Annika Saarikko on asettumassa ehdolle kevään kuntavaaleissa

0
Annika Saarikko pohtii parhaillaan sitä, asettuuko hän ehdolle keskustan puheenjohtajakisaan. Kuva: LL arkisto / Kati Uusitalo.

ORIPÄÄ Kansanedustaja Annika Saarikko (kesk.) ilmoittaa olevansa käytettävissä ehdokkaaksi ensi kevään kuntavaaleissa.

Saarikko vastaa kysymykseen Loimaan Lehden pyynnöstä, ja hän varoi vielä maanantaiaamusta puhumasta suoranaisesta ehdolle asettumisesta, koska ei ollut keskustellut asiasta Oripään keskustan paikallisyhdistyksen puheenjohtajan kanssa.

– Toivon, että voin omalta osaltani innostaa muitakin yhteisten asioiden hoitoon.

Toimituksen pikainen puhelinsoitto Oripään keskustan paikallisyhdistyksen puheenjohtajalle Moonica Juhala-Nuutilalle varmistaa sen, että Saarikon kuntavaaliehdokkuus toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi keskustan riveissä.

– No herranen aika, ilman muuta. Asian tiimoilta oltaisiin oltukin häneen yhteydessä, Juhala-Nuutila vastaa ja kertoo lähettävänsä Saarikolle pikapuoliin puolueen ehdokassuostumuslomakkeen.

SAARIKKO muutti kirjansa Turusta Oripäähän aiemmin keväällä. Hän aikoo jatkossa asua perheinensä sukunsa vanhassa maalaispaikassa Oripään Tanskilassa. Arkipäivät perhe viettää työn perässä pääkaupunkiseudulla. Saarikko palaa äitiyslomalta tiede- ja kulttuuriministerin tehtäviin elokuun alussa.

Saarikko ehti vaikuttaa lähes kaksi kautta Turun kaupunginvaltuustossa, kunnes hän jättäytyi valtuustosta toukokuussa vaihdettuaan kirjansa Oripäähän.

Saarikko pitää kunnalliskokemusta perusteltuna muun muassa siitä syystä, että kuntatasolta saa eväitä eduskuntatyöhön, ja kunnanvaltuustossa näkee, miten valtakunnan päätöksenteko vaikuttaa paikallistasolla.

– Elämme muutenkin taas tärkeitä aikoja sote-uudistuksen kannalta ja sen seuraaminen on tärkeää eri tasoilla.

Saarikko ei aio tavoitella näkyviä luottamustehtäviä Oripäässä, jos tulee valituksi kunnanvaltuustoon, vaikka hän ei sanokaan sitä itse ihan näin suoraan. Hän muotoilee asian niin, että tunnistaa asemansa pienten lasten äitinä ja muuten kiireisessä kansanedustaja- ja ministerityössä.

Saarikko osallistuu osaltaan Loimaan keskustan kuntavaalistarttiin tänään, tiistaina Loimaan torilla.

 

Korona varjosti puolueiden ehdokashankintaakin

LOIMAAN kaupunginvaltuustossa edustettuina olevat puolueet ovat keränneet tähän mennessä nelisenkymmentä varmistettua ehdokasta ensi keväänä järjestettäviin kuntavaaleihin. Viime kuntavaaleissa valtuustopaikkaa havitteli yhteensä 143 ehdokasta.

Etenkin valtuuston pienet puolueet ovat olleet jo liikkeellä, sillä niin Sdp, perussuomalaiset kuin vihreät ovat koonneet ehdokkaita lähelle viime vaalien lukemia.

Istuvista valtuutetuista moni ei ole vielä varmistanut ehdokkuuttaan ja etenkään valtuuston suurimmista puolueista, keskustasta ja kokoomuksesta.

Keväällä iskenyt koronapandemia on osaltaan hidastanut puolueiden ehdokashankintaa.

– Ehdokashankinta perustuu kohtaamisiin ja keskusteluihin, joita parhaiten voidaan tehdä tapahtumien ja tilaisuuksien kautta. Niiden järjestäminen on ollut poikkeuslain ajan mahdotonta. Puhelimet ja etäyhteydet onneksi kuitenkin toimivat ja niitä hyödyntäen on ehdokashankintaa voitu tehdä. Yhdistyksemme on nyt rajoitusten purkautumisen jälkeen jälleen aktivoitunut. Olemme aloittaneet kiertuekampanjan, ja tarkoituksenamme on vierailla joka kuukausi eri puolilla Loimaata, Loimaan kokoomuksen puheenjohtaja Marika Jokela summaa.

Kokoomus sai viime vaaleissa 32 ehdokasta, ja Jokelan mukaan tavoite on nyt vähintään 35, mielellään täysi lista.

OSA puolueista aloitti valmistautumisen vaaleihin heti vuodenvaihteen jälkeen. Esimerkiksi Loimaan keskustan puheenjohtaja Pekka Ahokas kertoo heidän aloittaneen ensitöikseen varmistaa istuvien valtuutettujen osallistumista vaaleihin.

