Risoja vaatteita ei tarvitse enää heittää roskiin

0
Tekstiileistä on tulossa hyvää kyytiä kierrätyskelpoista materiaalia. LHJ:n Mirva Naatula ja Texvexin Hanne Lahtela ohjeistavat edelleen käyttämään vaatteita pitkään ja myymään hyväkuntoiset vaatteet kirpputorilla, mutta rikkinäiset voi jatkossa tuoda keräykseen.

LOIMAA Texvex ja Loimi-Hämeen Jätehuolto (LHJ) ovat aloittaneet poistotekstiilien vastaanottoyhteistyön. Poistotekstiilejä voi toimittaa maksutta keräyslaatikoihin Lapidus-hallille tai Loimaan jäteasemalle. Loimaan kaupungin Texvex hoitaa tekstiilien lajittelun, ja LHJ toimittaa lajitellut materiaalit Turkuun.

Yhteistyö liittyy pilottihankkeeseen, johon LHJ osallistuu neljän muun jätehuoltoyhtiön kanssa. Pilotin yhtenä tarkoituksena on kerätä kokemusta poistotekstiilien kierrätyksestä, joka tullee lakisääteiseksi vuoteen 2023 mennessä. Pilottihanke on osa isompaa valtion tutkimushanketta.

Tekstiilit ovat siitä haastavaa kierrätysmateriaalia, että ne vaativat toistaiseksi käsinlajittelua ja pilaantuvat herkästi kosteassa tilassa.

Mihin mikäkin tekstiili sitten jatkossa kuuluu? Minne viedään ehjä, käyttökelpoinen t-paita? Entä rikkinäinen? Mitä kuuluu tehdä käytöstä poistetulle t-paidalle, jota on käytetty autotallirättinä?

– Ehjät ja rikkinäiset tänne, öljyinen paita roskiin, työtoiminnan ohjaaja Hanne Lahtela Texvexiltä ohjeistaa.

Poistotekstiilikierrätys toimii vastedes niin kuin moni on sen luullut jo pitkään toimivan. Lahtela luuli itsekin ennen nykyistä työtoiminnan ohjaajan pestiään, että Texvex vastaanottaa rikkinäisiä vaatteita.

Kierrätys vaatii edelleen huolellisuutta, eikä törky-yllätyksiä vieläkään haluta keräyslaatikoihin. Vaatesäkkiin eksynyt märkä, haiseva huppari pilaa koko tekstiilisatsin.

Tekstiilimäärän arvellaan kasvavan sen verran, että Texvexiin palkattiin kaksi uutta työntekijää lajitteluhommiin. Kun poistotekstiilit on Loimaalla esilajiteltu, LHJ toimittaa ne Lounais-Suomen Jätehuollon (LSHJ) lajitteluhallille Turkuun.

Turussa tekstiilit jatkolajitellaan kuituluokkiin optisella tunnistustekniikalla. Paimion käsittelylaitoksella tekstiilit jalostetaan kierrätyskuiduksi.

Poistotekstiilikeräyksen ja -kierrätyksen laajentumista silmällä pitäen Turun Topinpuistoon on suunnitteilla jalostuslaitos, joka pystyy käsittelemään koko Suomen poistotekstiilit.

– Tällä hetkellä tekstiilistä 80 prosenttia päätyy jätevoimalaan sähkön- ja lämmöntuotantoon. Laatu on niin heterogeenistä, että tekstiilit on vaikea saada materiaalihyötykäyttöön ilman, että ne lajitellaan hyvin. Mekään emme saa viedä LSHJ:lle tekstiilijätettä ilman, että se on esilajiteltu, ympäristöneuvoja Mirva Naatula LHJ:sta muistuttaa.

Kierrätysmateriaalien laajeneminen poistotekstiileihin ei ainakaan tällä haavaa nosta LHJ:n perusmaksua. Kaikilta vakituisilta ja vapaa-ajan kiinteistöiltä perittävällä perusmaksulla katetaan jätehuollon perustehtävät, kuten jäteasemien sekä kierrätyspisteiden ylläpito.