Loimaan seudun työttömyys kasvoi loivemmin kuin maakunnassa

0

LOIMAAN SEUDUN työttömyysaste oli toukokuussa koko maan pienimpiä. Loimaan seutukunnassa työttömiä työnhakijoita oli 1 887, eli 12,6 prosenttia työvoimasta. Varsinais-Suomessa työttömyysaste oli 15,4.

Loimaalla oli toukokuussa työttömiä työnhakijoita 943, joista lomautettuja 318. Kaupungin työttömyysaste oli 13,8.

Oripäässä työttömyysaste oli 10,5, Ypäjällä 11,2, Humppilassa 14,5, Punkalaitumella 10,9 ja Sastamalassa 12,8. Luvut käyvät ilmi työllisyyskatsauksista.

Vaikka Loimaan seutu pärjääkin hyvin seutukuntien välisessä vertailussa, viime vuoden toukokuuhun verrattuna seutukunnan työttömyysaste kasvoi 86 prosentilla. Työttömänä oli 870 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten.

Toukokuun aikana työttömien määrä yleensä vähenee, ja niin tapahtui tänäkin vuonna. Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli toukokuun lopussa 35 300 työtöntä työnhakijaa, joka oli 2 000 vähemmän kuin huhtikuussa.

Työttömien osuus työvoimasta oli toukokuun lopussa Varsinais-Suomessa 7,4 prosenttiyksikköä suurempi kuin vuotta aiemmin. Työttömien henkilöiden määrä lähes kaksinkertaistui vuoden takaiseen tilastoon verrattuna. Toukokuun lopussa Varsinais-Suomen alueella oli 17 000 työtöntä työnhakijaa.

Maakunnan työttömyysaste oli runsaasta kasvusta huolimatta kuitenkin 1,1 prosenttiyksikköä pienempi kuin koko maassa, jossa työttömyysaste on 16,5. Koko maassa työttömien määrä kasvoi vuotta aiemmasta 90 prosentilla.

Niin Varsinais-Suomessa kuin koko maassa työttömien määrän kasvu oli pääosin lomautettujen määrän kasvua. Lomautettujen määrä olikin toukokuun lopussa moninkertainen toukokuuhun 2019 verrattuna, vaikka se oli alentunut viikko viikolta toukokuun ajan.

Poikkeuksellinen kevät iski erityisesti naisiin, joiden työllisyystilanne heikkeni palvelualan pysähtymisen seurauksena. Miesten työllisyystilannetta heikensi osaltaan lomautettujen suuri määrä teollisuudessa. Naisten työttömyys kasvoi Varsinais-Suomessa vuotta aiemmasta 107 prosentilla ja miesten 81 prosentilla.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvoi lievästi toukokuun aikana, nyt jo toisena kuukautena peräkkäin. Pitkäaikaistyöttömiä on Varsinais-Suomessa saman verran kuin vuosi sitten. Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä kaksinkertaistui.

Loimaalla nuoria työttömiä oli kaikista työttömistä lähes joka seitsemäs. Lukumääräisesti heitä oli toukokuun lopussa 127.

Vaikka seutukunnan työttömyysaste kasvoi, avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi. Loimaalla oli toukokuun lopussa 95 avointa työpaikkaa. Seutukunnassa avoimia työpaikkoja oli 220, joka on 23 enemmän kuin vuosi sitten. Huhtikuusta määrä kasvoi 27 työpaikalla.

Varsinais-Suomessa avoimien työpaikkojen määrä väheni 8 prosentilla viime vuoden toukokuuhun nähden.

Kesäkuun aikana työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrät yleensä kasvavat ja niin tapahtunee kuluvanakin vuonna, Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta arvioidaan.