Lujabetonin paalutuotanto tuo Loimaan tehtaalle työtä ja liikevaihtoa

0
Lujabetonin tehdaspäällikkö Tuomas Vähä-Jaakkola uskoo infrarakentamisen pitävän pintansa, ja paalujen siten pitävän menekkinsä.

LOIMAA Lujabetoni aloitti paalutuotannon Loimaan tehtaalla.Tuotantoa varten remontoitava halli valmistuu vasta syyskuussa, mutta paaluja valetaan jo. Uutta henkilöstäkin on jo palkattu, mutta tuotantolinjan työllistävyys selviää paremmin syksyllä. Lujabetonilla rekrytoinnit on tavanomaisesti toteutettu henkilöstövuokrausyritysten välityksellä.

Lujabetoni Oy löi investointiohjelmansa keväällä jäihin, mutta Loimaan tehtaan paalutuotantoon yhtiössä riitti uskoa. Tehdaspäällikkö Tuomas Vähä-Jaakkola ja tuotantovastaava Tero Mäkelä näkevät satsauksen merkkinä siitä, miten tärkeä lenkki Loimaan tehdas on Lujabetonin tuotantoverkostossa.

Toisaalta kyse on myös infrarakentamisen kasvaneesta osuudesta betonirakentamisen alalla. Infrarakentamisella tarkoitetaan esimerkiksi siltojen, pysäköintihallien, teollisuusrakennusten ja väylien tekoa.

Lujabetoni lakkautti harkkovalmistuksen keväällä Loimaalta, ja yksikössä toiminut pihakivipuoli myytiin Rudukselle. Toiminnan karsiminen mahdollisti paalutuotannon aloituksen, mutta lakkauttamis- ja käynnistämispäätökset eivät varsinaisesti kytkeytyneet toinen toisiinsa. Harkkojen menekki oli laskenut omakotitalorakentamisen laannuttua huippuvuosista.

Lujabetoni Oy on perheyritys. Sen liikevaihto oli vuonna 2018 170 miljoonaa euroa, josta Loimaan tehtaan osuus oli noin seitsemän miljoonaa. Paalutuotannossa tavoitellaan kolmen miljoonan lisäystä liikevaihtoon.

Ennen paalutuotantoa seinäelementit olivat liikevaihdollisesti tärkein tuote. Molok-syväkeräyssäiliöt puolestaan lähtevät Loimaalta katsottuna kauimmas: Pohjoismaihin, Baltiaan ja Romaniaan asti.

Tehtaalla valmistuu myös laakasiilo- ja lietesäiliöelementtejä, Luja-moduleita, pyörätelinejalustoja ja infratuotteita, kuten kaapelikouruja.

– Me olemme ketteriä ja usean jalan varassa, Vähä-Jaakkola toteaa.

Tuotantokapasiteetiltaan Loimaan tehdas ei ole tehdasverkoston merkittävimpiä, mutta sijainnistaan tehdas hyötyy. Etelä-Suomen työmailta valuu paljon tilauksia kasvukolmion keskellä sijaitsevaan tehtaaseen.

Yhtiö työllistää Loimaalla nelisenkymmentä työntekijää tuotannon puolella sekä kuusi toimihenkilöä. Vähä-Jaakkolan ja Mäkelän mukaan yrityksen palvelukseen on toistaiseksi löydetty hyviä tekijöitä aina, kun työllistämistarvetta on ilmennyt.

– Henkilöstö koostuu joustavista moniosaajista. Se on tehtaan elinehto.

Tehdas toimii ja investoi kohtalaisen itsenäisesti. Isommat päätökset tehdään yrityksen johdossa Siilinjärvellä. Myynti tapahtuu tehdasvetoisesti.

– Myymme tavaraa tehtaalta ja ristiin. Meillä on tässä tehtaassa yksi täysipäiväinen myyntipäällikkö, joka myy seiniä täältä sekä muiden tehtaiden elementtejä. Paalut myydään pääosin Pernajan tehtaalta, Vähä-Jaakkola avaa kuviota.

Paalutuotannon käynnistämisen rinnalla tontilla tehdään niin kutsutun vanhan puolen sähköistysten uusimista ja betoniaseman modernisointia. Myös ”uuden puolen” lämmitysjärjestelmä tullaan uusimaan.

– Yhtiö on satsannut tuotantoon ja laitteisiin, vaikka ulkoisesti tehdasalue ei näytä hääviltä, Tero Mäkelä sanoo.

Investointeihin liittyen Vähä-Jaakkola nostaa mielellään esiin sen, että yhtiössä investoinnit maksetaan ”suoraan kassasta”. Kerätty puskuri ja velattomuus auttavat, kun talous sakkaa. Vaikka yhtiö on selvinnyt kohtalaisen kuivin jaloin koronasta, vakavaraisuudesta ei ole ollut nykytilassa haittaa.

– Tulevaisuus näyttää minun mielestäni hyvältä. Yhtiöllä on selkeä näkemys siitä, että Loimaalla on oma, selkeä paikkansa, ja olemme tehneet hyvää tulosta sekä sitä kautta saaneet investointeja, Vähä-Jaakkola iloitsee.

Lujabetoni käynnisti Loimaan Vesikoskella tuotannon vuonna 1996. Kiinteistöllä on sijainnut sementtivalimo 30-luvulta lähtien, toimien pitkään Laaksosen Sementtivalimo -nimellä.

Lujatalo Oy on Lujabetonin emoyhtiö.