– Suoranaisia kieltäytymisiä ei ole vielä tullut. Moni miettii tilannetta.

Loimaan keskustan vaalistartti on tänään, ja Ahokas tavoittelee, että tilaisuudessa saataisiin muutama ehdokas lisää keskustan listoille. Keskustan epävirallisena tavoitteena on kerätä 40 ehdokasta. Viime vaaleissa puolueella oli ehdokkaita 43.

LOIMAAN sosialidemokraateilla oli 15 ehdokasta viime vaaleissa. Nyt tavoite on asetettu vähintään 20:een.

– Kuntavaaleista on puhuttu jo pitkään. Viime vuoden eduskuntavaalityö oli tavallaan lähtölaukaus kuntavaaleille. Vilkas vaalityö pitää organisaation kunnossa. Ja olihan tuloksemme loistava. Varsinainen kuntavaalien ehdokashankinta on lähtenyt liikkeelle vasta nyt keväällä. Olemme aloittaneet kartoittamalla viime vaaleissa ehdolla olleiden tavoitteita ja ajatuksia, Loimaan sosialidemokraattien puheenjohtaja Leila Tanskanen summaa.

Loimaan perussuomalaiset keräsi kymmenen ehdokasta viime vaaleissa, ja puheenjohtaja Simo Rajamäki kertoo, että tavoite on päästä tuon yli. Puolueella on tähän mennessä seitsemän varmistettua ehdokasta.

– Lisäksi meillä on muutama lähes sataprosenttisesti varma ehdokas.

Vaikka esimerkiksi kaupungin vaikea taloustilanne ei välttämättä ole omiaan vauhdittamaan ehdokashankintaa, koska tulevat päätökset voivat olla vaikeita, Rajamäki näkee tilanteen pikemmin niin, että tässä tilanteessa hyviä ehdokkaita kaivataankin.

VASEMMISTOLIITON ehdokashankinta on Loimaalla alkutekijöissään osittain koronapandemian takia, mikä hankaloitti puolueorganisaation kokoontumisia. Vasemmistoliiton Loimaan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Simo Jalovaara sanoo ehdokashankinnan lähtevän kunnolla liikkeelle kesälomien jälkeen, ja tavoitteena on saada vähintään yhtä paljon ehdokkaita kuin viime vaaleissa eli 23.

– Varmistettuja ehdokkaita meillä ei vielä ole, sillä emme ole keskustelleet porukassa.

Loimaan seudun vihreiden puheenjohtaja Laura Kilpiö kertoo, että heidän tavoitteena on tuplata viime vaalien ehdokasmäärä, joka oli kymmenen. Kilpiö olisi ilahtunut, jos vihreät saisi vihdoin ehdokkaita myös Oripäähän.

Siitä huolimatta, vaikka Loimaan taloustilanne on vaikea ja korona on luonut osaltaan uutta epävarmuutta kuntatalouteen, Kilpiö houkuttelee uusia ehdokkaita sillä, että Loimaan kunnallispolitiikassa on hyvä henki.

– Tuntuu, että vaikeina aikoina yhteishenki vain tiivistyy.

Kristillisdemokraattien Loimaan paikallisosaston puheenjohtaja Eino Knuutila kertoo kristillisdemokraattien ehdokashankinnan olevan alkumetreillä ja ehdokastavoitteiden riippuvan osaltaan mahdollisesta vaaliliitosta. Viime vaaleissa kristillisdemokraateilla oli viisi ehdokasta.

– Tunnusteluja on tehty muiden puolueiden suuntaan viime aikoina. Viime vaaleissa olimme kokoomuksen kanssa vaaliliitossa.

 

Varmistettuja ehdokkaita Loimaalla

Keskusta: Pekka Ahokas, Jukka Laaksonen, Tuomas Levomäki, Ossi Mäkelä, Markku Pulliainen, Ilkka Uusitalo, Päivi Vanha-Perttula, Mikko Vuolle ja Jari Välimäki.

Kokoomus: Jaana Boström, Teemu Heilala, Marika Jokela, Siiri Jumppanen, Sanni Kiviniemi ja Ana Pacheco.

Sdp: Maiju Boenisch, Ari Laaksonen, Jouni Ojala, Hanna-Mari Piironen, Miro Simola, Aino Suominen, Timo Tamminen ja Leila Tanskanen.

Perussuomalaiset ja sitoutumattomat: Meri Kartta, Teuvo Kauppi, Kimmo Kannisto, Kari Leppäjoki, Tatu Marjomaa, Jarmo Metsänperä ja Juha Vuorinen.

Vihreät: Teppo Heikkilä, Tero Heikkilä, Sampsa Heinonen, Laura Kilpiö, Mia Salonen ja Kerkko Vihava.

Kristillisdemokraatit: Mimosa Helander.

Lähde: puolueiden paikalliset puheenjohtajat.