Mammografiaseulonnat etenevät koronasta huolimatta

0
Terveystalon mobiiliseulontayksikön röntgenhoitaja Kristiina Väisänen tekee rintasyöpäseulontaa työparinsa kanssa Loimaan pääterveysasemalla.

LOIMAAN JA ORIPÄÄN naiset osallistuvat valtakunnalliseen keskiarvoon nähden hyvin rintasyövän eli mammografiaseulontaan. Alueen seulonnat toteutetaan yhteistyössä Terveystalon mobiiliyksikön kanssa, joka vastaanottaa joukkotarkastuksia toukokuun loppuun asti pääterveysasemalla.

Rintasyöpäseulontoja järjestetään 50–69-vuotiaille naisille kahden vuoden välein. Syöpärekisterin tilaston mukaan seulontoihin osallistuu 82 prosenttia kutsutuista. Terveystalon tarkastusten osallistumisprosentti on 84.

– Loimaan alueella osallistuminen on tätä hieman parempi, esimerkiksi vuonna 2019 86 prosenttia naisista osallistui seulontaan, seulontojen palvelukoordinaattori Petra Haavisto Terveystalosta kertoo.

Mammografiaseulonnassa otetut röntgenkuvat lähetetään kahdelle radiologian erikoislääkärille kaksoissokkoperiaatteella tutkittavaksi. Tieto mahdollisesta lisäselvitystarpeesta, eli useimmiten lisäkuvista tai rintojen ultraäänitutkimuksista, tulee 1–2 viikon, mutta viimeistään kuukauden sisällä.

– Lisätutkimukset sisältyvät seulontaan ja ne tehdään Terveystalon tietyissä isommissa kuvausyksiköissä. Varsinais-Suomen alueella lisätutkimukset tehdään Terveystalo Turun Aninkaisten toimipaikassa.

Seulontatoimenpide on hyvin nopea mutta voi aiheuttaa kipua etenkin, jos rinnat ovat arat tutkimukseen osallistumishetkellä. Tarvittaessa tutkimusajan voi vaihtaa. Keväällä seulonta-ajan saaneet voivat osallistua tarkastukseen loppuvuoteen asti.

Korona-aikana on tärkeää huomioida se, että flunssaisena tai muutoin oireilevana tarkastukseen ei ole syytä tulla, vaan aika tulee siirtää myöhemmäksi. Myös riskiryhmään kuuluvat voivat siirtää aikaansa, tosin röntgenhoitajat käyttävät asianmukaisia suojaimia tarkastuksen ajan ja pintoja puhdistetaan ennen jokaista asiakasta.

– Loimaalla seulontalaitteisto on noin kuukauden ajan, mutta ajan voi vaihtaa myös Terveystalo Turkuun tai Terveystalo Saloon, joissa seulontaa tehdään ympäri vuoden, Haavisto ohjeistaa.

Rintasyöpäseulontaa on tehty yli 30 vuoden ajan. Alkuvuosina osallistuminen oli 90 prosentin luokkaa, mutta hiipunut hieman vuosikymmenten varrella.

– Syitä siihen, miksi ei osallistuta, on varmaan paljon, mutta meillä ei ole tiedossa mitään yhtä selkää syytä, Haavisto toteaa.

Seulonnoilla voidaan vähentää raskaiden syöpähoitojen tarvetta ja rintasyövän aiheuttamia kuolemantapauksia. Useat seulonnoissa esiin tulleet syöpätapaukset ovat olleet oireettomia.

– Seulonnassa aikaväliksi on valikoitunut kaksi vuotta siksi, että näin kasvaimet voidaan löytää pieninä. Mikäli seulontaväli on pidempi, on mahdollisella kasvaimella aikaa kasvaa isommaksi ja näin jatkohoito muodostuu vaativammaksi.