Kaupunginhautausmaa aidattiin, jotta peurat eivät syö kukkia

0
Kaupunginhautausmaan kahdelle metsänpuoleiselle julkisivulle on istutettu kuusentaimia esteeksi peuroille.

LOIMAA Kaupunginhautausmaalle on pystytetty korkeaa verkkoaitaa, jonka tarkoituksena on estää peuroja ruokailemasta hautausmaalla.

Loimaan seurakunnassa havahduttiin ongelmaan toden teolla tänä keväänä, kun haudoilta huomattiin hävinneen kukkia aiempaa enemmän.

Kaupunginhautausmaan vastaava kausityöntekijä Susanna Pakkanen kertoo, että keväällä hautausmaalta hävisi hautakukkia jopa päivittäin. Sen lisäksi, että peurat ovat syöneet ja katkoneet kukkia, ne ovat voineet nostaa hautakukkia ylös juurineen ja paakkuineen päivineen.

Peuroja on nähty jopa päiväsaikaan kulkemassa hautausmaalla, mikä on vahvistanut epäilyjä siitä, ketkä ovat vahinkojen taustalla. Peurat ovat päässeet samoilemaan hautausmaalle kaupunginhautausmaan kahdelta metsän puoleiselta sivulta, joita ei oltu aiemmin aidattu.

– Peuroja on paljon tällä seudulla, ja ne tulevat lähelle asutuskeskuksia. Ja kun peurat kerran keksivät paikan, ne tulevat toisenkin kerran, seurakunnan työpäällikkö Ari Lindell luonnehtii ja sanoo, että peuraongelman hahmottamista on vaikeuttanut se, ettei sorkan jälkiä näe hautausmaan nurmesta.

– Luulimme aiemmin, että kyse oli jäniksistä.

Hän kertoo myös omaisten ottaneen yhteyttä ja ihmetelleen, kuka on varastanut kukat.

Verkkoaita on pystytetty kaupunginhautausmaan kahdelle metsään rajoittuvalle julkisivulle. Nyt hautausmaan kaikki sivut on aidattu, sillä Tampereentien ja kaupungin suuntaan alue on rajattu jo aiemmin kuusi- ja kiviaidalla.

Verkkoaidan pystyttämistä kiirehdittiin, jotta se saadaan paikoilleen ennen kuin seurakunnan kesäkukat istutetaan.

Lindell kertoo, että verkkoaita on väliaikainen, sillä hautausmaan ja metsän rajalle on istutettu myös kuusiaitaa, mutta sen kasvua täytyy odottaa ainakin kymmenisen vuotta ennen kuin kuusiaidasta on hyötyä estämään peurojen vierailut.

Hautausmaan metsän puoleisella reunalla on ollut aiemmin hirvinauhaa, mutta se ei ole estänyt peurojen ruokailua hautausmaalla.