäisestä lomautusten määrästä ilman kohtuuttomia viiveitä maksamisessa.
Kassa teki viime viikolla jäsenilleen kyselyn, jonka perusteella työttömyysuhka kokee tällä hetkellä yli 270 000 YTK:n jäsentä. Vastausten perusteella lähiaikoina odotetaan saapuvaksi yli 100 000 päivärahahakemusta.
– Lyhyessä ajassa ei ole mahdollista lisätä tarvittavaa määrää käsittelijöitä. Tyypillisesti käsittelemme vuodessa noin 40 000–50 000 ensimmäistä hakemusta. Päälle tulevat vielä kuukausittaiset jatko- ja sovitteluhakemukset, toimitusjohtaja Sanna Alamäki sanoo blogissaan.

Ensivaiheen ongelma työttömyysetuuksien maksamisessa ei ole rahojen riittävyys vaan se, että etuushakemuksia ei ehditä käsittelemään eikä siten myöskään rahaa pystytä maksamaan ulos riittävällä nopeudella.
– Oikeuskansleri huomautti viime viikolla, että tilanne vaarantaa perustuslaillisen oikeuden sosiaaliturvaan. Oikeuskansleri odottaa valtioneuvostolta erityisiä toimenpiteitä tilanteen ratkaisemiseksi. Niin mekin, Alamäki sanoo.
Nykyisin järjestelyin huhtikuussa odotettavissa olevat 100 000 päivärahahakemusta saadaan käsiteltyä ensi vuoden alkuun mennessä. Jos käsittelijöiden määrä kolminkertaistuisi, olisi käsittelyaika rekrytoinnin ja perehdytyksen jälkeen yhä yli 100 päivää, kun lainsäädännössä asetettu raja päätösten antamiselle on 30 päivää.

YTK on jo aiemmin ehdottanut järjestelmää, jossa työnantaja jatkaisi osittaista palkanmaksua ja valtio korvaisi tämän. Raha jaettaisiin siis palkanmaksujärjestelmien kautta.
Toinen YTK:n ehdotus on ollut määrittää poikkeusajaksi erityinen lomautetun päiväraha, jonka perusteet voitaisiin hakea suoraan tulorekisteristä. Ilman poikkeustoimia ihmisten toimeentulo voi vaarantua kuukausiksi, Loimaan kassa varoittaa.