Pesäpallokentän remontti valmistuu

0
Pesäpallokentän perusparannuksen tavoitellaan valmistuvan ensi viikolla.

LOIMAA Myöhään viime syksynä alkanut pesäpallokentän perusparannus on loppusilausta vaille valmis. Uuden hiekkatekonurmen asentaminen alkoi alkuviikosta, ja kentän odotetaan valmistuvan ensi viikolla.

Pääurakoitsijan eli Kaskenoja Oy:n työpäällikkö Jaakko Voittomäki kertoo, että kentän pohjatyöt saatiin pääosin valmiiksi tammikuun puoliväliin mennessä, joten keväälle ei jäänyt enää muuta kuin kivituhkakerroksen rakentaminen, pintojen viimeistely sekä hiekkatekonurmen asennus.

Hiekkatekonurmen asentajat saapuivat paikalle maanantaina, ja varsinainen nurmen asentaminen alkoi tiistaina. Keskiviikkona puoleen päivään mennessä matto oli levitetty jos lähes koko kentän alueelle. Tämän jälkeen vuorossa olivat muun muassa saumojen liimaukset, kenttämerkintöjen teko ja hiekan levitys tekonurmelle.

HIEKKATEKONURMEN asentaa liikuntapaikkojen toimittaja Unisport, jonka ryhmänvetäjä Jere Ojala kertoo, että jo alkuviikosta ihmisiä tuli kyselemään, joko palloa pääsee lyömään.

Perusparannuksen myötä kentältä on muun muassa irrotettu vanha hiekkatekonurmi, kaivettu vanhaa rakennekerrosta, asennettu lämmöneristys ja kasvatettu kentän rakennevahvuutta 15–20 sentillä. Vanha kuivatusjärjestelmä säilyi ennallaan, mutta vanha salaojitus on huuhdeltu.

Jaakko Voittomäki kertoo, että uuden kentän leveys kasvaa noin 12 metrillä runsaaseen 60 metriin ja kentän tekonurmialueen pituus kasvaa noin 15 metrillä hieman yli 120 metriin.

KYSE on Loimaan kaupungin investoinnista. Kaupungin työpäällikkö Esa Aronoja kertoo, että alun perin kentän rakennustöiden takaraja oli perjantaina, mutta tavoitepäivää siirrettiin muutamalla päivällä ensi viikon keskiviikkoon, jolloin kentän pitäisi olla valmis. Aronoja arvioi, että kentälle voi päästä pelaamaan sen jälkeen, ensi viikonloppuna.

Lisäksi kentälle on tarkoitus asentaa myöhemmin valaistusta erillisinä töinä. Aronoja kertoo, että valaisinjalustat ja -kaapelit ovat jo paikoillaan, mutta vielä pitäisi asentaa valaisinpylväät ja valaisimet.

Kentän peruskorjauksen kustannusarvioksi arvioitiin viime syksynä töiden alkaessa noin 275 000 euroa lisä- ja muutostyövarauksineen (LL 30.11.2019).

Kaupungin rakennuttamisinsinööri Harri Laaksonen kertoo, että töiden urakkasumma on runsaat 254 000 euroa. Hän sanoo, että tämän päälle tulee lisä- ja muutostöitä vajaat 66 000 euroa sekä valaisintyöt, jotka ovat noin 7 000 euroa. Töiden kokonaissumma on noin 327 000 euroa.

Laaksonen perustelee lisätöiden kasvanutta osuutta muun muassa sillä, että kentän vanhaa rakennekerrosta ei voitu hyödyntää niin paljon kuin oli alun perin suunniteltu. Hänen mukaansa vanhan kentän rakennekerros ei ollut kentän reuna-alueilla sellaista kuin piti, vaan liian savista.

KAUPUNKI ehti aiemmin hakea aluehallintovirastosta liikuntapaikkojen valtionavustusta, mutta sitä ei myönnetty, koska kaupunki palautti hankkeen uudelleen valmisteltavaksi viime vuonna. Kaupunki muun muassa keskeytti ensimmäisen kilpailutuksen ja kevensi kentän peruskorjaussuunnitelmia.

Harri Laaksonen ei osaa sanoa, voidaanko valmiiseen hankkeeseen enää hakea valtionavustusta.

 

Pesiskauden alkua on odoteltu ristiriitaisissa tunnelmissa

– Valmentajat ovat jo soitelleet ja kyselleet, koska pääsee harjoittelemaan, Loimaan Palloilijat Junioripesiksen puheenjohtaja Jussi-Pekka Niittymäki kertoo, kun kenttätyöt ovat edenneet talven jälkeen.

Loimaan Palloilijoiden miesten joukkue nousi sarjaporrasta ylemmäs, toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Ykköspesikseen viime kauden päätteeksi. Naisten joukkue puolestaan pelaa Suomensarjaa. Monien muiden urheilulajien tavoin koronapandemia laittoi kauden aloituksen ja harjoitussuunnitelmat uusiksi.

– Alkuperäisen suunnitelman mukaan LP:n miesten kauden avauspeli piti olla tiistaina Ulvilassa. Nyt tämänhetkisen tiedon mukaan kausi alkaa miesten osalta juhannuksen jälkeisellä viikolla, naisten osalta ei ole vielä varmaa tietoa aloitusajankohdasta, Niittymäki kertoo.

Hän luonnehtii tunnelmia yleisesti sekaviksi kauden alla, kun esimerkiksi sarjajärjestelmä on ollut avoinna.

NIITTYMÄKI kertoo, että Loimaalla mietittiin hetken aikaa jopa sitä vaihtoehtoa, jättääkö miesten edustusjoukkue koko kauden väliin, koska pelkoa putoamisesta ei olisi ollut. Hänen mukaansa pohdintojen taustalla oli niin pelaajien ja katsojien terveys ja turvallisuus kuin seuran talouskin. Sittemmin on päätetty kauteen osallistumisesta.

– Pieniä sopeutustoimia on tehty esimerkiksi edustusjoukkueiden budjetissa.

Koronarajoitukset ovat vaikuttaneet joukkueiden harjoitteluun. Niittymäki kertoo, että harjoittelu oli yksilöpainotteista maalis-huhtikuussa, eikä kenttäremontti hankaloittanut tuolloin kovinkaan paljoa valmistautumista kauteen suhteessa muihin seuroihin.

Hänen mukaansa lievennysten jälkeen harjoittelu voi alkaa pienryhmissä, ja pelaajat ovat käyneet lyömässä palloa Humppilassa, Pöytyällä ja Jokioisilla. Harjoittelu siirretään Urheilukeskuksen kentälle, kun lupa heltiää kaupungilta.

– Käytössähän se kenttä paranee, kun hiekka leviää ja painuu paremmin.

Tulevalle kesälle suunniteltu valtakunnallinen tenavaleiri on siirretty vuodelle eteenpäin ensi vuoden kesälle, ja Niittymäki on helpottunut siitä, ettei Loimaa menettänyt leiriä, vaikka sitä jouduttiin siirtämään.