Koronakevät sai loimaalaiset hankkimaan hamstereita

0
Mita ja hänen neljä sisarustaan vietiin koronakevään aikana kasvattajan käsistä. Minna Säteri toivookin lemmikkieläinbuumin vallitessa, että kaikki uudet omistajat huolehtivat uusista tulokkaista vielä sittenkin, kun työt alkavat pyöriä normaalisti poikkeusolojen jälkeen.

LOIMAAN SEUTU Ihmisten jämähtäessä kotiin koronan pakottamina monilla on tullut mieleen toteuttaa pitkäaikainen haave lemmikin ottamisesta. Loimaan Lemmikkipuadista sanotaankin, että eläimiä, kuten gerbiilejä ja hamstereita on mennyt kevään aikana paljon.

– Erityisesti hamstereita meni tosi kovaa tahtia. Vaikka otimme niitä normaalia enemmän myyntiin, ne loppuivat välillä silti kesken, kertoo Sonja Honkio.

Koirien puolella ero ei ole ollut niin selkeä, sillä kevät on muutenkin pentuaikaa.

– Olettaisin, että koiranpentuja on kuitenkin otettu normaalia enemmän nyt, kun ihmiset ovat olleet enemmän kotona eivätkä ole päässeet esimerkiksi matkoille, Terhi Mykkänen Loimaan Lemmikkieläinpuadista pohtii.

Samaa arvelee Musti & Mirrin kauppias Katja Sillanpää, joka on seurannut pentutarjontaa valtakunnan tasolla.

– Koiranpentuja on todella vähän tarjolla. Myös löytöeläintalot ovat aika tyhjiä kissoista ja koirista, hän toteaa.

Sillanpää epäilee myös, että koronan aikana pennun ottamista on pohdittu ehkä normaalia enemmän.

– Jos sellainen on sitten sattunut löytymään, se on otettu.

Myös tarjontaa saattaa pentupuolella olla normaalia enemmän. Tällaisen havainnon on ainakin tehnyt ypäjäläinen Koirahoitola Hurttakodin pitäjä ja kodittomille koirille uusia koteja etsivä Ninka Vehmas.

– Facebookin sekarotuisten koirien ryhmässä näkee, että pentuja teetetään paljon normaalia enemmän.

Tilanne huolestuttaakin häntä, sillä monelle pennulle saattaa iskeä syksyllä eroahdistus, kun ihmiset palaavat jälleen etätöiden jälkeen työpaikoilleen.

Vehmaksen kanssa saman huolen jakaa VipPetin Elina Vuotila:

– Miten pienten lemmikkien käy sitten, kun lomat ja etätyöt loppuvat. Toivottavasti uusien omistajien keskuudessa on osattu ottaa huomioon myös tämä seikka, hän esittää.

Vehmaksen mukaan eroahdistus onkin yksi yleisimmistä syistä, miksi koirista luovutaan.

– Ihan hirvittää tämä tilanne, ja jännityksellä odotan, alkaako kodittomien koirien puolelle tulla ryysistä.

Vaikka pentuja onkin hankittu tänä keväänä normaalia enemmän, se ei ole tuonut mitään järisyttävää muutosta eläintarvikeliikkeiden myyntiin, etenkään ruokapuolelle.

– Ainoastaan maaliskuussa näkyi piikki, kun korona alkoi. Silloin ihmiset saattoivat ostaa varalle toisen pussin ruokaa, Loimaan Lemmikkipuadin Mykkänen kertoo.

VipPetin Vuotila toteaakin, että ruokaa menee aina tasaisesti.

– Ruokapuoleen myös panostetaan tänä päivänä entistä enemmän, ja esimerkiksi koirille halutaan ostaa mieluummin kotimaista ruokaa.

Lemmikkeihin halutaan muutenkin panostaa yhä enemmän. Musti & Mirrin Sillanpää sanoo, että yhä enemmän satsataan esimerkiksi turkinhoitoon ja –trimmaukseen käyttämällä hyviä aineita ja välineitä. Myös erilaisiin palveluihin ollaan valmiita sijoittamaan.

– Herkemmin lähdetään hakemaan apua vaikkapa yksinolon harjoitteluun tai jos on ongelmia remmikäyttäytymisen kanssa, hän toteaa.