Puolivalmis biokaasulaitos sijaitsee Kakkostien ja Kanteenmaantien risteyksen tuntumassa.

PUNKALAIDUN Pirkanmaan käräjäoikeus asetti Kanteenmaassa sijaitsevan keskeneräisen biokaasulaitoksen, Punkalaitumen Bioenergiayhtiö Oy:n konkurssiin toukokuussa.

Puolivalmiille biokaasulaitokselle etsitään uutta omistajaa Punkalaitumen Bioenergiayhtiön konkurssipesän voimin.

Konkurssipesän hoitajana on Leo Lagerstam Asianajotoimisto Facta Oy:stä, ja konkurssipesän tavoitteena on myydä biokaasulaitos.

Lagerstam kertoo, että biokaasulaitos on herättänyt kiinnostusta, useita yhteydenottoja on tullut ja kauppaneuvotteluita on käyty. Lopullista kauppaa ei ole tehty.

– Uskon, että biokaasulaitos herättää kiinnostusta kansainväliselläkin tasolla.

PUNKALAITUMEN Bioenergiayhtiö perustettiin viitisen vuotta sitten, ja biokaasulaitoksen rakennustyöt aloitettiin keväällä 2017.

Laitosta tavoiteltiin täysimittaiseen tuotantokäyttöön syksyllä 2018. Laitoksen oli tarkoitus hyödyntää maatalouden biomassoja ja elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Jalostuksen lopputuotteena syntyvää biokaasua olisi hyödynnetty liikenteessä ja teollisuudessa. Mädätysprosessista kertyvästä jäännöksestä olisi puolestaan tehty luomulannoitetta pelloille (LL 9.11.2017).

Yrityksen toimitusjohtaja Jukka Uusi-Kouvo kertoo yhtiön hakeutuneen itse konkurssiin. Hänen mukaansa merkittävin syy konkurssille oli se, että yhtiö valitsi biokaasulaitokselle väärän laitteiston, joka ei toiminut suunnitellulla tavalla.

Uusi-Kouvo sanoo, ettei laitetoimittajan laitteistoa voinut hyödyntää sen jälkeen, kun Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes oli asettanut käyttökieltoon sen kaasunjalostusyksikön. Hänen mukaansa laitetoimittajan konkurssikaan ei ollut vielä ratkaiseva tekijä biokaasulaitoksen kohtalolle.

Punkalaitumen Bioenergiayhtiön budjetti olisi Uusi-Kouvon mukaan karannut käsistä, jos biokaasulaitoksen laitteistoa olisi lähdetty uusimaan. Hän kertoo, että tilanteesta neuvoteltiin toista vuotta yhtiön rahoittajien ja mahdollisten uusien sijoittajien kanssa, mutta umpikuja ei muuksi muuttunut.

– Lopulta huhtikuun lopulla oli kokous rahoittajien kanssa, eivätkä he halunneet laittaa enää lisää rahoja.

KONKURSSIPESÄ ei ole kiirehtinyt biokaasulaitoksen myynnillä. Laitos aiotaan myydä aikanaan eniten tarjoavalle.

– Annamme kaikille potentiaalisille ostajille mahdollisuuden perehtyä laitokseen, Lagerstam kertoo.

Paikan päällä laitokseen tutustunut Lagerstam luottaa siihen, että biokaasulaitokselle löydetään uudet omistajat, vaikka kyse on poikkeuksellisesta kauppatavarasta.

– Näin maallikon silmään se näyttää siistiltä kokonaisuudelta. Onhan siihen aika monta miljoonaa panostettukin.

Hän arvelee, että uusi omistaja hyödyntää laitosta aikanaan joko sen nykyisessä käyttötarkoituksessa, laajennettuna tai jollain muulla, uudella tavalla.

Uusi-Kouvo uskoo, että idealle on yhä tilausta, sillä hyvällä paikalla sijaitseva biokaasulaitos on valmiiksi luvitettu, ja laitokselle riittää vankkaa raaka-ainepohjaa lähiseudun maatiloilta.

– Täällä on sian- ja naudanlantaa sekä vihermassoja, joten syötteitä löytyy.

Aiheesta uutisoi aiemmin muun muassa Punkalaitumen Sanomat.