RPF täyttää koiran kokoisen markkinaraon

0
Rovio Pet Foodsin tehdasrakennus valmistui viime vuonna ja sen kapasiteetti mahdollistaa 15 miljoonan kilon vuosituotannon. Nyt tehdas aloittaa osakeannin, toimitusjohtaja Tero Rovio kertoo. LL Arkisto

LOIMAA Niittukulman sillan tuntumaan on kevään ajan vasaroitu Rovio Pet Foods Oy:n (RPF) hallirakennusta. Hallirakennuksen vieressä valetaan parhaillaan moduulihallin pohjia. Moduulitehtaassa käynnistellään lemmikkiruoantuotantoa loppukesästä tai alkusyksystä.

Harjakorkeuteen ensiksi ehtineeseen 1 500 neliön halliin sijoittuvat uuden lemmikkiruokatehtaan varasto- ja pakkaustoiminnot, tehtaanmyymälä sekä kahvila-ravintola, jonka tilat tullaan vuokraamaan ulkopuoliselle yrittäjälle.

RPF:n perustaja on ulkomaiseen koiranruokaan kyllästynyt Tero Rovio . Rovion yhtiökumppani on Markku Helander, joka omistaa kymmenen prosenttia yrityksen osakkeista.

Loimaalainen Rovio on visioinut liiketoimintaa parin vuoden ajan. Hän näkee kuivaruokabisneksessä menestyspotentiaalia.

– Lemmikkiala on kovassa kasvussa. Ihmiset haluavat panostaa lemmikkeihin, ja me haluamme puolestamme panostaa ruoan laatuun ja hyviin raaka-aineisiin. Reseptiikkaa on ajateltu lemmikkien tarpeista katsottuna, eikä siitä suunnasta, että hinta saadaan painettua mahdollisimman alas, toimitusjohtaja Rovio kertoo.

Rovio on varttunut koirien kanssa. Hänellä on kaksi vuotta täyttävä labradorinnoutaja, joka on jo vuoden verran rouskutellut Rovion kehittämiä ruokia.

– Ja hyvin voi edelleen, Rovio virnistää.

Yritysrekisteriin viime vuonna kirjattu RPF työllistää jo toimistohenkilöstöä. Syksyllä on tuotantopuolen rekrytointien aika. Rovio arvelee yrityksen työllistävän aluksi sekä vuokratyövoimaa että vakituisia työntekijöitä. Kun tuotantoprosessi vakiintuu, voidaan vuokratyöntekijöiden työsuhteita vakinaistaa.

– Tehtaan tuotantokapasiteetti on yli kymmenen miljoonaa kiloa vuodessa.

Tuotelanseeraukset tehdään syksyllä. Lokakuussa markkinoille saadaan koiranruokasarja. Ensi vuonna on kissanruokien vuoro.

Roviolla on yli 20-vuotinen yrittäjähistoria maatalouden parissa. Kananmunantuottajan ja viljelijän saappaista ei ole niin pitkä matka lemmikkiruokayrittäjäksi kuin voisi kuvitella.

– Minulla on ollut selkeä motivaatio, sillä tällaiselle tuntuu olevan tarvetta. Tämä on kansantaloudellisesti ja ekologisesti järkevää toimintaa, sillä mielestäni on hölmöä, että rahat viedään ulos Suomesta ja ruokaa kuljetetaan ulkomailta.

Tero Rovio haluaa elää niin kuin opettaa. Yritys on pyrkinyt jo rakennusvaiheessa työllistämään alueen osaajia niin suunnittelun, rakennuksen kuin lvi- ja sähkötöiden osalta.

Rovio haaveilee yrityskompleksista, joka pystyy tarjoamaan kokonaisvaltaisesti palveluita lemmikkien ja lemmikkien omistajille. Samoissa tiloissa voisi toimia esimerkiksi hyvin varusteltu pieneläinklinikka.

Kyse on kuitenkin vasta haaveesta, jonka toteuttamisaika on sitten, kun perustoiminnot on saatu vakiinnutettua.