Poliisi toivoo malttia keskikesän juhlintaan

0

LOUNAIS-SUOMEN poliisilaitoksella odotetaan kiireistä juhannusta, sillä juhannusviikonlopusta on tulossa aurinkoinen ja helteinen.
Poliisi kehottaa juhannuksena äärimmäiseen varovaisuuteen erityisesti vesien äärellä.
– Hukkumistapausten välttämiseksi on muistettava, että päihtyneenä ei koskaan mennä uimaan, veneilemään tai tartuta vesiskootterin ohjaimiin, muistuttaa ylikomisario Stephan Sundqvist Lounais-Suomen poliisilaitokselta.
Juhannukseksi suomalaiset suuntaavat edelleen paljon mökeille ja vesien äärelle mutta myös kaupunkijuhannusten suosio on poliisin havaintojen mukaan kasvanut selvästi.
– Kaupunkien keskustat eivät enää tyhjene samalla lailla kuin aiemmin. Tänä vuonna ravintoloiden aukiolorajoitusten takia keskikesän juhlinta myös näkyy ja kuuluu kaupungeissa varmasti totuttua näkyvämmin ja varhaisemmin, Sundqvist toteaa.

POLIISI seuraa tuttuun tapaan tehostetusti juhannuksen liikennettä, erityisesti ajonopeuksia, ohituksia, ajoetäisyyksiä sekä ajokuntoa.
Vilkas menoliikenne tarkoittaa tavallista hitaampia ajonopeuksia. Ylikomisario Kai Loukkaanhuhta painottaa, ettei ohittelusta ole mitään hyötyä ruuhkaliikenteessä – päinvastoin: jokainen ohitustilanne aiheuttaa nopeuseroja autojonossa, mikä taas lisää onnettomuusriskiä.
– Maantiellä jonossa ajavien autojen keskinäinen turvaväli on noin 3–4 sekuntia. Jos esimerkiksi Turun ja Kustavin välisellä matkalla tekee kymmenen ohitusta (1–2 autoa kerralla), perille pääsee noin minuuttia aikaisemmin, Loukkaanhuhta havainnollistaa.
Jos jostain syystä on kova kiire juhannuksen viettoon, poliisi kehottaakin lähtemään liikkeelle riittävän aikaisin ja mikäli mahdollista, ruuhka-aikojen ulkopuolella.

TIELIIKENTEEN lisäksi poliisi valvoo juhannusliikennettä vesillä. Kesäkuun alusta voimaan tulleen vesiliikennelain mukaan jokaisessa veneessä on oltava päällikkö, joka kantaa veneessä vastuun paitsi liikkumisesta myös turvallisuudesta. Lisäksi reittisuunnittelua vaativilla matkoilla veneessä pitää olla mukana merikartta.
– Niin juhannuksena kuin muulloinkin vesillä liikkuessa pitäisi aina myös muistaa hyvät merimiestaidot ja -tavat, joihin kuuluu muiden vesilläliikkujien huomioiminen sekä mökkiläisten ja ympäristön huomioonottaminen. Kun vesillä on vilkasta, korostuu myös jatkuvan tähystyksen tärkeys vaaratilanteiden välttämiseksi, Loukkaanhuhta sanoo.
Huviveneilyssä juopumuksen raja rikoslain mukaan on yksi promille. Lain mukaan kuljettaja kuitenkin voi syyllistyä rikokseen, vaikka promillemäärä jäisikin alle promillen rajan, jos kuljettajan ajokyky on huonontunut.
Uuden tieliikennelain mukaan myös maantieliikenteessä poliisi voi keskeyttää päihtyneen autoilijan matkan, vaikka promillemäärä jäisikin alle 0,5 promillen rangaistavuusrajan.
– Alkoholi ei kuulu liikenteeseen. Helteillä ajokuntoon on erityisesti kiinnitettävä huomiota, sillä elimistö vaatii nestettä. Nestehukka voi vaikuttaa voimakkaastikin humalatilan voimakkuuteen, Loukkaanhuhta huomauttaa.