Virttaa vireyttää kylää apurahoin

0
Virttaan seudun kyläyhdistys on saanut tänä keväänä kaksi apurahaa, joiden turvin kylänraitti saa historiasta kertovia kylttejä ja nuoret urheilutoimintaan liittyviä monitoimitolppia. Perinnepiirin Risto Huhtanen ja Päivi Haavisto-Huhtanen sekä kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Susanna Lehtimäki ja puheenjohtaja Mira Heikkilä iloitsevat avustuksista, joilla kylää saadaan elävöitettyä entisestään.

LOIMAA Virttaan kylänraitilla kävellessä on kuin ulkoilmamuseossa, jossa historian havina kietoutuu kulkijan ympärille. Pian raitti herää ennenkokemattomalla tavalla eloon, kun sinne pystytetään uudet opaskyltit kertomaan kylän historiasta.

Virttaan seudun kyläyhdistys sai hiljattain Suomen Kulttuurirahaston Lyyli ja Kalle Vihannon rahaston myöntämän 5 000 euron apurahan toteuttaakseen Aikamatka Virttaanraitilla -kyläkävelyhankkeen.

– Tässä kävi vielä niin, että olimme anoneet rahaa hiukan vähemmän, mutta saimmekin enemmän, nauraa kyläyhdistyksen hallituksen jäsen ja apuraha-anomuksen laatinut Susanna Lehtimäki .

Aikaa toteutukselle on kolme vuotta, mutta Lehtimäki epäilee valmista tulevan nopeammin.

– Kyllä tämän pitäisi olla valmis viimeistään ensi kesänä, hän tuumii ja kertoo kylttejä tulevan joko seitsemän tai kahdeksan.

Kyltit tullaan sijoittamaan kylällä merkittävien paikkojen läheisyyteen, ja ideana on, että vierailija pystyy tutustumaan Virttaan historiaan itsenäisesti kävellen.

– Paikkoja ei ole vielä tarkkaan sovittu, mutta ne sijoitetaan pääväylälle mahdollisimman tasavälein, Lehtimäki valottaa ja suunnittelee, että selkeyden ja löydettävyyden vuoksi ne voisivat sijaita esimerkiksi postilaatikoiden lähettyvillä.

Tulevaisuudessa Lehtimäki suunnittelee kylttien digitoimista, jolloin kylälle saapuva vierailija pystyisi seuraamaan reittiä kännykkänsä avulla.

Tekstit kyltteihin ovat jo pitkälti valmiina, sillä kyläyhdistyksen perinnepiiri on pari vuotta sitten kerännyt ja toteuttanut aikamatkakartan. Siinä kerrotaan kattavasti Virttaalla sijaitsevista tai siellä sijainneista merkittävistä paikoista. Tekstit kirjoittanut Päivi Haavisto-Huhtanen kertoo koonneensa tiedot karttaan perinnepiirin kolmesta Virttaa-kirjasta sekä piirin koostamasta muusta materiaalista.

– Lisäksi haastattelin perinnepiirin ihmisiä.

Risto Huhtanen pohtii kylteillä olevan tulevaisuudessa ehkä suurempikin merkitys.

– Jos miettii kylämatkailua, harvalle mikään kylä aukeaa, jos ei ole mitään tietoa tai luettavaa siitä. Voihan myös olla, että ne ovat tulevaisuudessa jonkinlainen vetonaulakin, hän maalailee.

Perinnepiirin aktiivi Leena Salonen uskoo myös, että jatkossa vierailijoita voi tulla enemmän Virttaalle:

– Korona voi hyvinkin vaikuttaa niin, ettei enää lähdetä matkoille kovin kauas vaan tutustutaankin enemmän omaan lähiseutuun.

Kyläyhdistys sai tänä keväänä toisenkin apurahan, joka tuli Lions Club Loimaalta. Sen turvin kylälle hankitaan monitoimitolppia, joita voi käyttää esimerkiksi kyläpäivien katukoripallossa tai urheilumontun rantalentopallokentällä.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mira Heikkilä sanoo, että avustusta haettiin nimenomaan nuoria ajatellen:

– Olemme aiemmin panostaneet paljon lasten ja aikuisten tekemiseen, mutta nuorille täällä ei ole oikein mitään. Tämä on nuorille nyt viesti, että Virttaallakin voi tehdä jotain eikä aina tarvitse lähteä Loimaalle, hän toteaa.

Loimaan seudun kylillä on muutenkin tänä keväänä nostetta, sillä samasta rahastosta, josta Virttaa sai kylttiavustuksen, tuli apuraha Loimaan kylät ry:lle. 3 000 euron summan turvin saadaan seudun 13:lle kylälle tehtyä yhteinen esitevihko.

– Vihkoa on tarkoitus käyttää markkinointimateriaalina tulevaisuudessa, ja tavoitteena on saada se käyttöön viimeistään ensi vuoden Okraan, yhdistyksen puheenjohtajana toimiva Susanna Lehtimäki kertoo.