Ruusunmyyjä vaati 40 euroa yhdestä kukasta

0

LOIMAA Prismassa asioinut loimaalaisnainen joutui kaupustelijan uhriksi viime viikon torstaina. Nainen oli kohdannut kauppakeskuksen parkkipaikalla itseään paljon pidemmän ja nuoremman naisen, joka oli ojentanut naiselle ruusun ja vaatinut 40 euroa.
– Sanoin, että minulla on pieni eläke, enkä mielelläni vähistä rahoistani antaisi, mutta nainen vain jatkoi, että hänen täytyy saada lapsille ruokaa, kaupustelun uhri kertoo.
Loimaalaisnainen kuvailee hämmentyneensä ja kokeneensa olonsa uhatuksi, joten hän kaivoi 20 euroa lompakostaan. Se ei kaupustelijalle riittänyt, vaan hän vaati lisää. Nainen antoi lompakossaan olleet kolikot, minkä jälkeen kaupustelijanainen poistui nopeasti paikalta.
Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisarion Kristiina Kontion mukaan kaupustelu ei sinänsä ole kiellettyä, mutta jos myyjä on aggressiivinen tai käyttäytyy muutoin häiritsevästi, poliisi voi poistaa hänet paikalta.
– Äärimmäisenä keinona on ottaa henkilö kiinni rikoksilta ja häiriöiltä suojaamiseksi, ja toki voidaan myös sakottaa järjestyslain perusteella. Järjestyslaki kieltää yleisen järjestyksen häiritsemisen ja turvallisuuden vaarantamisen, Kontio selittää.
Etenkin häiritsevästi käyttäytyvistä kaupustelijoista tulee soittaa hätäkeskukseen.
– Asia kannattanee saattaa myös kauppiaan tietoon, koska on varmasti myös kauppiaan intressi pitää kaupan ympäristö rauhallisena ja turvallisena, Kontio ohjeistaa.
Kaupustelun uhriksi joutunut nainen ei ilmoittanut asiasta poliisille mutta kertoi tapauksesta seuraavalla kauppareissullaan. Kassahenkilö kertoi, että kaupustelijoista on ilmoitettu poliisille.
Kaupustelijat ja kerjääjät ilmestyvät katukuvaan kesäisin. He ovat yleensä ulkomaalaisia, mutta siitä, ovatko he esimerkiksi osa järjestäytynyttä rikollisuutta tai ihmiskaupan uhreja, ei ole olemassa yhtenäistä kuvaa.
Kaupustelijoita tavataan Loimaallakin joka kesä. Heitä ei rikoskomisario Kontion mukaan ole paljon, mutta jonkin verran kuitenkin. Kulunutta kevättä on leimannut liikkumisen rajoittaminen, mutta vasta loppukesästä nähdään, vaikuttivatko liikkumisrajoitukset kaupustelijoihin.
Viime viikolla huijatuksi tullut nainen kuuli naapuriltaan, että tällekin oli koitettu kaupan pihalla kaupata ylihintaisia kukkia. Haastateltu nainen tosin toteaa jälkeenpäin miettineensä, että tilanteessa ei ollut tarkoituskaan hieroa kauppoja kukasta, joka oli halvasta kimpusta poimittu yksittäinen ruusu, vaan kerjätä rahaa.
– Nyt olen viisaampi, enää en rahaa antaisikaan, nainen vannoo.