Etsivä löytää, myös korona-aikana

0
Oskari Laine, 5, ja Sanna Laine huomaavat, että Heimolinnan rasti sijaitsisi ihan lähellä. Taustalla Emilia Laine, 2.

SUUNNISTUS Sadepilvet lähestyvät uhkaavasti Loimaata, mutta kartoilla ja gore-texeillä varustautunut Laineen perhe ei pelkää pientä pisarointia. Suunnistusta harrastava loimaalaisperhe valitsi ulkoilupäiväksi peltotöiden lomaan sopineen lauantain.

Suunnistus on mitä mainioin tapa lähteä ulkoilemaan, sillä rastien etsiminen tekee patikoinnista päämäärätietoista. Kokoontumiskiellon vuoksi Loimaan Jankko laati omatoimiset kuntorastit, jotka ovat saattaneet kevään mittaan hieman jopa kasvattaa harrastajamäärää.

– Kaikki, jotka kuntorasteilla ovat muutenkin käyneet, ovat tavatessa kertoneet kiertäneensä näitä, ja rasteilla on käynyt uuttakin väkeä Loimaan Jankon puheenjohtaja Matti Ylitalo kertoo.

Keskustaan sijoittuva citysuunnistuskartta sekä kuntorastikartat ovat maksutta ladattavissa Jankon verkkosivuilta. Toukokuun kuntorastit löytyvät Juvalta, Isovuorelta, Mannisista, Palokankaalta ja Salpakeitaalta. Jos suunnistusmaastot loppuvat kesken, voi rasteja hakea huhtikuun karttojen perusteella.

Oskari, 7, Akseli, 5, ja Emilia, 2, ovat olleet vanhempiensa Ville ja Sanna Laineen kanssa etsimässä omatoimirasteja Kertunmäen ja Juvan helppokulkuisesta maastosta. Keskustan citysuunnistus saa erityiskehut perheeltä.

– Suunnistus on siitä ihana liikkumismuoto, että kaiken ikäiset voivat lähteä suunnistamaan. Nämä citysuunnistusrastit ovat yksinkertaisemmasta päästä. Tässä ei eksy ja se, että koko perhe voi miettiä vastauksia kysymyksiin, tekee suunnistamisesta mielenkiintoista, Sanna Laine kuvailee.

Rastien valmisteluun osallistunut Ylitalo paljastaa, että ratamestari Markus Salolla on toinenkin 20 cityrastin patteri mietittynä. Ne julkaistaan, jos ja kun omatoimisuunnistusta jatketaan vielä kesäkuun ajan.

Omatoimiset kuntorastit ovat periaatteeltaan samantyyppisiä kuin kiintorastit, joita Jankolla oli aikoinaan. Kiintorastien paikat eivät juuri vuosittain vaihdelleet, mutta nyt uusia karttoja on helppo julkaista nettiin. Kartat on mitoitettu siten, että ne voi printata kotikoneella toimistoarkille. Jollei tulostaminen onnistu, karttoja voi hakea Loimaan Sportiasta.

Karttojen ylläpitoa voi tukea esimerkiksi liittymällä Loimaan Jankon jäseneksi.

– Muutamat kävijät ovat vastanneet toiveeseen ja laittaneet kartoituksen tueksi seuran tilille rahaa. Loimaa on harvoja paikkoja, jossa tämä on tarjolla ilmaiseksi, ja se on Jankon puolelta tarjottu pieni ilo koronan keskelle. Ilman veloitusta toivomme myös saatavan uusia kävijöitä, Ylitalo perustelee.

Vaikka viikkotapahtumien järjestäminen on yhdistykselle työläämpää kuin kuukausittain vaihtuvien omatoimikarttojen laatiminen, yhteiset tapahtumat jatkuvat heti, kun se on turvallista.

– Omatoimirasteja koetetaan jossain muodossa pitää jatkossa, mutta on siitä on kuitenkin oma ylimääräinen työnsä. Kaikille kartoille ei myöskään löydy sellaista parkkipaikkaa, joka olisi koko viikon tai kuukauden käytettävissä.

Lapsesta asti suunnistusta harrastanut Sanna Laine on toiveineen samoilla linjoilla.

– Tässä on puolensa ja puolensa. Suunnistamaan voi mennä koska vain, mutta yksin suunnistaessa ei ole leimausta tai ajanottoa. Virallisissa rasteissa on oma fiiliksensä, Laine hymyilee.