Suvipihat avautuvat sunnuntaina, tarjolla viisi kohdetta

0
Eläkeläispari Paavo ja Eeva Kaukainen ovat pitäneet huolta nykyisestä pihastaan reilut parikymmentä vuotta. Takapiha on puistomainen, suojassa talon ja metsän välissä.

Suvipihalla-tapahtuma järjestetään tänä vuonna toista kertaa. Tulevana sunnuntaina vierailijat voivat kiertää omatoimisesti mukaan ilmoittautuneita pihoja, joita on viisi.

Tapahtuman järjestäjinä toimivat Loimaan seudun puutarhaseura ja Loimaan Lehti.

– Ilot ja menot ovat tänä kesänä olleet vähissä. Kannustankin nyt iloitsemaan seudun pihamaista turvallisesti ulkona ja ottamaan talteen kaikki hyvät ideat ja vinkit myös omaan puutarhaan ja kukkamaalle, Taru Mäkinen Loimaan seudun puutarhaseurasta riemuitsee.

Mäkinen kiittelee osallistuvia pihoja jo etukäteen. Puutarhaseura lahjoittaa jokaiselle osallistuvalle pihalle myös jotain istutettavaa. Näillä näkymin kyseessä on jokin pensas, joka toimitetaan pihoille tapahtumapäivänä.

MUKANA OLEVAT PIHAT:

Eeva ja Paavo Kaukainen, Välimettänlenkki 45, Kartanomäki

Piha sijaitsee noin 1 300 neliön omakotitalotontilla. Puutarha saa näkyä ja siitä pyritään pitämään huolta asukkaiden omaksi iloksi. Pihalla on huvimaja, saunamökki ja varastorakennus, erivärisiä ja -kokoisia kukkia, puita ja pensaita. Erityisen komeita ovat talonviertä somistavat pasuunat, joiden kukintaa Kaukaiset jännittävät.

Pihaan voi tutustua kello 10–16. Pihalla on luvassa pientä myyntiä ja mehutarjoilua.

Jutta Mäkelä, Inkiläntie 306 A, Kojonperä

Piha on omistajien sanoja mukaillen noin puolen hehtaarin mökkipiha, jossa ruoho on vihreää ja sitä riittää. Pihalla on oma kasvihuone, omenapuita ja piharakennuksia, joista osa on siirrettäviä. Pihahäkissä tepastelee viisi kanaa ja kukko, joita saa vapaasti ihastella häkin ulkopuolelta.

Omistajat toivottavat vierailijat tervetulleiksi pihalle koko päivän 10–20. Tarjoilua tai myyntiä ei ole.

Liisa ja Matti Jokinen, Köyliöntie 781, Onkijoki

Omakotitalon pihalla aukeaa noin hehtaarin verran puutarhatonttia, jossa kukkaistutukset kukoistavat. Pihalta löytyy sekä viheraluetta että vettä ja jokivartta. Omistajat viihtyvät erityisen hyvin pihan terassilla, josta aukeaa näkymä Köyliöntielle. Pihasta löytyy myös esimerkiksi vanha Loimaan Veden ja Lämmön liiketilan puoli. Vanhat maalaisrakennukset koristavat koko tonttia. Matti Jokinen kertoo mielellään lisää myös talon historiasta, sillä rakennusten juuret ulottuvat jo 1 800-luvulle.

Pihassa saa vierailla koko päivän 10–20. Mehu- ja/tai kahvitarjoilu järjestyy.

 

Ritva ja Veikko Enala, Juvolankuja 5, Mäkitalo

Piha ja sen rikas puutarha ovat omakotitalon yhteydessä. Piha on monimuotoinen, niin kutsuttu hyötypiha, jossa kasvaa muun muassa omenapuita, marjapensaita, hedelmäpuita ja perunaa. Tonttia riittää noin 2 400 neliötä. Bongattavissa on kaikenlaista kasvia, puuta ja kukkaa.

Pihalla on myynnissä kasveja, erityisesti kukkasia. Vieralla saa koko päivän 10–20.

Ritva ja Tapio Koskinen, Vakkatie 554, Karsattila

Piha sijaitsee Loimijoen rannassa. Tontti on noin 6 000 neliötä ja sitä koristavat puut, kukat ja pensaat. Koskisten mukaan piha on tavallinen mutta omalaatuinen, ei mikään viimeisen päälle nypitty. Tontilta on purettu vanha satavuotias hirsitalo vuonna 2013. Sen jälkeen omistajat ovat lähteneet rakentamaan alueelle omaa mökkipihaa. Pihalta löytyy ”sekä hyöty- että höksötysrakennuksia”. Erikoisuuksia lienee linja-autoasema, saarnastuoli, maitolaituri ja laavu.

Osallistuminen tapahtui hieman yllättäen, mutta isäntä on luvannut leipoa vierailijoille pullaa. Kahviakin saa. Vierailla voi kello 12–16. Myyntiä ei ole.

Suvipihalla-tapahtuma Loimaalla su 2.8.