Kohta taas nähdään!

0
Tervetuloa! Manu Tuominen ja Sara Ylösmäki saavat torstaina lisää kavereita Metsämaan kouluun.

Loimaan seutu

Miten käytävillä liikutaan ja mistä ovista mennään sisälle? Miten vietetään välituntia ja miten ruokaillaan?

– Oppilaat ottavat itse ruoan, ja linjastossa on puhekielto. Kauhojen vaihto luokkien välillä. Aterimet ovat servetin sisässä, sivistysjohtaja Mika Virtanen Oripäästä listaa esimerkiksi ruokalakäyttäytymistä.

Koululaiset palaavat torstaina kouluihin lähiopetukseen perusopetuksessa ja kunnissa on viime päivät yritetty miettiä koulupäiviä yksityiskohtaisesti, jotta koulunkäynti olisi turvallista koronavirustilanteen vuoksi.

Sivistysjohtaja ja rehtori Heikki Vainio Ypäjältä olisi odottanut, että Aluehallintovirastolta olisi tullut kouluille vielä täsmällisemmät ohjeet – tiukat selkeät yhteiset pelisäännöt, joita voisi noudattaa.

Tähän mennessä saadut ohjeet eivät ole määräyksiä tai lakeja, vaan jättävät paljon koulujen oman harkinnan varaan.

– Vielä pitää miettiä, miten ohjeita valvotaan ja miten tiukasti, hän sanoo ja miettii, että millaiset ohjeet pitää esimerkiksi antaa, että teinit uskovat, ettei toisiin ryhmiin olla kosketuksissa välitunnilla.

Loimaan sivistysjohtaja Manne Pärkön mukaan on epäselvää, tuleeko vielä ennen torstaita lisää valtakunnallisia yleisiä ohjeita. Niitä odoteltiin jo viime viikko, jotta olisi voitu tiedottaa huoltajille.

– Kun hallitus kertoi koulujen avaamisesta ennen vappua, tiedotimme huoltajille, että laitamme vapun jälkeen lisätietoa. Perjantaina laitoimme tiedotteen niillä tiedoilla, mitä meillä oli.

Kuljetukset aiheuttavat päänvaivaa. Jos koulussa ryhmät pysyvätkin erillään ja välitunteja ja ruokailuja voidaan porrastaa, niin kuljetuksissa sitä on vaikea toteuttaa.

– Joissakin kuljetuksissa on voinut olla useiden ryhmien ja jopa kolmen koulun oppilaita. Autojakaan ei ole loputtomiin. Onko taksissa esimerkiksi 5, 7 vai 10 henkilöä ja kuinka paljon turvallisempi 5 on kuin esimerkiksi 7, Manne Pärkö pohtii rajanvetoa.

– Turvaväli kuljetuksissa on vaikea toteuttaa, Oripään sivistysjohtaja Mika Virtanen arvioi, mutta sanoo, että heillä se toteutuu tyydyttävästi.

Koulutaksissa ja bussissa istutaan Oripäässä siten, että yksi oppilas istuu paripenkillä.

– Taksiin ei siis oteta täyttä kuormaa. Aikaa kuluu enemmän iltapäiväkuljetuksissa.

Lasten huoltajille on kunnissa tiedotettu myös mahdollisuudesta kuljettaa lapsia kouluun myös itse ja kuljetusmatkalta maksettavasta korvauksesta. Sitä ei saa automaattisesti, vaan kuljettamisesta olisi pitänyt Loimaalla ja Ypäjällä ilmoittaa etukäteen.

Oripäässä korvaus on vielä ehdollinen ja siitä päättää sivistyslautakunta seuraavassa kokouksessaan.

Kun kouluihin torstaina palataan, viruksen torjunnan lisäksi keskitytään kartoittamaan oppilaiden ja oppimisen tilannetta sekä tuen tarvetta.

– Ei ole tarkoitus, että jää aukkoja ja puutteita kenellekään tämän vuoksi, Manne Pärkö sanoo.

Ypäjällä koulu aloitetaan esimerkiksi yläkoulussa luokanvalvojavetoisesti torstaina.

– Tarkoitus on kysellä, miten etäopetus sujui, Heikki Vainio kertoo.

Loimaalla palautetta on jo kysytty.

– Kauttaaltaan on mennyt ihan hyvin, vaikka joillekin se on ollut hankalaa. Joillekin se on taas sopinut oikein hyvin. Ainakaan minulle ei ole tullut tietoon, etteikö jotakin oppilasta olisi lainkaan tavoitetty, Manne Pärkö kertoo.

Oppilashuollossa toimivia ohjeistettiin hänen mukaansa jo heti maaliskuussa olemaan aktiivisesti yhteydessä oppilaisiin.

Hän muistuttaa, että kun etäopetukseen siirryttiin, oli valtaosa lukuvuotta jo käyty.

– Osalla oppilaista tämän ajan vaikutukset voivat näkyä pidemmälläkin ajalla.