Autokauppa on palannut lähes entisiin lukuihinsa

0
Autokauppojen myyntikäyrät ovat palanneet lähes entisenlaisiksi, vaikka maaliskuussa alalla koettiinkin lähes ennennäkemätön pysähdys.

LOIMAA Autokauppa on palautunut lähes ennalleen koronaepidemian aiheuttaman hiljaisuuden jälkeen. Etenkin vaihtoautopuolella saattaa tavarasta tulla jopa pulaa. Näin arvelee ainakin Auto- ja koneliike AKR:n toimitusjohtaja Kimmo Aavila.

– Täytyy sanoa, että tilanne on suorastaan yllättänyt.

Toyota Auto-Centerin paikallisjohtaja Jukka Pigg on Aavilan kanssa samoilla linjoilla siinä, että vaihtoautopuolella tilanne on lähes entisenlaisensa.

– Heinäkuu on ollut perinteisesti vilkasta aikaa, ja niin se näyttää olevan myös nyt. Vaihtoautokauppa käy hyvin vilkkaasti, hän iloitsee mutta sanoo uusien autojen kohdalla olevan vielä pikkunihkeyttä ilmassa.

– Ehkä uusien kohdalla ihmiset vielä katsovat, mihin talous alkaa mennä, Pigg pohtii.

Sen sijaan Loimaan Laatuauton yrittäjä Aapo Hakala toteaa, että heillä autokauppa alkoi normalisoitua uusien autojen kohdalla kesäkuun loppupuolella.

– Nyt on sellainen tuntuma tästä kuusta, että uusia menee hyvin, hän toteaa.

Viime kuussa sekä käytettyjä että uusia meni Laatuautossa 124 kappaletta, mikä on Hakalan mukaan suurin piirtein normaali määrä.

Maaliskuussa koronakriisin alkaessa autokaupoissa elettiin Jukka Piggin mukaan pitkien puukkojen aikaa.

– Siinä meni melkein kuukausi, että oli todella hiljaista.

Pigg sanoo luottamuksen tulevaisuuteen säilyneen siitä huolimatta koko ajan.

– Meidän asiakkaamme ovat onneksi hyvällä heinäntekojärjellä varustettuja, ja luotimme, että kyllä tämäkin tästä ohi menee, hän kiittelee uskollisia asiakkaita.

Myös Aapo Hakala sanoo erityisesti uuden auton kaupan seisahtuneen kriisin alkuaikoina pahemman kerran.

– Maaliskuussa, kun kauppa pysähtyi, oli luovutuksia, mutta etenkään uusien autojen kauppoja ei juuri tehty.

AKR:ssä varauduttiin jopa siihen, että ovet pistetään hetkeksi säppiin.

– Aluksi oltiin notkahduksen kanssa huuli pyöreänä, mutta onneksi en laittanut liikettä kiinni. Tilanne ei lopulta ollut niin paha, miltä se ensin näytti, Aavila toteaa ja kertoo, että autojen huolto on ollut koko ajan vilkasta.

– Sielläkin annoimme ensin lomautusvaroitukset, mutta se oli onneksi turhaa.

Autoa etsiessään kuluttaja hakee tänä päivänä Aapo Hakalan mukaan usein taloudellista vaihtoehtoa. Myös automaattivaihteiset ovat kasvattaneet suosiotaan. Lisäksi Hakala sanoo katumaasturityyppisten autojen olleen ostajien suosiossa jo useamman vuoden.

– Niissä auton kokoluokka saattaa olla aika pienikin, mutta silti on maavaraa ja istutaan vähän korkeammalla, hän kertoo.

Sen sijaan täyssähköautojen buumi odottaa vielä tuloaan.

– Ne eivät oikein täällä maaseudulla ole vielä lyöneet itseään läpi, mutta hybridit ovat sen sijaan suosittuja, Hakala toteaa.

Toyotalla ollaan jo pidemmän aikaan luotettu itselatautuviin hybrideihin. Jukka Pigg sanookin, että heillä ei ole kahteen vuoteen käytännössä myyty enää muita.

– Suomi on pitkien välimatkojen maa tulevaisuudessakin, joten täällä mennään varmaan sillä tekniikalla aika pitkälle ennen kuin varsinaiset sähköautot kasvattavat suosiotaan, Pigg arvelee.

Vaihtoautokauppaa tekevässä AKR:ssä autojen sähköistyminen ei sen sijaan näy oikeastaan lainkaan.

– Sanotaanko näin, että meillä ei hybridejä olla ainakaan viety käsistä, Aavila muotoilee ja sanoo, että muuten autoja kyllä ostetaan laidasta laitaan.

– Se riippuu ihan elämäntilanteestakin, mitä asiakas etsii.