Jälkiversonta haastaa viljelijät pohtimaan puintiajankohtaa

0
Viljelijä Olli Ojalan puimuri on käynyt jo hyvän aikaa tällä viikolla. Syysrukiinpuinti päästiin aloittamaan elokuun alussa. Viljelijä povaa todella puhdasta ruista, mutta kasvusto on tuntunut olevan hieman sekaisin kesän vaihtelevista sääolosuhteista.

LOIMAAN SEUTU Viljelijät ja asiantuntijat ennustavat viljasadosta vaihtelevaa. Sadon laatua heikentää erityisesti jälkiversonta, alastarolainen viljelijä ja Borealin tuotantopäällikkö Juho-Matti Hämäläinen kertoo.

Omalla pellollaan Hämäläisellä on tällä hetkellä kauraa, hernettä ja timoteitä.

– Olosuhteet ovat olleet sellaiset, että kesän mittaan kasvustoon on kehittynyt paikoin jälkiversoja, hän pohtii.

ProAgrian kasvintuotantoasiantuntija Jenni Lukkaroinen on havainnut saman. Sadon suurimpia haasteita tuntuu tänä vuonna olevan juuri jälkiversonta.

– Jälkiversot ovat selvä merkki siitä, että kasvit eivät tänä vuonna ole oikeastaan osanneet päättää, että kasvavatko vaiko eivät. Alkukesän helteet hillitsivät kasvua, kunnes alkoi sataa ja sää viileni. Tällöin kasvu lähti taas etenemään, Lukkaroinen toteaa.

Jälkiversonnassa viljakasvi kehittää pääverson lisäksi toisia sivuversoja, jolloin sen tähkien määrä kasvaa. Tänä vuonna nämä uudet versot vaarantavat sadon laadun. Ongelmat alkavat puintiajankohtaa valittaessa.

– Jälkiversoja syntyi juuri heinäkuussa, kun helteet helpottivat ja sateet alkoivat. Alkuperäinen pääverso tuleentuu, eli on puintikypsä jo paljon jälkiversoa aikaisemmin. Tämä aiheuttaa haasteita puintiajankohdan valitsemisessa.

Lukkaroinen lisää, että viljan laatu kärsii, jos sen joukossa on vielä paljon vihreää. Toisaalta jos puinnit aloittaa myöhään, valmiit jyvät voivat varista maahan.

Lukkaroisen mukaan mikään tietty viljalaji ei tänä vuonna ole pärjännyt muihin nähden mitenkään paremmin. Paikallista vaihtelua on jälleen paljon, joskin syysviljat ovat pärjänneet hieman kevätviljoja paremmin.

– Kasvitaudeista tänä vuonna on vaivannut tyvitauti, joka on tyypillisintä ohralle ja vehnälle. Tyvitauti tappaa kasvin ennenaikaisesti. Se on myös siitä ikävä, että joissain tapauksissa sato näyttää vain kuivuneen.

Viljelijä Juho-Matti Hämäläinen täydentää, että puintien viivästyminen lisää punahomeen riskiä viljoilla.

Lukkaroinen toivoo kuivaa ja lämmintä syksyä, jotta puinneista selvittäisiin kaikesta huolimatta kunnialla. Samaa toivoo Hämäläinen.

– Pitkä ja hyvä syksy olisi toivottava, Hämäläinen sanoo.

 

Juttua on korjattu ma 10.8. klo 7.57. Juho-Matti Hämäläisen titteli on korjattu tuotantopäälliköksi ja hänen edustamansa yritys Borealiksi. Aiemmassa juttuversiossa yrityksen nimi oli virheellisesti Borelia ja titteli siemenviljelypäällikkö.