Kaupungin liikunnanohjaaja Tytti Salonen mittasi ison altaan lämpötilaa Vesihovissa. Lämpötilan lisäksi veden happamuusaste ja klooriarvot ajetaan kohdilleen valmistauduttaessa uimahallin avaamiseen.

LOIMAA Uimahalli Vesihovi avataan ensi maanantaina lähes kolme kuukautta kestäneen koronasulun jälkeen. Valmistavat toimenpiteet aloitettiin runsas viikko sitten altaiden täyttämisellä.
Uimahallin kaikki altaat tulevat käyttöön, mutta koronaviruksen varalta hallissa on voimassa muita rajoituksia, jotka kestävät näillä näkymin vähintään syksyyn asti.
Kaupungin liikuntasihteeri Tarja Lähdemäki kertoo, että halliin voidaan ottaa sisälle rajoitustoimenpiteiden johdosta enintään 70 henkeä eli noin kolmasosa uimahallin kapasiteetista. Esimerkiksi pukuhuoneissa on käytössä ainoastaan joka kolmas kaappi ja suihkuistakin osa on poissa käytöstä. Uimahallin saunat eivät ole toistaiseksi lainkaan käytössä, koska niissä ei pystytä valvomaan turvaetäisyyksiä.
Kaupungin ohjatuista uimahalliryhmistä järjestetään aluksi ainoastaan uimakoulua pienille lapsiryhmille.
– Aikuisten vesijumppia ei aloiteta eikä vauvauinteja järjestetä ennen syksyä, Lähdemäki kertoo.
Siivousta tehostetaan entisestään sekä uimahallin että kunto- ja voimailusalien osalta. Lisäksi kahvion pöydät on siirretty väljästi erilleen toisistaan, ja kahvion itsepalvelu ei ole toistaiseksi käytössä.
– Kassalta siis annetaan, ihmiset eivät saa itse ottaa tuotteita, Lähdemäki opastaa.

UIMAHALLIEN avaaminen tuli mahdolliseksi, kun valtioneuvosto linjasi, että uimahallit voidaan avata hallitusti ja asteittain kesäkuun alusta alkaen.
Lähdemäki muistuttaa, että uimaan voi tulla ainoastaan terveenä.
– Tämä pitää jokaisen itse ymmärtää niin oman, muiden asiakkaiden kuin henkilökunnan turvallisuuden takaamiseksi. Aikuisten vastuulla on huolehtia, että lapset noudattavat ohjeita.
Niille, jotka epäilevät allasveden turvallisuutta, Lähdemäki vastaa viitaten sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tietoihin, joiden mukaan koronaviruksen leviämisestä ei ole näyttöä uima-allasvesien välityksellä, ja allasvesien klooriyhdisteet tuhoavat viruksen nopeasti allasveteen joutuessaan.
Valmistauduttaessa Vesihovin avaamiseen henkilökunta on kartoittanut riskejä, ja Lähdemäen mukaan kaupunki noudattaa Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ohjeistuksia.
– Olemme suhteuttaneet toimenpiteitä uimahallimme kokoon. Meillä on valittu tiukka linja ja lähdetty ihmisten terveys edellä.

VESIHOVI aukeaa supistetuin aukioloajoin.
Maanantaista alkaen uimahalli ja Hirvihovin kunto- ja voimailusali ovat avoinna neljän viikon ajan siten, että aukioloaikaa on lyhennetty yhdellä tunnilla illoista. Aamu-uinnit ovat mahdollisia tiistaisin ja torstaisin. Viikonloppuisin halli on suljettu ainakin syksyyn saakka.
Kesäkuun 29. päivästä alkaen halli on avoinna vielä kahden viikon ajan, mutta aukioloa supistetaan edelleen siten, että halli on avoinna arkipäivisin ainoastaan yhdessä vuorossa.
– Henkilökunta on jo tuolloin osittain kesälomalla, Lähdemäki perustelee.
Keskitettyjen vuosilomien takia hallin kesäsulku alkaa viikolla 29 ja kestää tänä kesänä ainoastaan kolme viikkoa, sillä tavanomaiset kesän huoltotoimenpiteet hoidettiin jo koronasulun aikana. Aiempina vuosina kesäsulku on ollut 6–7 viikon pituinen.

KAUPUNGIN muut sisäliikuntapaikat eli liikuntahallit ja kuntosalit aukeavat niin ikään ensi maanantaina. Liikuntahallien käyttö on mahdollista yhdistysten anomille kesävuoroille.
– Kaupungilta on kuntosaleille voimakas suositus salihanskojen käytöstä, Lähdemäki huomauttaa.
Hän kertoo, että kaupungin ulkoliikuntapaikat ovat auenneet jo aiemmin, ja esimerkiksi ohjatut ulkoliikuntaryhmät ovat aloittaneet.
– On tärkeää muistaa, että koronavirusepidemia ei ole vielä ohi. Korostamme jokaisen toimijan vastuuta niin sisä- kuin ulkoliikuntapaikoilla noudattaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja muiden viranomaisten ohjeita hygienia- ja muista järjestelyistä turvaväleihin, kokoontumisrajoituksiin, omaan terveydentilaan ja hygieniaan liittyen, jolloin viruksen leviämistä voidaan ehkäistä.