Bar Edgarin ravintolapäällikkö Teea Pihlajasaari kertoo, että remontti on tehty talkoovoimin. Ainoastaan sähkö- ja putkihommissa on hyödynnetty ammattilaisia.

LOIMAAN SEUTU Ravitsemisliikkeiden odotetaan avaavan ensi maanantaista lähtien osana koronarajoitusten asteittaista purkamista.

Esimerkiksi Loimaan Seurahuone avaa maanantaina sekä ravintola- että hotellipuolensa. Ravintolapäällikkö Greta Grönholm kertoo heidän tehneen tiettyjä muokkauksia muun muassa ravintolapuolelle, jotta ravitsemisliikkeiden avaamista koskevat rajoitukset tulee huomioitua. Esimerkiksi sisätilojen asiakaspaikkamääristä on vähennetty puolet, eivätkä asiakkaat saa ohjeistusten mukaisesti annostella itse ruoka- ja juoma-annostaan.

– Lounasta ja a la cartea saa kuitenkin ihan normaalisti pienin viilauksin, ja ihmiset saavat vatsansa täyteen, Grönholm lupaa ja sanoo lounasvalikoiman olevan yhtä laaja kuin ennen.

Loimaan Seurahuone on ollut poikkeusolojen takia suljettuna runsaat kaksi kuukautta, ja asiakkaat ovat jo kyselleet ravintolan aukeamista.

– Ihmiset kaipaavat 2,5 kuukauden jälkeen sosiaalista kanssakäymistä ja pääsyä valmiiseen pöytään, Grönholm luonnehtii.

Seurahuoneen yökerho ei toistaiseksi avaa, koska Grönholmin mukaan aukiolorajoitukset ovat yökerholle liian aikaisia. Sen sijaan seurahuoneella panostetaan terassiin, jossa voi sekä syödä että viettää iltaa. Iltaohjelmaakin on jo suunniteltu terassin avajaisiin kesäkuun ensimmäiseen viikonloppuun.

Grönholm kuvailee kulunutta kevättä haasteelliseksi yrittäjälle, joka on tottunut tekemään pitkää päivää ja joka tykkää ihmisten palvelemisesta.

– Kyllähän tässä siivoamista on riittänyt, mutta rajansa kaikella, hän naurahtaa.

BAR & GRILL Lanko avaa ovensa niin ikään maanantaina rajoitukset huomioiden.

Yrittäjä Anniina Marjamäki kertoo, että rajoitukset näkyvät heillä esimerkiksi aukioloissa lauantain ja sunnuntain osalta, jolloin Lanko voi olla auki ainoastaan kello 23:een. Valomerkki tulee kymmeneltä.

Asiakasmäärärajoitusten takia Lanko voi ottaa toistaiseksi kerralla sisälle enintään kuutisenkymmentä henkeä. Ravintolassa osa pöydistä on kiinteitä loosseja, joihin ei Marjamäen mukaan ole tulossa muutoksia. Sen sijaan joitakin sivupöytiä ja tuoleja saatetaan vähentää.

Marjamäki suunnittelee, että asiakkaiden ruoka-annokset tullaan todennäköisesti tarjoilemaan suoraan pöytiin, koska lounasta ei voi toistaiseksi tarjoilla buffetista.

Lanko on ollut suljettuna maaliskuun lopulta saakka. Marjamäki kertoo, että hän on yrittänyt ottaa kuluneet kuukaudet pitämättömien lomien kannalta ja tehnyt rästihommia kotona, mutta sopeutumisvaikeuksia on ollut.

– Olen kuitenkin tottunut tekemään pitkiä päiviä.

Marjamäki kertoo, että he ovat hakeneet taloudellista tukea, mutta harmittelee sitä, että valmistelluista ravintolatuista ei ole vieläkään varmuutta. Hän on iloinen siitä, että esimerkiksi vuokranantajan suuntaan on pystytty sopimaan asioista.

YPÄJÄLLÄ pub-ravintola Karrinpuomi avaa ovensa maanantaina iltapäivästä. Toinen Karrinpuomin yrittäjistä Jouni Heikkinen kertoo, että terassin pystyttäminen alkaa viikonloppuna, jotta se on valmis maanantaina.

– On luvattu ilmeisen hyviä kelejä.

Heikkinen sanoo, ettei terassia rakenneta aivan yhtä tiiviiksi kuin aiempina vuosina, vaikka rajoitukset eivät koske terasseja. Karrinpuomin sisätiloihin puolestaan tulee esimerkiksi käsidesipisteitä, asiakkaille laitetaan ohjeistuksia näkyville ja tanssilattian paikkoja harvennetaan.

