Fenestra kasvu-uralle vaikean alun jälkeen

0
Teijo Jalo kokoaa ikkunapuitteita. Fenestran uusin tuote on metallinen ulkopuitelukko, joka saatiin muovisen lukon rinnalle.

LOIMAA Fenestra Suomi Oy:n toiminta Loimaan ikkuna- ja alumiinitehtaalla lähti käyntiin kangerrellen. Toiminta saatiin täyteen vauhtiin vasta maaliskuun alussa, lähes vuosi sen jälkeen, kun Fenestra osti konkurssiin ajautuneen Domuksen Loimaan tehtaan.

Tehdaspäällikkö Sami Grönholm uskoo, että alkuvaikeudet on nyt selätetty. Viimeisimmät lomautukset päättyivät maaliskuun alussa, eikä korona juurikaan haitannut toimintaa.

– Tuotanto on päässyt täyteen vuoroon maaliskuun alussa, ja tilauskanta on saatu valoisaksi, Grönholm kuvailee.

Emoyhtiöllä on Tallinnassa tehdas, jossa sijaitsee myös yrityksen johto sekä palkka- ja taloushallinto. Virolaisen ja suomalaisen toimintaympäristön yhteen sovittamisessa oli aluksi kitkaa, sillä eroa on niin toimintakulttuurissa kuin työlainsäädännössä.

Liiketoiminnan käynnistämistä häiritsi sekin, että paitsi Domus, myös Fenestra on hakeutunut Suomessa aiemmin konkurssiin. Mielikuva tuotteista ja toiminnasta ei tukenut Fenestra Suomen pyrkimyksiä palata kotimaisella tuotteella markkinoille.

Grönholmin mukaan toiminnassa on nyt löydetty kultainen keskitie. Loimaan puu-alumiinitehdas työllistää 38 henkilöä tuotannossa ja yhdeksän toimihenkilöä. Saman tien varrella sijaitsevalla alumiinitehtaalla työskentelee kuusi tuotantotyöntekijää ja kaksi toimihenkilöä.

Kummassakin yksikössä tehdään rekrytointeja kesälomien jälkeen.

Tuotannossa liputetaan moniosaamisen puolesta. Vaihtuvat työtehtävät lisäävät työn mielekkyyttä. Grönholm kiittelee henkilöstöä osaavaksi ja sitoutuneeksi.

– Se on meidän rikkautemme ja vahvuutemme.

Ikkunakauppa kulkee käsi kädessä rakennusalan kanssa, mutta rakennusalan hiipuminen ei ole yrityksessä näkynyt. Tuotteista 70 prosenttia menee kotimaahan, suurin osa pääkaupunkiseudun ja kasvukeskusten saneerauskohteisiin. Ikkunoita ja liukuoviratkaisuja myydään myös yksityisille.

– Minusta tuntuu, että ihmiset ovat nyt olleet kotonaan, katselleet ikkunoitaan ja huomanneet, että nekin voisi uusia. Paljonhan on nyt remontoitu koteja, kun mihinkään ei ole päässyt.

Alumiinitehtaalla myydään loppuvuotta, puu-alumiinipuolella kuormitetaan syksyä. Kesätyöntekijät mahdollistavat lomien järjestämisen niin, ettei toimitusaikatauluissa tapahdu pitkää venymistä.

Loimaalla otetaan parhaillaan käyttöön samaa toiminnanohjausjärjestelmää, joka on jo emoyhtiön käytössä. Kun Viron ja Suomen materiaalihankinnat ja myynti ohjautuu yhteisen järjestelmän kautta, tuottavaan työhön jää enemmän aikaa.

Uudesta tuotantolinjastakin on ollut puhetta, mutta mitään varmuutta asiasta ei vielä ole.

Kaiken kaikkiaan Grönholm pitää tehtaan tulevaisuutta turvattuna.

– Rahoittaja tietää, että olemme tuottava yksikkö. Olemme tehneet nyt tämän vuoden aikana yhtä paljon ikkunoita kuin koko viime vuonna. Parhaat kvartaalit ovat vielä jäljellä, Grönholm toteaa.

– Toivon, että vuoden päästä olemme vankistaneet jalansijaa ja tunnettuutta ikkunateollisuuden kilpaillulla alalla ja puu-alumiinituotannossa olisi päälle 50 henkeä töissä. Siihen on kaikki edellytykset, mutta itse toki pystyn vaikuttamaan vain siihen, että tuotantomme on tehokasta ja laadukasta.