Loimijokeen asetetut suojapuomit sijaitsevat Ilolan rannasta noin kilometri Vampulan suuntaan. Lisäksi Niinijoen suun tuntumassa on suojapuomit. Kuva: LL arkisto / Leila Hätönen.

LOIMAA Loimijoessa Alastaron keskustassa käynnistyi öljyntorjuntaoperaatio maanantaina.

Loimaan kaupungin ympäristötarkastaja Matti Norr kertoo, että osittain vedessä olleesta 200 litran tynnyristä oli valunut öljyä veteen. Tynnyri löydettiin Loimijoesta läheltä Alastaron keskustaa.

Koko tynnyrin sisältö ei ollut päässyt valumaan veteen, vaan Norrin mukaan määrä on todennäköisesti vähäinen, puhutaan mahdollisesti kymmenistä litroista.

Leviämisen ehkäisemiseksi Loimijokeen on asennettu kahteen paikkaan suojapuomit: Ilolan rannasta noin kilometri Vampulan suuntaan sekä Niinijoen suun tuntumaan. Norr kertoo, että pohjoistuuli oli levittänyt tynnyrin sisältöä pikkuisen matkaa myös Niinijokeen.

Suojapuomit ovat vedessä alkuviikkoon asti, jolloin saadaan laboratoriotulokset veteen valuneesta aineesta. Norr arvelee, että tynnyrissä on ollut muitakin aineita kuin öljyä.

Loimaan kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen ohella paikalla on ollut muun muassa pelastuslaitos sekä Ely-keskuksen ja konsulttiyhtiön edustajia.

– Uskon, että akuutti hätä on nyt ohitse, kun tynnyri on saatu ylös vedestä, Norr sanoo ja kertoo, että vettä on perattu veneellä ja pinnassa ollut öljy on haihtunut vedestä.

Hän arvioi, että kyse voi olla vanhasta tynnyristä, joka on aikaisempien keväiden tulvien mukana ajautunut joenrannan pusikkoon ja osittain veteen.