Kirjaston ulko-ovelta voi hiljalleen noutaa varaamiaan kirjoja

0
Kirjastovirkailija Katja Isotalo kertoo, että varatut kirjat luovutetaan asiakkaille muovipussissa kirjaston ulko-ovelta.

LOIMAAN pääkirjastossa alkoi maanantaina varaa ja nouda -periaatteella toimiva kirjojen lainauspalvelu. Lainaaminen tuli mahdolliseksi, kun maan hallitus linjasi viime viikolla, että kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaaminen sallitaan kirjastoista osana koronarajoitustoimien vaiheittaista purkamista.

Loimaan kirjastotoimenjohtaja Riitta Norr muistuttaa, että asiakkaat eivät pääse vielä sisätiloihin kirjastoihin, sillä kirjastot voivat avata tilojaan vasta kesäkuun alusta. Koronapandemian takia kirjastot ovat olleet Loimaalla suljettuina 18. maaliskuuta lähtien.

Kuluvalla viikolla uloslainaaminen on Loimaalla mahdollista ainoastaan Pääkirjastosta rajoitetuin aukioloajoin. Ensi viikosta alkaen toiminta laajenee myös lähikirjastoihin eli Alastarolle, Hirvikoskelle ja Mellilään niiden aukiolopäivien mukaan. Norr perustelee porrastusta kirjastohenkilökunnan lomautuksilla.

Varaa ja nouda -periaatteella toimiva lainauspalvelu tarkoittaa sitä, että asiakas voi varata aineistoa verkkokirjastosta, puhelimitse tai sähköpostitse. Varattu aineisto puolestaan noudetaan kirjaston ulko-ovelta ennalta sovittuna ajankohtana. Kirjaston henkilökunta lähettää varauksista saapumisilmoituksen asiakkaalle tekstiviestinä tai sähköpostina.

Norr toivoo asiakkailta malttia, sillä aluksi kirjastosta voi noutaa vain niitä varauksia, jotka ovat saapuneet kirjastoon sulun aikana tai sitä ennen. Kun nämä rästit on purettu pois, henkilökunta ehtii hoitamaan myöhemmin tulleet varaukset, aikajärjestyksessä vanhimmista varauksista alkaen.

– Muutenkin toiminta hakee muotoaan ja kehittyy edelleen.

Kirjastotoimenjohtaja muistuttaa, että tämä on kirjastolle täysin uusi tilanne, sillä kyseisellä periaatteella toimivaa lainauspalvelua ei ole ollut ennen käytössä Loimaalla.

– Aika paljon tässä on ollut pähkäiltävää.

Varaa ja nouda -lainauspalvelu toimii Loimaalla 29. toukokuuta asti. Norr kertoo, että kirjastot avataan kesäkuun alusta hallitusti ja asteittain.