Verentarve ei lopu kesäksi

0
Entinen huipputason pesäpalloilija Janne Rautiainen sanoi aktivoituneensa verenluovutuksen suhteen urheiluaikoina, koska hemoglobiiniarvot nousivat silloin niin korkeiksi. Hyvää tapaa ei ole tullut lopetettua aktiiviurheilun jälkeenkään, ja nyt luovutuskertoja on takana jo 48.

LOIMAA Kuukausittain järjestettävä verenluovutuspäivä Heimolinnassa keräsi jälleen salin täyteen ihmisiä hyvän asian puolesta, kun käsivartensa kävi ojentamassa 66 vapaaehtoista. Myös uusia luovuttajia saatiin mukavasti mukaan, sillä heitä kävi päivän aikana 5.

– Meillä on Loimaalla aina tavoitteena saada 80 pussia verta, ja se on täyttynyt joka kerta hyvin. Joskus on menty jopa ylikin, kiittelee Turun veripalvelutoimiston vastaava hoitaja Marjo Nikkilä paikallisia verenluovuttajia.

Tällä hetkellä Loimaan seudun verivarastot ovat hänen mukaansa hyvällä mallilla, mutta se vaatii sen, että päivittäiset varastot saadaan täyteen.

– Veriryhmistä O-negatiivinen on hätäveri, jota annetaan ensimmäisenä onnettomuuksissa ja kiireellisissä leikkauksissa. Toivomme, että sen luovuttajia kävisi jatkossakin paljon, Nikkilä esittää.

Lisäksi hän toivoo, että yhä nuoremmat lähtisivät luovuttamaan, sillä tällä hetkellä Loimaan ikärakenne on vanhemmanpuoleista.

– Vanhemmilla alkaa tulla jossain vaiheessa ikä vastaan, joten nuorta verta tarvitaan.

Myös koko maassa veritilanne on tällä hetkellä hyvä, sillä ihmisiä on aktivoitu koronaepidemian jälkeen luovuttamaan.

– Koronaepidemian aikana verivalmisteiden käyttö väheni, ja se helpotti meidänkin tilannetta. Kun epidemia sitten alkoi hellittää ja leikkaukset jälleen pyöriä sairaaloissa normaaliin tapaan, lähetimme ihmisille kutsuja tulla luovuttamaan. Kutsu on kuultu hienosti, ja verivarastot on saatu taas kuntoon, kehuu Suomen Punaisen Ristin viestintä- ja henkilöstöjohtaja Willy Toiviainen .

Kesällä veren tarve vähenee leikkausten hiljenemisen vuoksi, mutta Toiviainen muistuttaa, ettei se silti lopu.

– Silloinkin me tarvitsemme 700–800 luovuttajaa päivässä.

Myöskään mikään veriryhmä ei nouse ylitse muiden, vaan kaikkia tarvitaan ympäri vuoden tasaisesti.

– Tietysti O-negatiivinen on se hätäveri, jota kaivataan aina enemmän. Muuten ei ole mitään erityisryhmiä, Toiviainen painottaa.

Turvallisen verenluovutuksen takaamiseksi koko maassa on koronaepidemian aikana otettu käyttöön ajanvaraus.

– Näin me pystymme varmistamaan, että paikalla on sopiva määrä ihmisiä ja turvavälit säilyvät, Toiviainen toteaa.

Turun veripalvelun Marjo Nikkilä sanoo ajanvarauksen helpottavan myös käytännönjärjestelyjä.

– Sen avulla tiedämme, kuinka paljon tarvitsemme vaikkapa Loimaalle henkilökuntaa ja mihin aikaan ihmiset ovat tulossa.

Jatkossa Nikkilä toivookin ihmisten käyttävän ajanvaraussysteemiä edelleen, vaikka ilman aikaakin saa toki tulla.