Karrinpuomi suljettiin poikkeusolojen takia maaliskuun lopulla, ja Heikkinen luonnehtii ansiomenetyksiä isoiksi. Hänen mukaansa yrittäjien tilannetta ei ole helpottanut se, miten ravitsemisliikkeiden avaamista koskeva tiedottaminen on hoidettu, sillä ristiriitaista tietoa on liikkunut aivan näihin päiviin asti.

Hän on iloinen siitä, että Karrinpuomi sai Ely-keskukselta tukea ruokatoiminnan kehittämiseen.

LOIMAAN Keilahallin yrittäjä Lasse Laaksovirta kertoo keilahallin ja sen terassin aukeavan maanantaina, satoi tai paistoi. Hän sanoo, että esimerkiksi keilahallin sisätiloista jakkaroita ja tuoleja poistetaan.

– Keilaradalla voidaan tarvittaessa ottaa vain joka toinen rata käyttöön, hän suunnittelee ja kertoo, että varauksia keilaradoille on alkanut tulla hallituksen koronatiedonantojen jälkeen.

Loimaan Keilahalli sulki ovensa maaliskuun puolivälin jälkeen. Laaksovirta pyörittää Loimaan Keilahallin ohella Akaan Keilahallia, ja hän sanoo, että taloudelliset menetykset ovat olleet isot runsaan kahden kuukauden ajalta.

– Tähän mennessä en ole saanut mitään korvauksia, vaikka olen hakenut.

Laaksovirta on suunnitellut tapahtumia kesälle, mutta hän odottaa vielä hallituksen uusia linjauksia.

 

Ravintolat avaavat rajoituksin

Koronaviruspandemian aiheuttamissa poikkeusoloissa ravintolat ja kahvilat ovat olleet suljettuina asiakkailta 4. huhtikuuta lukien, mutta ruokaa on voinut myydä ulos.

Hallituksen eduskunnalle antaman esityksen mukaan ravitsemisliikkeet voivat avata ovensa asiakkaille 1. kesäkuuta tietyin rajoituksin.

Esimerkiksi asiakaspaikkojen määrää pitää vähentää puoleen normaalista. Juomat ja ruoat voi noutaa tiskiltä, mutta toistaiseksi ei sallita ruoan tai juoman annostelua itse. Ravitsemisliikkeet voivat olla auki enintään klo 6–23, ja anniskeluaika on klo 9–22.

Lähde: valtioneuvosto.

 

Bar Edgar remontoitiin koronasulun aikana

LOIMAA Bar Edgarissa on hyödynnetty poikkeusaika remontoimalla baarin sisätilat ja yleisilme lähes kokonaan uusiksi lattiasta kattoon. Seinien ohella esimeriksi baaritiski ja sen tausta on uudistettu.

Remonttia oli suunniteltu jo aiemmin, mutta tätä ennen sitä ei ole raaskittu toteuttaa, koska se olisi tietänyt baarin sulkemista.

– Nyt oli sopiva hetki, yrittäjä Aleksi Karppelin perustelee poikkeusoloihin viitaten.

Viimeisten päivien aikana remontin valmistumista on kiirehditty, sillä Bar Edgar avaa ovensa monien muiden tavoin heti ensi maanantaina.

Karppelin kertoo, että yrityksen viisi työntekijää ovat olleet joko muissa tehtävissä tai lomautettuina sen jälkeen, kun baari sulkeutui maaliskuun lopussa.

– Älyttömän tiukkaa on ollut, ja tätä on pyöritetty täysin omalla rahalla, hän sanoo muun muassa remonttikustannuksiin viitaten.

Karppelinin mukaan Bar Edgarissa mietittiin hetken aikaa jopa koko toiminnan jatkoa, mutta sekä yrittäjät että työntekijät olivat sen verran sitoutuneita, että toiminta päätettiin jatkaa.

Hän sanoo, etteivät he ole hakeneet kehittämiseen suunnattuja taloudellisia tukia, mutta ravintoloille kohdistettua tukea on jo odoteltu haettavaksi.

Karppelin kertoo, ettei Edgariin oteta artisteja esiintymään tänä kesänä. Yleisen epävarmuuden lisäksi syynä on se, että baarin asiakasmäärät on pidettävä puolitettuina rajoitusten takia, ja Karppelin arvelee asiakkaidenkin olevan vielä vähän peloissaan koronaviruksen takia.

– Jouduimme perumaan isoja artisteja tältä keväältä.