Teille levitetyt ruuvit puhkovat renkaita

0
Ajoteille levitetyt ruuvit voivat tulla kalliiksi. Jos Tuomas Pietilän lantakärryn rengas puhkeaa, uusi rengas kustantaa useamman tonnin.– Ilma on vielä pysynyt renkaassa sisällä. En tiedä mitä sitten tapahtuu, kun lähdemme irrottamaan ruuveja.

LOIMAA Ajoteille levitetyt ruuvit ovat vaivanneet Alastaron alueella pitkin kesää. Ruuveja on todistetusti löytynyt ainakin Mälläisistä, mutta myös Vakkatieltä sekä Virttaan varalaskupaikalta.

Maataloudessa toimiva Tuomas Pietilä Tammiaisista kertoo, että ongelma alkoi “erikoisina kevätkylvöinä” touko–kesäkuun vaihteessa.

– Lantakärryjen renkaassa on tällä hetkellä kaksi ruuvia pystyssä ja perhepiirissä meni autosta rengas. Lisäksi tilalla työskentelevien miesten autoista on puhjennut kaksi rengasta ruuvien takia, Pietilä jatkaa.

Alastaron Teboilin yrittäjä Hannu Lehtilä toteaa, että etenkin kesäkuun alkupuolella renkaita vaihdettiin normaalia enemmän. Tilanne on rauhoittunut heinäkuuhun mennessä.

– Kesän alussa tuli yhtäkkiä 20 rengasta viikon aikana vaihtoon, eli saimme korjata niitä useamman päivässä, kun normaalisti määrä on yhdestä kahteen. Tietysti kesällä aina sattuu ja renkaita puhkeaa muutenkin, mutta tämä oli poikkeavaa, Lehtilä kommentoi.

Ruuveja on löydetty teiden sisäkurveista. Ne ovat olleet väriltään mustia tai tummanruskeita, ristikantaisia ja pituudeltaan noin 35 millimetriä.

Tapaukset vaikuttavat ilkivallalta. Kun paikalliset asukkaat ovat keränneet ruuveja kävellen tai pyörällä, niitä on löytynyt kourallisia.

– Jos tässä jonkun ruuvilaatikko olisi tielle hajonnut, niin eivätköhän ne silloin löytyisi yhdestä paikasta. Niitä on löytynyt useasta paikasta ja kilometrien matkalta, aivan kuin joku olisi varsikauhalla viskonut tahallaan, ruuviongelmaan törmännyt Mikko Mäkimattila harmittelee.

Tuomas Pietilän mukaan leviteltyjä ruuveja saa mistä tahansa rautakaupasta. Ajoteille levitetyt ruuvit näyttävät uusilta, tai vähintään hyvin varastossa säilytetyiltä.

– Rakennusmiehiltä nämä eivät ole pudonneet. He eivät ole käyttäneet tällaisia ristipääruuveja enää aikoihin, Pietilä toteaa.

Mäkimattila, Pietilä ja Lehtilä ovat yhtä mieltä siitä, että teille levitetyt ruuvit saattavat aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä. Erityistä huolta aiheuttavat renkaan puhkeamisesta aiheutuvat ulosajot sekä moottoripyöräilijöiden ja mopoilijoiden kohtalo.

Miesten on vaikea miettiä syitä ruuvitempaukselle.

– Ensimmäisenä tulee mieleen, että onko tässä kyseessä jonkinlainen ”vihreä terrorismi”; haluaako joku suojella luontoa tällä tavalla? Pietilä pohtii.

Myös Mäkimattila tuumaa, että ruuvit voisivat olla mielenilmaus esimerkiksi yksityisautoilua kohtaan.

– Tässä ei kuitenkaan nyt muisteta, että ihmisten elinkeinon harjoittaminen kärsii ja ruuvit ovat pahimmassa tapauksessa hengenvaarallisia, hän lisää.

Mäkimattilan mukaan asiasta on tiedettävästi ilmoitettu myös poliisille, joka on kirjannut havainnot ylös.